Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Στον πολύχρωμο οντάΣτον πολύχρωμο οντά© Cretazine
  • Το αριστουργηματικό ζωγραφιστό ταβάνιΤο αριστουργηματικό ζωγραφιστό ταβάνι© Cretazine
  • Τοιχογραφίες με "άρωμα" ανατολήςΤοιχογραφίες με "άρωμα" ανατολής© Cretazine
  • Εγκατάλειψη και στην εσωτερική αυλήΕγκατάλειψη και στην εσωτερική αυλή© Cretazine
  • Το ταβάνι του οντά σε όλο το μεγαλείο τουΤο ταβάνι του οντά σε όλο το μεγαλείο του© Cretazine
240x360 GR

Οικία Χρονάκη: Αρχοντικό χωρίς άρχοντες

Το ρεπορτάζ της Τηλεόρασης από τους Πολίτες ξαναφέρνει στην επιφάνεια ένα σημαντικό μνημείο της πόλης του Ηρακλείου που έχει χαθεί στη λήθη, τόσο των πολιτών όσο και των τοπικών αρχών. Πρόκειται για την Οικία Χρονάκη ή αλλιώς Κονάκι του Ρασίχ Μπέη Ασπράκη.

Cretazine Tips

Το κονάκι του Ρασίχ Μπέη Ασπράκη κρίθηκε "ανταλλάξιμο" κατά την περίοδο ανταλλαγής των πληθυσμών μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και πέρασε στην οικογένεια Χρονάκη στην οποία οφείλει και το νεότερο όνομα του. Το 1969 κρίθηκε διατηρητέο και απαλλοτριώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ το 1983 παραχωρήθηκε από το Υπουργείο για είκοσι χρόνια στο Δήμο Ηρακλείου. Ο Δήμος ανέλαβε την ανακαίνισή του και μετά τα εγκαίνια του 1991, η οικία έγινε επισκέψιμη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, το μνημείο παραμένει κλειστό και μη επισκέψιμο στο κοινό. 

από την κατηγορία  Εντός των Τειχών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Ο Ρασίχ Μπέη Ασπράκης ήταν πλούσιος Τούρκος μεγαλέμπορος που έχτισε το «κονάκι» του μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1856 σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των αρχοντικών της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας. Τότε ήταν που το Ηράκλειο (Μεγάλο Κάστρο) μετατράπηκε σε «τουρκόπολη» αφού τα σπίτια έπρεπε να ακολουθούν τις διατάξεις του οθωμανικού Αυτοκρατορικού Οικοδομικού Κανονισμού. Αυτό το κομμάτι της νεότερης ιστορίας του Ηρακλείου θυμίζουν ακόμα και σήμερα τα σαχνισιά, τα ζωγραφιστά ταβάνια, οι τοιχογραφίες με εικόνες από τον Βόσπορο, το εσωτερικό χαμάμ, η αυλή με την περίτεχνη κρήνη κι ο αριστουργηματικός οντάς της Οικίας Χρονάκη που θυμίζει σκηνικό από ταινία εποχής. 

Κι όμως αυτός ο αρχιτεκτονικός και ιστορικός θησαυρός παραμένει αναξιοποίητος και αφημένος στη φθορά του χρόνου και των στοιχείων της φύσης, με τις αρμόδιες αρχές να παίζουν το παραδοσιακό πινγκ-πονγκ με μπαλάκι την ευθύνη αποκατάστασης και συντήρησης του μνημείου. Το ρεπορτάζ της Τηλεόρασης από τους Πολίτες εξηγεί αναλυτικά την σύγχρονη οδύσσεια του μνημείου: 

 

Μια διαδικτυακή προσπάθεια ενάντια στη λήθη

Πρόσφατα ξεκίνησε και από το facebook, με πρωτοβουλία της κ. Λιάνας Σταρίδα, μια προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου με απώτερο στόχο να βγάλει αυτό το σημαντικό μνημείο από τη συλλογική λήθη και να δημιουργηθεί ένα κίνημα πολιτών που θα αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση και αξιοποίηση του. 

Σε μια πόλη που θυσίασε πολλά από τα σημαντικότερα μνημεία της στο βωμό της ραγδαίας αστικοποίησης και ανοικοδόμησης δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τέτοια στοιχεία της ιστορικής μας κληρονομιάς να ρημάζουν. 

Δείτε το ρεπορτάζ και δικτυωθείτε στη σχετική ομάδα που σύντομα θα χρειαστεί πολλή εθελοντική δουλειά!