Ζούμε για να εξερευνούμε την Κρήτη. Έλα μαζί μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Βαδίζοντας προς τη βόρεια είσοδο του ανακτόρουΒαδίζοντας προς τη βόρεια είσοδο του ανακτόρου© Cretazine
  • Στο βάθος η Συνοικία Μ.Στο βάθος η Συνοικία Μ.© Cretazine
  • © Cretazine
  • Μέσα στην κεντρική αυλή του ανακτόρουΜέσα στην κεντρική αυλή του ανακτόρου© Cretazine
  • Περπατώντας πάνω από την αρχαία πόληΠερπατώντας πάνω από την αρχαία πόλη© Cretazine
  • © Cretazine
  • © Cretazine
  • Και στο βάθος η εντυπωσιακή ΣελέναΚαι στο βάθος η εντυπωσιακή Σελένα© Cretazine
  • Η ανυπέρβλητη αίσθηση του να περπατάς ανάμεσα στα ερείπιαΗ ανυπέρβλητη αίσθηση του να περπατάς ανάμεσα στα ερείπια© Cretazine

Μινωικό Ανάκτορο Μαλίων

Το τρίτο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο της Κρήτης, η έδρα του μυθικού Σαρπηδόνα, ατενίζει το κρητικό πέλαγος με φόντο την επιβλητική Σελένα. 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Είδος - Κατηγορία: Αρχαιολογικός Χώρος
  • Τηλέφωνο: (+30) 28970 31597, 28410 22462
  • Ωράριο Λειτουργίας:

    08.00-19.00 (θερινό ωράριο)

  • Τιμή Εισόδου:

    €4

    €2 (μειωμένο)

  • ΑΜΕΑ: Ημιπροσβάσιμο
  • Parking: Ναι

Cretazine Tips

  • Η πρώτη ανασκαφή του ανακτόρου των Μαλίων έγινε το 1915 από τον Ιωσήφ Χατζηδάκη αλλά σταμάτησε λόγω έλλειψης πόρων. Έπειτα, συνεχίστηκε το 1921, από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. 
  • Νοτιοδυτικά από το ανάκτορο, σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το «Ιερό των Κεράτων», ένα ημιυπόγειο συγκρότημα του 1800-1700π.Χ. στην είσοδο του οποίου βρίσκονται δύο μεγάλα ιερά κέρατα από κονίαμα. 
  • Επίσης, 500μ. περίπου βόρεια του ανακτόρου βρίσκεται η παλαιοανακτορική νεκρόπολη του Χρυσόλακκου. Σε ένα από τους τάφους του συγκροτήματος βρέθηκε το διάσημο χρυσό κόσμημα με τις μέλισσες που μπορείτε να θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στο μουσείο θα δείτε επίσης πολλά από τα ευρήματα του ανακτόρου των Μαλίων. 
  • Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα βρείτε αναψυκτήριο καθώς και μια αίθουσα με παλιές φωτογραφίες από τις ανασκαφές και μια μακέτα του ανακτόρου. 
  • Τέλος, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων βρίσκεται η πολύ όμορφη παραλία Ποταμός. Είναι οργανωμένη, με μεγάλη αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Η εκδρομή σας λοιπόν συνδυάζεται με μια ωραία βουτιά στον Ποταμό! 

 

από την κατηγορία  Παρουσιάσεις
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Ο Σαρπηδόνας, γιός του Δία και της Ευρώπης και αδερφός του Μίνωα, σύμφωνα με το μύθο, καθόταν στον θρόνο του ανακτόρου των Μαλίων, του τρίτου μεγαλύτερου μινωικού ανακτόρου της Κρήτης, με συνολική έκταση 7.500 τ.μ. Το ανάκτορο ανήκει στη μεσομινωική περίοδο, δηλαδή χτίστηκε γύρω στο 1900 π.Χ. για πρώτη φορά, καταστράφηκε όπως όλα τα ανακτορικά κέντρα το 1700 π.Χ. και ξαναχτίστηκε γύρω στο 1.650 π.Χ. μέχρι την οριστική καταστροφή του το 1.450 π.Χ. Σήμερα, ο επισκέπτης του επιβλητικού αρχαιολογικού χώρου, βλέπει κυρίως τα ερείπια του νεοανακτορικού συγκροτήματος – από το παλιό ανάκτορο σώζεται μόνο ένα μέρος στα ΒΔ του συγκροτήματος. 

pithari maliaΚαι αν την παράσταση στις μινωικές αρχαιότητες κλέβει το μεγαλειώδες παλάτι της Κνωσού, το ανάκτορο στα Μάλια προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία. Πρώτα από όλα γιατί οι… δημιουργικές παρεμβάσεις στο μνημείο είναι σαφώς λιγότερες, αλλά κυρίως γιατί ο επισκέπτης έχει περισσότερη ελευθερία κινήσεων και ευχέρεια να κινηθεί ανάμεσα στα ερείπια και να εξερευνήσει την δαιδαλώδη τους μορφή. Από τη βόρεια είσοδο προχωράς ως τη βόρεια αυλή και από εκεί, στη συνέχεια, στη μεγάλη κεντρική αυλή (48x23μ.)που ήταν και το επίκεντρο του ανακτόρου. Την αυλή περιβάλλουν κλιμακοστάσια, φωταγωγοί, πολύθυρα και χώροι με θρησκευτικό χαρακτήρα όπως η «λότζια» και η «κρύπτη των πεσσών».

klimaka maliaΣτο κέντρο της αυλής η οποία είχε μνημειώδη όψη, με δύο στοές στην βόρεια και την ανατολική πλευρά της, βρίσκεται φυσικά ο βωμός. Από την αυλή περιηγούμαστε στην ανατολική πτέρυγα που περιλάμβανε αποθήκες υγρών με πεζούλια και ευδιάκριτο -ακόμα και σήμερα- σύστημα αυλακιών, στη νότια πτέρυγα που περιλάμβανε κυρίως κατοικίες και χώρους φιλοξενίας, στο νοτιοδυτικό τμήμα του ανακτόρου με τους χαρακτηριστικούς 8 κυκλικούς σιτοβολώνες. Βλέπουμε επίσης νοτιοδυτικά της αυλής την κλίμακα με τα 4 σκαλοπάτια δίπλα στην οποία βρέθηκε το διάσημο «κέρνο» των Μαλίων (λίθινο τελετουργικό σκεύος με μικρές κοιλότητες σε κυκλική διάταξη), ενώ πιο βόρεια σώζεται ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα κλίμακας με 12 σκαλοπάτια. Κύρια όψη του ανακτόρου ήταν η δυτική, με αυτή την πτέρυγα να διαθέτει και δεύτερο όροφο στον οποίο βρίσκονταν τα επίσημα διαμερίσματα των ενοίκων του παλατιού. 

stegastro malia

Όπως συμβαίνει με τα μινωικά ανάκτορα, γύρω από αυτό εκτεινόταν η μινωική πόλη η οποία ήταν από τις σημαντικότερες στην Κρήτη αν και δεν γνωρίζουμε το όνομα της. Σήμερα μπορούμε να δούμε, κάτω από τα εντυπωσιακά στέγαστρα, τη λεγόμενη «Συνοικία Μ.». Έχει έκταση μεγαλύτερη των 3.000 τ.μ.  και αποτελεί το μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο κτιριακό συγκρότημα της παλαιοανακτορικής εποχής. Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί δύο μεγάλα κτίρια, το Α (840 τ.μ.) και το Β (540 τ.μ.) και 7 μικρότερα. Τα κτίρια Α και Β προφανώς λόγω μεγέθους δεν φαίνεται να ήταν απλές κατοικίες. Μάλιστα, διέθεταν χώρους ανάλογους με αυτούς των ανακτόρων όπως διαμερίσματα, αποθήκες, αίθουσες θρησκευτικού χαρακτήρα κ.ά. Επομένως, μάλλον αποτελούσαν ένα παράλληλο διοικητικό κέντρο με σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό ρόλο. Όσο για τα μικρότερα κτίρια, τα περισσότερα φέρονται να ανήκουν σε τεχνίτες (κεραμέας, χαλκουργός και σφραγιδογλύφος). 

Η αίσθηση του να περπατάς πάνω από αυτή τη μικρή πανάρχαια πολιτεία, χτισμένη με την κοκκινωπή πέτρα και χώμα της περιοχής, κάτω από τα πελώρια σύγχρονα στέγαστρα δεν περιγράφεται εύκολα. Αφού λοιπόν διάβασες αυτό το άρθρο, οργάνωσε την επόμενη εκδρομή σου στα Μάλια!