Ζούμε για να εξερευνούμε την Κρήτη. Έλα μαζί μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • © "Περιπετών"
  • © "Περιπετών"
  • © "Περιπετών"
  • © "Περιπετών"
  • © "Περιπετών"
  • © "Περιπετών"
  • © "Περιπετών"
240x360 GR

Ανάβαση ως τον «Πρίνο», το μοναδικό ορεινό καταφύγιο του νομού Ηρακλείου

Cretazine Tips

  • Περισσότερες πληροφορίες για το καταφύγιο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του ΕΟΣ Ηρακλείου: www.eos-her.gr/refuge/
  • Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του "Περιπετών" και θα παρακαλούσαμε για οποιαδήποτε αναδημοσίευση να επικοινωνήσετε μαζί μας!
από την κατηγορία  Κρήτη εν δράσει
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Γράφει και εξερευνά ο "Περιπετών"

Ενώ οι κάτοικοι του Δυτικού μέρους της Κρήτης έχουν την τύχη να απολαμβάνουν 4 καταφύγια του ΕΟΣ πάνω στα Λευκά Όρη, στον νομό Ηρακλείου υπάρχει μόνον ένα• ένα, αλλά από τα ομορφότερα.  Η ιδιαιτερότητα αυτού του ορεινού καταφυγίου που βρίσκεται στο ανατολικό πρανές του όρους Ίδη είναι ότι έχει ανεμπόδιστη θέα μιας τεράστιας περιοχής που διατρέχει ολόκληρο το νησί από την πόλη του Ηρακλείου μέχρι τα Αστερούσια όρη. 

DSC01046 smΗ διαδρομή μας ξεκίνησε από το Ηράκλειο κάνοντας την πορεία Ηράκλειο-Βούτες-Αγιος Μύρωνας και σε περίπου μισή ώρα βρεθήκαμε στο ημιορεινό χωριό των Κάτω Ασιτών. Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται με δύο τρόπους: Είτε από τις Άνω Ασίτες (υψόμετρο 500μ) με πεζοπορία 2 περίπου ωρών (υπολογίστε κάτι παραπάνω εάν έχει χιόνι στη διαδρομή), είτε από τις Κάτω Ασίτες. Εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα αλλά εν δυνάμει πολύ πιο εύκολα. Από τις Κάτω Ασίτες ξεκινά ένας δύσβατος χωματόδρομος ο οποίος χρειάζεται -ιδίως τον χειμώνα- 4x4. Αυτός όμως σε φέρνει σε απόσταση μόλις 45 λεπτών από το καταφύγιο με τα πόδια, ακολουθώντας μια διαδρομή κατά μήκος της πλαγιάς με εκπληκτική θέα. (Εμείς ρωτήσαμε στην πλατεία του χωριού και πολύ εύκολα βρήκαμε κάποιον που με ένα μικρό αντίτιμο μας έφερε στο τέλος του χωματόδρομου). 

Το συναίσθημα του να βλέπει κανείς ταυτοχρόνως την Ντία, το Ηράκλειο, το Κρητικό Πέλαγος, το όρος Δίκτη, τον Γιούχτα, τα Αστερούσια Όρη και το Λιβυκό Πέλαγος είναι κάτι το μοναδικό

DSC01022 sm

Το συναίσθημα του να βλέπει κανείς ταυτοχρόνως την Ντία, το Ηράκλειο, το Κρητικό Πέλαγος, το όρος Δίκτη, τον Γιούχτα, τα Αστερούσια Όρη και το Λιβυκό Πέλαγος είναι κάτι το μοναδικό. Το χιονισμένο ορεινό γύρω μας τοπίο κάνοντας αντίθεση με την καταπράσινη κοιλάδα στους πρόποδες του βουνού μέχρι την θάλασσα, φτιάχνουν ένα σπάνιο σκηνικό που θα σας ανταμείψουν για την ανάβαση από τα 480 μ. στα 1085 μ. όπου βρίσκεται το καταφύγιο του Πρίνου.

Εφόσον η πρόσβαση είναι τόσο εύκολη και παίρνει συνολικά λιγότερο από 3 ώρες από το Ηράκλειο, αξίζει να πραγματοποιήσει κανείς την εκδρομή αυτή για την διαδρομή και μόνο. Στο καταφύγιο εξάλλου συναντήσαμε αρκετούς ορειβάτες που είχαν έρθει μόνον για ένα απόγευμα.

Για τους πιο περιπετειώδεις, από την περιοχή περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 μέσω του οποίου μπορεί κανείς να φτάσει στο Δάσος του Ρούβα σε 4 ώρες και στο Οροπέδιο της Νίδας σε 8 ώρες. Επίσης, οι κοντινότερες κορυφές με την υπέροχη πανοραμική θέα είναι το Κουδούνι (1.860μ) και η Γυριστή (1.779μ).

DSC01005

Ο πολύ όμορφος χώρος του καταφυγίου μπορεί να φιλοξενήσει 30 άτομα. Έχει 2 χώρους θερμαινόμενους με ξυλόσομπες, κουζίνα με υγραέριο και ξύλα, κουζινικά σκεύη, πιάτα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να χρειαστεί ώστε να μαγειρέψει ό,τι έχει φέρει μαζί του. Στον πάνω όροφο υπάρχουν δύο δωμάτια με διώροφα κρεβάτια. Στα δωμάτια υπάρχουν μεγάλες ντουλάπες με τις απαραίτητες τον χειμώνα κουβέρτες για όλους.

DSC00975

Έχετε υπόψη πως το καταφύγιο είναι αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοεξυπηρετούμενο. Επομένως οι επισκέπτες είμαστε υπεύθυνοι για την καθαριότητα, την τακτοποίηση και τα αναλώσιμα που πιθανώς θα χρειαστούμε (χαρτί υγείας κτλ.). Επίσης, γίνεται διαλογή των απορριμμάτων σε οργανικά, ανακυκλώσιμα και μη και κατά την αποχώρησή μας τα παίρνουμε μαζί μας. Όπως έλεγαν και οι παλιοί ορειβάτες "Όταν φεύγουμε πρέπει να το αφήνουμε καλύτερο απ' ότι το βρήκαμε.”

DSC01006

Πριν ξεκινήσετε πάρτε ένα τηλέφωνο τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου για να βεβαιωθείτε πως υπάρχουν θέσεις και πως είναι ανοικτά:

Δευτέρα έως Παρασκευή, από 20:30 έως 22:30: Τηλ. 2810 227 609,  Κινητό: 697 153 5328* (*μόνο Σαββατοκύριακο)

Τηλέφωνο Καταφυγίου: 697 657 6070