Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Ομιλία

TEDx Heraklion

08 Φεβ 2014
Θαλασσόκοσμος Cretaquarium, Γούβες,
Ηράκλειο
Οι πόρτες ανοίγουν στις 12.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

TEDx Heraklion

Με ημερομηνία διεξαγωγής την 8η Φεβρουαρίου 2014, το TEDxHeraklion φιλοδοξεί να συσπειρώσει τις δημιουργικές φωνές, να πυροδοτήσει το διάλογο μεταξύ των πιο δραστήριων μυαλών και να αναδείξει τα στοιχεία που κάνουν την Κρήτη και τους ανθρώπους της, να προχωράνε μπροστά.

Η θεματική του πρώτου TEDx event της Κρήτης είναι τα Σταυροδρόμια (Crossroads). Πηγή έμπνευσης ο χαρακτήρας και η πορεία του νησιού, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών και ανθρώπων, πλούσιο σε επιρροές και επιδράσεις.

TEDxHeraklion 2014 | Cretaquarium teaser from TEDxHeraklion on Vimeo.

Περισσότερες από 10 ομιλίες θα μας βοηθήσουν να περιπλανηθούμε στα σταυροδρόμια των εποχών μας, αλλά κυρίως θα ενεργοποιήσουν τη σκέψη και τις επιλογές για την πορεία που έχουμε μπροστά.

Μεταξύ αυτών, η κ. Π.Ποϊράζη, προϊστάμενη ερευνήτρια στο Ι.Τ.Ε., θα περιγράψει πώς τα υπολογιστικά συστήματα μπορούν να μας δείξουν το δρόμο για την κατανόηση του ανθρώπινου νου, ο βραβευμένος φωτογράφος Στ.Παπαρδελας θα σταθεί στον ενθουσιασμό τού να επιλέγεις το σταυροδρόμι που υπόσχεται τη μεγαλύτερη περιπέτεια και ξεπερνάει τα συμβατικά όρια, ενώ ο Αλ.Ν.Χρηστάκης, σχεδιαστής κοινωνικών συστημάτων, θα χαράξει το μονοπάτι για τη Συμμετοχική Δημοκρατία και την επιστήμη του διαλόγου. 

Ο χώρος διεξαγωγής: η πλέον κατάλληλη και δημιουργική ατμόσφαιρα, το σημείο που ταιριάζει απόλυτα στο διαδραστικό χαρακτήρα της συμμετοχής σε ένα TEDx event: το Ενυδρείο Κρήτης, σε μία ημέρα που ο χώρος του Cretaquarium θα είναι ανοιχτός αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες του TEDx Heraklion.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται και η διάθεση των εισιτηρίων, από το www.tedxheraklion.com

Οι ομιλητές

Οι ομιλητές του TEDxHeraklion ανακοινώνονται σταδιακά. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι: 

Παναγιώτα Ποϊράζη - Διευθύντρια Ερευνών ITE

poiraziedit-696x522

Η Παναγιώτα Ποϊράζη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Εργαστηρίο Υπολογιστικής Βιολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), όπου εργάζεται από το 2008. 

Έλαβε το πτυχίο της στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου με άριστα το 1996, το μάστερ και το διδακτορικό της στη Βιοϊατρική Μηχανική (Υπολογιστική Νευροεπιστήμη), επίσης με άριστα, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, το 1998 και το 2000, αντίστοιχα.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα έγκεινται στο χώρο των υπολογιστικών μοντέλων βιολογικών συστημάτων με έμφαση στον τομέα της Νευροεπιστήμης, της Μηχανικής Μάθησης και των Λειτουργικών Γονιδιωμάτων και ιδιαίτερα, στην κατανόηση του ρόλου των Δενδριτών στη Νευρωνική Υπολογιστική, τη Μάθηση και τη Μνήμη μέσω της χρήσης υπολογιστικών μοντέλων.

