Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 19/1)

19 Ιαν 2014
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 19/1)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

«Ζώμινθος - Αγ. Υάκινθος - Ανώγεια & Κοπή Πίτας»

Τηρώντας το πρωτοχρονιάτικο έθιμο, θα κόψουμε τη βασιλόπιτα του Συλλόγου μας για τη νέα χρονιά στους πρόποδες του χιονισμένου Ψηλορείτη. Το κόψιμο της πίτας θα συνδυαστεί με μικρή προαιρετική πεζοπορία από τη Ζώμινθο (1187 μ) μέχρι τον Άγιο Υάκινθο (1147 μ) και επιστροφή στα Ανώγεια (750 μ). Θα ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα των Ανωγείων.

Αρχηγός: Δ.Σ.

Ώρες πορείας: 4    

Βαθμός δυσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης:  (θα ανακοινωθεί σύντομα) 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

«Στις στράτες του Μεραμπέλου»

Μια πεζοπορία με μαγευτικές εικόνες.

Η πεζοπορία ξεκινάει από τις Δωριές. Από μονοπάτι επισκεπτόμαστε διαδοχικά τις Μονές Καρδαμούτσας και Αρετίου. Ακολουθώντας παλιά καλντερίμια περνάμε από τον εγκαταλειμμένο οικισμό Χονδροβαλάκοι. Πεζοπορούμε νότια του  Σκινιά με θέα το καταγάλανο Κρητικό Πέλαγος. Το παλιό μονοπάτι μας οδηγεί στον Κάτω Λούμα όπου κάνουμε ημίωρη στάση. Ακολουθούμε παλιό καλντερίμι με θέα τον κόλπο του Μεραμπέλου, το "Νησί" ,την Κολοκύθα ,την Πλάκα την Ελούντα και τη Σπιναλόγκα. Περνάμε δυτικά του Βρουχά και κατεβαίνουμε με φόντο το "Νησί". Τελειώνουμε την πεζοπορία στην παραλία της Πλάκας. Το λεωφορείο μας μεταφέρει στη γραφική Φουρνή όπου μένουμε για μιάμιση ώρα επισκεπτόμενοι τα παλιά γραφικά σοκάκια και τα μικρά ξωκλήσια.

Ώρες πορείας: 5

Επικεφαλής: Ευκλείδης Φαλκωνάκης

Αναχώρηση: 8.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

«Στα ξωκλήσια και τις Μονές γύρω από τη Φουρνή»

Το λεωφορείο μας μεταφέρει στο Μεραμπέλο στη Μονή Αρετίου. Επισκεπτόμαστε τη Μονή και ακολουθούμε μονοπάτι που μας οδηγεί στη Μονή Καρδαμούτσας. Συνεχίζουμε μέχρι τις Δωριές όπου μας παραλαμβάνει το λεωφορείο και μας μεταφέρει στον κάμπο της Φουρνής ,όπου πραγματοποιούμε κυκλική πεζοπορία . Η πορεία μας τελειώνει στη γραφική Φουρνή.

Ώρες πορείας: 3

Επικεφαλής: Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Αναχώρηση: 8.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

«Κράσι - Βιτσιλόβρυση - Σελί Αμπέλου»

Στη Βόρεια Δίκτη θα περπατήσει ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΦΥ.Σ.Η.) την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014. Η πορεία θα ξεκινήσει από το χωριό Κράσι (υψόμ. 620μ). Από μονοπάτι μέσα από πρίνους θα προχωρήσουμε για την τοποθεσία "Βιτσιλόβρυση" (υψόμ.1030μ). Στη συνέχεια από χωματόδρομο και μονοπάτι θα φθάσουμε στην είσοδο του οροπ. Λασιθίου στην τοποθεσία Σελί Αμπέλου (υψόμ. 890μ) όπου θα παρευρεθούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ε.Ο.Σ.Λασιθίου.

Θα υπάρχει και ενναλακτική μικρή πορεία για αρχάριους και μικρά παιδιά. ΚΡΑΣΙ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ (από χωματόδρομο) διάρκειας 1 ώρας.

Ώρες Πορείας: 4

Βαθμός Δυσκολίας: 1

Αρχηγός: Αστρινός Διαμαντάκης (6977503815)

Ώρα αναχώρησης: 7.30 πμ από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

«Ποδηλασία, πεζοπορία και ξενάγηση σε εργαστήρι κεραμικών»

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 ο Ορειβατικός Σύλλογος και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ρεθύμνου διοργανώνουν κοινή δράση ποδηλατοβόλτας και πεζοπορίας με προορισμό το χωριό Μαργαρίτεςποδηλατοβόλτα 25 χιλ. με ρυθμό που απευθύνεται σε όλους, πεζοπορία στο φαράγγι των Μαργαριτών, άφιξη στο χωριό στις 1.30 περίπου, επίσκεψη στο εργαστήρι κεραμικής “Κεραμείον” και βόλτα στο χωριό μέχρι το απόγευμα. Ενημέρωση θα γίνει το Σάββατο 18/1, 3-5 μ.μ. στα γραφεία του ΕΟΣ.

Η δήλωση συμμετοχής είναι υποχρεωτική με προθεσμία το μεσημέρι του Σαββάτου

Αρχηγός: Στέλιος Σαλβαράκης (6932 539036)

Ώρες πορείας:  -

Βαθμός Δύσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 9.00, από τα γραφεία του Ορειβατικού 

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

«Πεζοπορία στην τοποθεσία Γητεμένο Νερό στο Αποπηγάδι Σελίνου & Κοπή Πίτας»

Η καθιερωμένη εξόρμηση για το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, με εύκολη πεζοπορία στην τοποθεσία Γητεμένο Νερό στο Αποπηγάδι Σελίνου. Στην δράση αυτή μπορούν να συμμετάσχουν αρχάριοι ορειβάτες, καθώς και παιδιά με τους γονείς τους.

Αρχηγός: Δ.Σ.

Ώρες πορείας:  -

Βαθμός Δύσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 08.30 από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr