Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Archanes Asterousia XC Cup

11 Οκτ 2013

11.10 έως 14.10

περιοχή Αστερουσίων,
Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Archanes Asterousia XC Cup

Πρόσθετες Πληροφορίες

To Archanes Asterousia XC Cup είναι ένας αγώνας OPEN ορεινής ποδηλασίας στη νοτιότερη οροσειρά της Ευρώπης, με θέα το Λιβυκό πέλαγος. Τα Αστερούσια όρη πήραν σύμφωνα με το μύθο την ονομασία τους από τον Αστερίωνα, τον πρώτο βασιλιά της Κρήτης στον οποίο εμπιστεύτηκε ο Δίας την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια άνυδρη οροσειρά που είναι διάσημη για την άγρια ομορφιά και τις τραχιές, απόκρημνες πλαγιές της, οι οποίες υψώνονται κατά μήκος των νοτίων παραλίων του νομού Ηρακλείου.  

Αυτό το επιβλητικό φυσικό σκηνικό τον Οκτώβριο θα γίνει πόλος έλξης φυσιολατρών και ποδηλατών καθώς θα φιλοξενήσει το Archanes-AsterousiaXCcup, έναν 3ήμερο Αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας σκληρού εδάφους, μοναδικό στο είδος του στο νησί της Κρήτης, που διοργανώνεται από τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

Στο πλαίσιο του Archanes-AsterousiaXCcup θα διεξαχθούν τρεις διαφορετικοί αγώνες σε τρεις αγωνιστικές ημέρες (11-13 Οκτωβρίου), με διαφορετικές αφετηρίες (Πεζά, Αχεντριάς, Πύργος) και απευθύνονται σε άτομα που ασχολούνται αγωνιστικά με την ποδηλασία αλλά και σε ερασιτέχνες.

Οι διαδρομές διασχίζουν κάποια από τα ομορφότερα τοπία των Αστερουσίων, ακολουθώντας φιδογυριστούς χωμάτινους δρόμους στις απόκρημνες πλαγιές της οροσειράς, η γη σχίζεται από βαθιά φαράγγια αποκαλύπτοντας θέα που κόβει την ανάσα στα νότια παράλια και στο Λιβυκό πέλαγος.

1η μέρα: Πεζά

Συνολική απόσταση 

Fun: 12,8 χλμ - Pro: 25 χλμ

Ο αγώνας ξεκινάει από το χωριό Πεζά για να καταλήξει και πάλι στα Πεζά αφού περάσει από χωμάτινους δρόμους, τμήματα με άσφαλτο, ανηφόρες, ευθείες με τροχάλους και μεγάλες πέτρες. Το έδαφος αλλάζει διαρκώς στη διάρκεια της διαδρομής η οποία περνάει από αμπελώνες και ελαιώνες αλλά και από τα γραφικά στενά του χωριού Καταλαγάρι! Η κατηγορία Fun κάνει ένα κύκλο, ενώ η κατηγορία Pro θα κάνει δύο κύκλους. 

2η Μέρα: Αχεντριάς

Μήκος διαδρομών 

Fun: 12,8 χλμ - Pro: 20,5 χλμ 

Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται στο χωριό του Αχεντριά. Ύστερα από 350 μέτρα στην άσφαλτο του χωριού, η διαδρομή περνάει από χωμάτινους δρόμους, στενά μονοπάτια με μεγάλες κοτρόνες και νεροφαγώματα αλλά και απαιτητικές ανηφόρες. Όμως η θέα στην οροσειρά των Αστερουσίων και στις παραλίες του Τσούτσουρα και του Μαριδακίου είναι εντυπωσιακή. 

3η μέρα: Κύκλος Πύργου

Μήκος διαδρομής 

Fun, Pro: 33,6 χλμ

Η τρίτη και τελευταία ημέρα αγώνων επιφυλάσσει μία απαιτητική διαδρομή διαρκείας, κοινή και για τις δύο κατηγορίες Fun και Pro. Η εκκίνηση δίνεται στο χωριό Πύργος και η διαδρομή διασχίζει το χωριό Χάρακας, τις Στέρνες, τον Πλατανιά, τους Παράνυμφους, τον Πρινιά, σε χωμάτινα μονοπάτια, ανάμεσα από ελαιώνες και χαρίζοντας προκλήσεις με έντονες κλίσεις.