Έχει λάβει αρκετά βραβεία για την επιστημονική της συνεισφορά στην μοντελοποίηση του εγκεφάλου, όπως αυτό των Νέων Ερευνητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) το 2005, δύο υποτροφίες Marie Curie το 2002 και το 2008, αλλά και μια εξαιρετικά σημαντική επιχορήγηση Νέων Ερευνητών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνών (ERC) το 2012.

Το 2013 έγινε μέλος του AcademiaNet, του ευρωπαϊκού δικτύου διαπρεπών γυναικών επιστημόνων.

Στυλιανός Παπαρδέλας - Φωτογράφος

papardted

Να τραβάει φωτογραφίες είναι το πάθος του και να ταξιδεύει είναι η ανταμοιβή του, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο Στυλιανός Παπαρδέλας μεγάλωσε στο Ηράκλειο και ξεκίνησε να τραβάει φωτογραφίες το 2006. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι για να βελτιωθεί σαν φωτογράφος, έπρεπε να έρθει σε επαφή με ποικίλους ανθρώπους που έχουν σχέση με τη φωτογραφία – σύντομα γίνεται μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Φ.Ο.Π.Κ.).

Έχει δουλέψει στην Ασία, κάνοντας φωτορεπορτάζ για το IRIN News, το βραβευμένο ανθρωπιστικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στην Ιρλανδία, όπου εργάζεται ως φωτογράφος και εμψυχωτής στο Barretstown, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες. Μεταξύ άλλων είναι συνιδρυτής του ψηφιακού project «The World of Ronah», όπου γυρίζει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σχετικά με τα ταξίδια και την φωτογραφία.

Στις αρχές του καλοκαιριού της περασμένης χρονιάς επέστρεψε στην Ελλάδα, με σκοπό να δώσει κι εκείνος το στίγμα του σχετικά με την κατάσταση στη χώρα, συμμετέχοντας σε διάφορα φωτορεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Τον Οκτώβριο του 2013 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, με τίτλο «Circle_»

Τα σχέδιά του για το μέλλον περιλαμβάνουν την περιπλάνησή του στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, για την παραγωγή ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ αλλά και τη συνέχιση του φωτογραφικού του project ανά τον κόσμο.

Αλέξανδρος Ν. Χρηστάκης - Σχεδιαστής Κοινωνικών Συστημάτων

christakis-696x522

Ο Δρ. Αλέξανδρος Ν. Χρηστάκης, Έλληνας της διασποράς που πρόσφατα επαναπατρίστηκε στην Κρήτη και  ιδρυτής του Ινστιτούτου της Αγοράς του 21ου αιώνα, ταξιδεύει, γράφει και μιλάει για τη Συμμετοχική Δημοκρατία.

Από το Κολέγιο Αθηνών, στη θεωρητική φυσική των Πανεπιστημίων Princeton και Yale, πέρασε στον σχεδιασμό των «Οικουμενικών Πόλεων» του μέλλοντος και κήρυξε την επανάσταση της επιστήμης του οράματος, τη δεκαετία του 1970, μαζί με άλλους κορυφαίους ιδεαλιστές με τη δημιουργία του Κλαμπ της Ρώμης – του σημαντικού μανιφέστου για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων.

Η πορεία στην πραγματική δημοκρατική επανάσταση, όμως, ήρθε μέσω του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου: μιας μεθοδολογίας που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται σχεδόν στα πρότυπα της άμεσης Δημοκρατίας της Κλασικής Αθήνας.

Στις αποσκευές του βρίσκονται η πείρα και τα εργαλεία για την επίλυση κάθε σύγχρονης πρόκλησης ή πολυπλοκότητας, αλλά κυρίως η Επιστήμη για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, από τους πολίτες για τους πολίτες.

Γκάρεθ Όουενς - Γλωσσολόγος Ερευνητής

Gareth-Owens-3-696x522

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να “διαβάσουμε” και να “ακούσουμε” το 90% του Δίσκου. Αυτό είναι κάτι που θα επιθυμούσα να μοιραστώ μαζί με το κοινό του TEDx». 

