Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

26ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου 2013

17 Αυγ 2013

17.08 έως 01.09

Διάφορες τοποθεσίες,

26ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου 2013

Πρόσθετες Πληροφορίες

"Το Φεστιβάλ φέτος θα είναι λιτό και μικρότερης διάρκειας, σύμφωνα με τα προστάγματα των καιρών, αλλά πάντα πιστό στο όραμά του να υποστηρίξει τον πολιτισμικό διάλογο μεταξύ των λαών, καθώς και μεταξύ της Επιστήμης και της Τέχνης. Σημείο αναφοράς της φετινής διοργάνωσης είναι η «παλιά μουσική», η λεπτή σχέση της με τη μουσική της ανατολής, αλλά και η γοητεία που ασκεί στη μουσική σήμερα. Η διάχυση αυτών των μοναδικών μουσικών κόσμων με τις λεπτές ευαίσθητες ομοιότητες είναι ένα μοναδικό ταξίδι που υπερβαίνει κάθε τοπικό ή χρονικό όριο. Ένα μαγικό πέταγμα πέρα από το χώρο και το χρόνο και από τη Τέχνη στην Επιστήμη με κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο και τη θεμελιώδη του ανάγκη για την Τέχνη και την επικοινωνία, που αναδεικνύει τις ομοιότητες στην ανθρώπινη έκφραση υπερβαίνοντας τις όποιες διαφορές. Ας απολαύσουμε την ομορφιά αυτής της περιπλάνησης!"

Δρ. Άρτεμις Παπαδάκη - Καλλιτεχνική Διευθύντρια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2013

17/8   Φθόγγοι από πορφύρα Εν χορδαίς - (Θέατρο Ερωφίλη - 21:30)

Ένα ταξίδι στην κοσμική βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική κληρονομιά.

Μία μοναδική συναυλία που ανιχνεύει τις πηγές της βυζαντινής μουσικής κληρονομιάς με έργα Ρωμηών συνθετών της Κωνσταντινούπολης, Ακριτικά τραγούδια και παραλογές, καθώς και τραγούδια που σώζονται σε μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα.

Το «Εν Χορδαίς» είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον καταξιωμένα μουσικά σχήματα στο χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Με ευρύ ρεπερτόριο που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και φρέσκια παιγνιώδη παρουσία επί σκηνής περιοδεύει με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Το 2008 βραβεύτηκε με το Radio France Prize for World Music, ενώ το 2006 ήταν η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο Sharjah της UNESCO.

• Κυριάκος Πετράς: βιολί, Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι, καλλιτεχνική δ/νση, Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι, λαούτο, Άλκης Ζοπόγλου: κανονάκι, Πέτρος Παπαγεωργίου: κρουστά, Φωτογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου.

Συμμετέχει η χορωδία παραδοσιακής μουσικής “Παύλος Βλαστός”.

Εισιτήριο: €5, Παιδιά, Άνεργοι και Φοιτητές: Δωρεάν 

18/8   Αντηχήσεις από τα παλάτια της Μπαρόκ εποχής Constantinople - (Θέατρο Ερωφίλη - 21:30)

Αντηχήσεις από τα παλάτια της Μπαρόκ εποχής Constantinople

Το σύνολο Constantinople σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι από την αυλή των Βερσαλιών μέχρι το μεγαλοπρεπές παλάτι Chehel Sotoun στο Ισπαχάν στην Περσία και το παλάτι Topkapi στην Κωνσταντινούπολη, κατοικία των Oθωμανών σουλτάνων για περίπου 400 χρόνια. Η περιπλάνηση θα έχει άξονα τη μουσική δύο μεγάλων συνθετών της μπαρόκ εποχής, του Γάλλου Marin Marais (1656-1728) και του Μολδαβού Demetrius Cantemir (1673-1723), καθώς και ενός αγνώστου συνθέτη Περσικής μουσικής του 16ου και του 17ου αιώνα. Οι διαφορετικές αλλά όμοια αρμονικές παραδόσεις των λαών αυτών θα συναντηθούν μέσα από τις εξαιρετικές μεταγραφές, ερμηνείες και αυτοσχεδιασμούς του συνόλου Constantinople.

Στη μπαρόκ μουσική, που είναι ζωντανή και ανάλαφρη σαν πεταλούδα, κάθε μέρος του έργου καθορίζετα και εξελίσσεται μέσα από τη σχέση του με τα προηγούμενα. Είναι απίστευτες οι λεπτές ομοιότητες μεταξύ Γαλλικής και Περσικής μουσικής. To πάντρεμα αυτών των δύο μουσικών κόσμων, με τα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά τους και τις μοναδικές αρμονίες τους, είναι ένα μαγικό ταξίδι που υπερβαίνει το χρόνο και τον τόπο. Ας ακολουθήσουμε το σύνολο Constantinople!

• Kiya Tabassian, setar, co-conception, Pierre-Yves Martel, viole de gambe, co-conception, Ziya Tabassian, percussion, Didem Basar, kanun

Εισιτήριο: €5, Παιδιά, Άνεργοι και Φοιτητές: Δωρεάν 

18/8   Ό Γάμος του Καραγκιόζη - (Πλατεία Μικρασιατών - 19:45)

Ό Γάμος του Καραγκιόζη, Θέατρο σκιών Χρήστου Ιωαννίδη

Είσοδος ελεύθερη

19/8   Η ρητορική της μπαρόκ εποχής συναντά το ρυθμό και τη μελωδία σήμερα - (φρούριο Φορτέτζα - 21:30)

H μαρίμπα έχει βρει την θέση της ως σολιστικό όργανο τις τελευταίες δεκαετίες στο μουσικό μας στερέωμα. Κρουστό μουσικό όργανο με καταγωγή ανάμικτη από την Αφρική και την Άπω Ανατολή, αποτελεί το απόλυτο μέσο έκφρασης για τους βιρτουόζους κρουστούς της εποχής μας. Ο έλληνας, διεθνώς καταξιωμένος, σολίστ Δημήτρης Δεσύλλας ολοκληρώνει τις εμφανίσεις του για την χρονιά με ένα ρεσιτάλ σε έργα J.S.Bach δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον μεγάλο δημιουργό μέσα από ένα όργανο που παύει πια να είναι μόνο κρουστό.

• Μαρίμπα: Δημήτρης Δεσύλλας • Marimba: Dimitris Desyllas

Εισιτήριο: €5, Παιδιά, Άνεργοι και Φοιτητές: Δωρεάν 

20/8   Αrie Amorose - (Ιμπραήμ Χαν, φρούριο Φορτέτζα - 21:30)

Το Αrie Amorose είναι μία Ανθολογία από την εποχή της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης και τους συνθέτες που υπηρέτησαν την Ευρωπαϊκή Μουσική, οδηγώντας μας στην Προκλασική και Κλασική Μουσική.

Από την Αγγλία και τον Purcell έως την Κύπρο και το Ασερόμπασμαν, από την Ιταλία και τον Vivaldi έως την Γερμανία και τον Handel, κοινώς παρονομαστής είναι ο έρωτας και ο γλυκός πόνος που προκαλεί.

Για πρώτη φορά η παγκοσμίου φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου συναντά την Τσεμπαλίστα Τζούλη Βεντούρα στο μαγικό Ρέθυμνο.

• Σόνια Θεοδωρίδου: Σοπράνο, Τζούλη Βεντούρα: Τσέμπαλο

Εισιτήριο: €5, Παιδιά, Άνεργοι και Φοιτητές: Δωρεάν 

21/8   Erotokritos in blues / Shakespeare in love - (Θέατρο Ερωφίλη - 21:30)

Μουσική παράσταση με δύο κεντρικούς πυρήνες: τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου και την ερωτική ποίηση του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Η ανατρεπτική, σύγχρονη και βραβευμένη μελοποίηση του Ερωτόκριτου με πρωτότυπη μουσική ύφους τζαζ συναντά μελοποιημένους στίχους από την ερωτική ποίηση του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, πλαισιώνεται από δύο ταλαντούχους νέους ερμηνευτές, την Κορίνα Λεγάκη και τον Θοδωρή Βουτσικάκη, οι οποίοι διαγράφουν τη δική τους ιδιαίτερη πορεία στο χώρο της μουσικής. Συμμετέχει ο βιολονίστας Ζήσιμος Σουλκούκης.

Τμήμα του έργου «Ερωτόκριτος σε Μπλουζ» παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο 2013. Τα ερωτικά τραγούδια του William Shakespeare είναι σύνθεση νέου έργου το οποίο θα λάβει την πρώτη του παγκόσμια πρεμιέρα στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου.

Στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθεί η αριστουργηματική ερωτική ωδή «Noche oscura» του Ισπανού ποιητή San Juan De La Cruz (Αγίου Ιωάννη του Σταυρού).

• Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Τραγούδι: Κορίνα Λεγάκη, Θοδωρή Βουτσικάκης, Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης

Παραγωγή: Δημήτρης Μαραμής

Εισιτήριο: €5, Παιδιά, Άνεργοι και Φοιτητές: Δωρεάν 

22/8   Μουσική στην Αυλή της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’ - (Ιμπραήμ Χαν, φρούριο Φορτέτζα - 21:30)

Ο Νίκος Σπανάτης κόντρα-τενόρος και η Κατερίνα Κτώνα στο αρπίχορδο θα ερμηνεύσουν  αριστουργηματικά τραγούδια από τα θεατρικά Σαιξπηρικά έργα καθώς και μελωδίες της αγγλικής μουσικής παράδοσης των σπουδαιότερων συνθετών της Ελισαβετιανής εποχής όπως των William Byrd, John Dowland, Robert Johnson, Martin Peerson, Thomas Morley και ανωνύμων, ερμηνευμένα από την ιδιαίτερη φωνή του κόντρα τενόρου και από το μεθυστικό ήχο του τσέμπαλου, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε. 