Ο Γκάρεθ Όουενς γεννήθηκε στη Μ.Βρετανία, το 1964. Το 1988, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Κλασική Φιλολογία και την Αρχαία Ιστορία στο UCL, λαμβάνει υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. με σκοπό να αφιερώσει 6 μήνες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη μελέτη της Γραμμικής Β στην Κνωσσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 25 χρόνια αργότερα βρίσκεται ακόμα στην Κρήτη, με δυο παιδιά και ένα διδακτορικό τίτλο από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη Δομή της Μινωικής Γλώσσας. Παράλληλα εργάζεται ως συντονιστής Erasmus στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης – για το έργο του έχει διακριθεί ως πρεσβευτής του ERASMUS+ 2014-2020.

Τα τελευταία 6 χρόνια συνεργάζεται με τον Καθηγητή John Coleman από την Οξφόρδη, σε μία εκτεταμένη έρευνα πάνω στο μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού. Σκοπός του έργου είναι να συνθέσουν την καλύτερη δυνατή ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού, το «Ευαγγέλιο» της Μινωικής Γλωσσολογίας.

*Διαβάστε τη συνέντευξή που είχε δώσει ο Γκάρεθ Όουενς στο Cretazine!

Έλενα Παραβάντη - Διαιτολόγος / Διατροφολόγος

paravanti

Η Έλενα Παραβάντη ​​είναι διατροφολόγος και συγγραφέας που ειδικεύεται στην μεσογειακή διατροφή. Δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής εδώ και 15 χρόνια ως κλινική διατροφολόγος, σύμβουλος και λέκτορας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον της για την υγεία, την οδήγησε σε σπουδές στην ψυχολογία και τη διατροφή. Όταν απέκτησε τα πτυχία της από το Πανεπιστήμιο του Illinois, η κ. Παραβάντη ξεκίνησε την καριέρα της ως κλινική διατροφολόγος, διδάσκοντας  και συμβουλεύοντας τους ασθενείς σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, και το πώς μπορούν να ενσωματώσουν σε αυτήν στοιχεία της ελληνικής διατροφής.

Μετακομίζοντας μόνιμα στην Ελλάδα, ξεκινά να αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα για τη Μεσογειακή Διατροφή, λαμβάνοντας τη θέση συντάκτη υγείας σε ελληνικές εκδοτικές εταιρείες. Ξεκίνησε να διδάσκει Διατροφή στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος και οργάνωσε και διαχειρίστηκε η ίδια το τμήμα Διατροφής του Κολεγίου.

Έχει υπάρξει, μεταξύ άλλων, σύμβουλος του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη, των Δρόμων της Ελιάς, του Πανεπιστημίου Loyola, του Pierce College και της Aramark. Είναι η συντάκτρια  για θέματα Υγείας του Olive Oil Times, γράφει για την ελληνική διατροφή στη Huffington Post και είναι ιδρύτρια του olivetomato.com, ενός διαδικτυακού τόπου που προωθεί την ελληνική διατροφή διεθνώς. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε πολλές εκδόσεις, όπως το Prevention, το Men’s Health, το NPR, το Βήμα, την Ελευθεροτυπία και το Iatronet.

Είναι Πρόεδρος της American Overseas Dietetic Association και πρώην εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του Συνδέσμου Διαιτολόγων. Έχει βραβευτεί με τα βραβεία Outstanding Dietitian of the Year and Recognized Country Representative of the Year.

Βασίλης Νικολόπουλος - Ερευνητής & Επιχειρηματίας

Nikolo-edited-696x522

Διδάκτωρ Ε.Μ.Π., δραστήριος επιχειρηματίας, με πάθος για την αναζήτηση του μέλλοντος της τεχνολογίας και την πρόγνωση των τάσεων, κατάφερε να μετασχηματίσει την έρευνα του διδακτορικού του σε ένα παγκόσμια καινοτόμο προϊόν.

CEO και συνιδρυτής της εταιρίας Intelen.Inc, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που με γνώμονα τις καθαρές τεχνολογίες, ασχολείται με την ανάλυση ενεργειακών δεδομένων και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την κατανάλωση ενέργειας.

Αριστούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με διευρυμένες σπουδές στο Imperial College, το LSE, το French Ecole Polytechnique και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην προηγμένη έρευνα. Επικεντρώνεται στους τρόπους μετατροπής των καινοτόμων αποτελεσμάτων της έρευνας σε χειροπιαστά προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε μεγάλα ενεργειακά και κοινωνικά προβλήματα.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται ένα βιβλίο για τα υπολογιστικά δίκτυα, πάνω από 30 δημοσιεύσεις και άρθρα για την ενέργεια, την καινοτομία και την τεχνολογία, ενώ έχει καταθέσει 2 προτάσεις ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α.

Έχει δώσει διαλέξεις σε πολυάριθμα Πανεπιστήμια με θέμα την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα, την Ενεργειακή Πληροφορική. Μέντορας στον επιχειρηματικό accelerator StartupBootcamp καθώς και σε πολλές νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Έχοντας ήδη κατακτήσει περισσότερα από 10 εθνικά και παγκόσμια βραβεία και διακρίσεις για την καινοτομία, αναζητεί πάντα τρόπους να δώσει λύσεις στα μεγαλύτερα ενεργειακά προβλήματα της κοινωνίας μας και να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής.

Νένα Γαλανίδου - Ιστορικός / Αρχαιολόγος

NenaRodafnidia-696x522

Η Νένα Γαλανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Southampton (MSc in Archaeological Computing, 1990) και του Cambridge (PhD, 1996) και ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του εξωτερικού με μια μεταδιδακτορική υποτροφία για νέους ερευνητές στο κολέγιο Clare Hall του Πανεπιστημίου του Cambridge. Ύστερα επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου διδάσκει από το 2000. 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Αρχαιολογία της Εποχής του Λίθου (οικιστική οργάνωση, τεχνολογία, κοινωνική συγκρότηση και ταυτότητα), την Εθνοαρχαιολογία, την Αρχαιολογική Ιστορία και Μέθοδο και τη Δημόσια Αρχαιολογία. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες πεδίου στην Ελλάδα και την Κροατία και συμμετείχε σε διεθνή προγράμματα μελέτης της Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής Αρχαιολογίας της ΝΑ Ευρώπης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περιοδικά Antiquity, European Journal of Archaeology, Journal of Anthropological Archaeology, Annual of the British School at Athens, Préhistoire Européenne, World Archaeology και πολλά άλλα.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία και πενήντα πρωτότυπα άρθρα. Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του επιστημονικού περιοδικού Archaeological and Anthropological Sciences που εκδίδεται στη Χαϊδελβέργη και είναι επιστημονική υπεύθυνη της σειράς “Δημόσια Αρχαιολογία” των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. Είναι μέλος της διεθνούς ομάδας για την προώθηση της έρευνας στα Υποθαλάσσια Προϊστορικά Τοπία της Ευρωπαϊκής Υφαλοκρηπίδας (SPLASHCOS), της ομάδας εργασίας SUBLAND και του δικτύου για την αρχαιολογία του κοινωνικού φύλου στην Ευρώπη (Archaeology and Gender in Europe, ΑGE).

Το μεγάλο της πάθος είναι η αρχαιολογία των πρώτων κατοίκων της Ευρώπης, τα ίχνη των οποίων αναζητά στο ανατολικό Αιγαίο, το εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου και την Κρήτη, πραγματοποιώντας ανασκαφές και έρευνες που φέρνουν στο φως στοιχεία πολιτισμών ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων.

Βαγγέλης Μάλλιος - Δικηγόρος / Διδάκτωρ Νομικής

mallios

Ο Δρ. Βαγγέλης Μάλλιος σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Panthéon-Sorbonne) στους τομείς του Ποινικού και του Δημοσίου Δικαίου.Έχει εκδώσει σειρά άρθρων και μελετών, ενώ σήμερα διδάσκει «Δίκαιο και Βιοηθική» σε μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος της δικηγορικής εταιρίας «Αλιβιζάτος, Κιουσοπούλου και Συνεργάτες».