Εισιτήριο: €5, Παιδιά, Άνεργοι και Φοιτητές: Δωρεάν 

23/8   "Η Καλοκυρά" Ένα αναγεννησιακό παραμύθι από το χθες… στο σήμερα! - (Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα - 21:30)

Η Καλοκυρά Ένα αναγεννησιακό παραμύθι από το χθες… στο σήμερα!

Διασκευή Κειμένου - Σκηνοθεσία: Θωμάς Καντιφές, 

Μουσική - Ηχογράφηση studio: Αντώνης Ζαχαράκης,

Στίχοι: Θωμάς Καντιφές- Στέλλα Φραντζεσκάκη,

Τραγούδι: Μαρία Καντιφέ, Στέλλα Φραντζεσκάκη, Λευτέρης Τζαγκαράκης, Θωμάς Καντιφές,

Παραγωγή: Θεατρικός Περίπλους

Εισιτήριο: €10, Παιδιά, Άνεργοι και Φοιτητές: Δωρεάν 

24 - 26 - 30/8   Ό Πατούχας (21:00)

Θεατρική παράσταση στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

24/8 ΑΡΧ. ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ - ΘΕΑΤΡΟ «ΔΑΜΑΚΑΣ»  (21:00»

26/8 ΑΡΜΕΝΟΙ (21:00)

30/8 ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ FORTEZZA (21:00)

Θεατρική Ομάδα “Πειρατές της Τέχνης” από τους μαθητές του 3oυ ΓΕΛ Ρεθύμνου & Γυμνασίου-Λυκείου Πανόρμου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκις

Παραγωγή: «Πειρατές της Τέχνης»

Εισιτήριο Θέατρο Ερωφίλη FORTEZZA: €5  / ΑΡΜΕΝΟΙ: Ελεύθερη είσοδος

27/8   Rythmomachia: Το Αναγεννησιακό σκάκι του Ρεθύμνου (20.30)

 

Το Ρέθυμνο των Αναγεννησιακών χρόνων έχει σημαντική συμβολή στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα. Ο Ρεθεμνιώτης Francesco Barozzi (1537-1604) υπήρξε διάσημος φιλόσοφος και μαθηματικός. Ίδρυσε στο Ρέθυμνο στις 4/1/1561 την Ακαδημία των Vivi, το πρώτο σωματείο λόγιων και διανοούμενων που συστήθηκε στην Ανατολή μετά το 1453. Στα μέσα του 16ου αιώνα ασχολήθηκε συστηματικά με τους κανόνες του εκπαιδευτικού παιχνιδιού Rythmomachia.

Η Rythmomachia ήταν μέρος του κύριου προγράμματος εκπαίδευσης στα μοναστηριακά σχολεία της Δυτικής Ευρώπης της εποχής. Ο Barozzi τύπωσε το 1572 στη Βενετία ένα εγχειρίδιο με τους κανόνες του παιχνιδιού, το οποίο χαρακτήριζε ως «παιχνίδι των ευγενών».

Η αναπαραγωγή των κανόνων του παιχνιδιού Rythmomachia, καθώς και η διερεύνηση της προσωπικότητας του Ρεθεμνιώτη λόγιου Barrozi είναι οι άξονες της παρουσίασης στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, για την οποία εργάστηκε η ομάδα του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου (μαθητές και καθηγητές) για δυο σχολικά έτη μέσα από ένα κύκλο διεπιστημονικών προσεγγίσεων.

• Παραγωγή: Kαθηγητές και μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου

Ελεύθερη είσοδος. 

31/8  «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» - Ρουσσοσπίτι (Δημοτικό σχολείο - 20.30)

To Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας είναι μια σκηνική πράξη που μπορεί να διευρύνει την φιλοσοφική σκέψη: μια εξωφρενική κωμωδία στην ψευδαισθησιακή πραγματικότητα ενός αλλόκοτου νυχτερινού δάσους, αναδεικνύεται ένας κόσμος πολλών πιθανοτήτων, ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος της φύσης και επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος που ο άνθρωπος ορίζεται από τη σκέψη των θετικών επιστημών και την εμπειριοκρατεία. Μια παράσταση που διαχειρίζεται πολλαπλές πραγματικότητες διαστέλλει το χώρο και το χρόνο, και προτείνει τη σχετικότητα και την αμφισβήτηση ως θεμελειώδεις αρχές της ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης. Μια παράσταση για νέους στο εδώ και τώρα της σκηνής. Παραγωγή ω2/4 Frontal