Ασκεί συμβουλευτική και μάχιμη δικηγορία στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια σε ένα ευρύ φάσμα τομέων του δημοσίου δικαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έχει μετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Παράλληλα, είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τον Ιανουάριο του 2013 εκπροσώπησε μεταξύ άλλων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την υπόθεση αποκλεισμού των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ελλάδα. 

Η νίκη ήταν ιστορική: η πρώτη καταδίκη του Δικαστηρίου για διακρίσεις κατά των γκέι στην χώρα μας. “Η απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνει στην Ελλάδα ότι όταν μια πολιτεία νομοθετεί, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην κοινωνία και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να διαμορφώσει κανείς την προσωπική και οικογενειακή του ζωή”, δηλώνει χαρακτηριστικά επί του θέματος.

trio Daulute

DAULUTE1-696x522

Το trio Daulute δίνει μια διαφορετική πνοή στην έννοια της ελληνικής, παραδοσιακής μουσικής. Με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, προσεγγίζει τα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, του Αιγαίου και της Μικρά Ασίας ενώ ταυτόχρονα αντλεί θέματα και από άλλες μουσικές παραδόσεις.

Με αφετηρία την κοινή τους αναζήτηση και αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, οι τρεις καλλιτέχνες αναπτύσσουν ένα δυναμικό και εξαιρετικά ιδιαίτερο μουσικό στυλ. Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης αναβιώνει τα παραδοσιακά πνευστά (θιαμπόλι, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα / τσαμπούνα) ενώ προσαρμόζει στο ελληνικό ιδίωμα πνευστά από άλλες παραδόσεις (κέλτικα whistles, δυτικό φλάουτο, ινδικό bansuri). Ο Δημήτρης Σιδερής επικεντρώνεται στο κρητικό λαούτο αναπτύσσοντας την τεχνική του και υιοθετώντας νέα στοιχεία από συγγενικά πνευστά. Ο Γιάννης Παπατζανής εξελίσσει τις τεχνικές του Αιγαιακού, παραδοσιακού κρουστού (τουμπί) ενώ παράλληλα εξερευνά ήχους κρουστών από άλλες κουλτούρες (περσικό tombak, αφρικανικό udu, frame drums από τη Μέση Ανατολή καθώς και ελβετικό hang drum).

Οι Daulute, ένα από τα πιο ξεχωριστά μουσικά τρίο που έχουμε ακούσει, πειραματίζεται για άλλη μια φορά -τώρα αποκλειστικά για το φετινό TEDxHeraklion: εμπνέονται από τη θεματική “Crossroads” και χτίζουν τα μουσικά σταυροδρόμια τους.

Efrén López & Στέλιος Πετράκης – Μουσικοί του Κόσμου

efren petrakis

Efrén López

Ο Efren Lopez είναι ένας βιρτουόζος σε μια μεγάλη σειρά μουσικών οργάνων – ούτι, hurdy-gurdy, λαούτο, μπαγλαμά, σαντούρι, tar και rabab.

Γεννήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική παίζοντας αρχικά τρομπέτα και αργότερα keyboard – σταδιακά όμως, ανακάλυψε την αγάπη του για τα έγχορδα μουσικά όργανα.

Μετά από τη συμμετοχή του σε πολλές παραγωγές ως κιθαρίστας, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική, αρχικά της πατρίδας του και στη συνέχεια της Ελλάδας, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας και έλαβε μέρος σε δεκάδες διαφορετικά project καλλιτεχνών.

Είναι ιδρυτικό μέλος των L’Ham de Foc – ένα σχήμα- ‘σταυροδρόμι’ των μουσικών παραδόσεων της μεσογειακής, βαλκανικής και μεσαιωνικής μουσικής, που γνώρισε απροσδόκητη επιτυχία, τόσο από το κοινό όσο και από κριτικούς.

Από το 2006 μετακόμισε στην Ελλάδα και έκτοτε συνεργάζεται ανελλιπώς με τον Ross Daly και το Labyrinth Modal Ensemble.

Στέλιος Πετράκης

Ο Στέλιος Πετράκης είναι ο πλέον δημοφιλής εκπρόσωπος της νέας γενιάς της Κρητικής μουσικής – και όχι μόνο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σητεία. όπου και ξεκίνησε τη μαθητεία του στη λύρα, κοντά κοντά σε μεγάλους δασκάλους όπως τους Γ. Δάνδολο, R. Daly, Ε. Δρεττάκη και Κ. Μουντάκη.

Παράλληλα με τη λύρα στρέφεται και στη μελέτη συγγενικών μουσικών παραδόσεων: λαϊκή μουσική της Ανατολίας, κλασσική κοσμική και θρησκευτική μουσική της Πόλης, παραδοσιακή μουσική του Ελλαδικού χώρου, αλλά και μουσικά όργανα όπως το saz και το βιολί.

Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με σημαντικούς μουσικούς, από το χώρο της «μουσικής του κόσμου» και της παραδοσιακής μουσικής καθώς και με Έλληνες καλλιτέχνες και συνθέτες. Ενεργό μέλος του συγκροτήματος ‘Λαβύρινθος’, έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά κοντά στους σπουδαιότερους μουσικούς διαφόρων παραδόσεων από όλον τον κόσμο, ενώ η δισκογραφία του έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Είναι απόφοιτος του Νομικού τμήματος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ διατηρεί εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων όπου φτιάχνει διάφορους τύπους λύρας, λαούτου και saz.

Ο Στέλιος Πετράκης και ο Efren Lopez ενώνουν τις "δυνάμεις" που έχουν αναπτύξει μέσα από τα μουσικά τους ταξίδια και μας παρουσιάζουν το πιο ευφάνταστο μονοπάτι ήχων: ένα καινοτόμο σταυροδρόμι μουσικών παραδόσεων -που τελικά αντικατοπτρίζει ένα μοναδικό, ιστορικό και γεωγραφικό, σταυροδρόμι πολιτισμών. Μπορείτε να τους απολαύσετε στο παρακάτω performance:

 Ross Daly - Μουσικός

RossDaly-696x522

O Ross Daly δύσκολα μπορεί να χωρέσει σε κάποιο «εθνικό» στερεότυπο: γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς έχει ζήσει σε πολλές, διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει την Κρήτη ως τόπο κατοικίας και μουσικής δημιουργίας.

Από μόνος του ένας «άνθρωπος-σταυροδρόμι», που δε θα μπορούσε να λείπει από το TEDxHeraklion.

Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος -μεταξύ άλλων, παίζει κρητική λύρα, αφγανικό ραμπάμπ, λαούτο, πολίτικη λύρα, σαράνγκι, ούτι, σάζι και ταμπούρ- ο Ross Daly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλον τον κόσμο. Δουλεύοντας τεχνικές των ανατολικών παραδόσεων κι εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες ηχητικές φόρμες, επαναπροσδιορίζει συνεχώς την έννοια του δημιουργικού αυτοσχεδιασμού.

Μοναδικός ως συνθέτης, ο Ross Daly χτίζει τις δημιουργίες του γύρω από τις λεπτές αποχρώσεις και τις ζωντανές συναντήσεις των διαφόρων ήχων και παραδόσεων που έχει μελετήσει. 

Γνωστός και αγαπητός επίσης με την ιδιότητα του να φέρνει ανθρώπους κοντά, έφτιαξε το μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος, όπου καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο συναντιούνται και πλέκουν θαυμάσιους, μαγικούς ήχους-σταυροδρόμια. Το εργαστήρι στεγάζεται πλέον στο χωριό Χουδέτσι και έχει γίνει πυρήνας μουσικών πειραματισμών και σεμιναρίων – μια φωλιά δημιουργικότητας.