Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 9/2)

09 Φεβ 2014
Ηράκλειο, Ρέθυμνο & Χανιά

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 9/2)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Α. «Α. Άδρακτος – Κουρουπητό – Πλάτανος»

Η πορεία μας ξεκινάει από τον Άδρακτο στο νομό Ρεθύμνου. Θα περπατήσουμε σε ομαλό ανηφορικό μονοπάτι, μέσα σε δάσος από πρίνους μέχρι το Κουρουπητό. Παλιά οι κάτοικοι του χωριού ‘Αδρακτος  χρησιμοποιούσαν το μονοπάτι αυτό για να κουβαλήσουν με τα «χτήματα» τους ξύλα για το τζάκι και εφόδια για τα αιγοπρόβατα τους  που ξεχειμώνιαζαν στα νότια ριζά του Ψηλορείτη.  Στη συνέχεια, πάντα μέσα σε πρινοδάσος, θα περάσουμε από το σπήλαιο Σιριάκι και θα  κατηφορίσουμε στο χωριό Πλάτανος. Η θέα σε όλη την πορεία είναι εκπληκτική, νότια πίσω μας  απλώνεται το Λιβυκό πέλαγος και βόρεια μπροστά μας ορθώνεται  ο ορεινός όγκος του Ψηλορείτη. Η πορεία γίνεται πρώτη φορά από το Σύλλογο μας.

Αρχηγός: Άννα Αϋφαντή

Ώρες πορείας: 6

Βαθμός δυσκολίας: 2

Ώρα αναχώρησης: 7.30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Β. «Ορειβατικό Σκι για μεγάλα παιδιά και έφηβους»

Η εξόρμηση θα λάβει χώρα στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη και απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά και εφήβους 10-17 ετών που επιθυμούν να γνωρίσουν και να ζήσουν από κοντά το χιόνι, το σκι και το ορειβατικό σκι. Θα γίνει επίδειξη χρήσης εξοπλισμού, γνωριμία με τους κανόνες ασφάλειας και μια πρώτη επαφή με τις τεχνικές του σκι.

Αρχηγός: Φανή Κουτσιπέτκου

Ώρα αναχώρησης:  8.00 από το Αρχαιολογικό μουσείο

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

Α. «Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας  -  Φράγμα Φανερωμένης – Λαλουμάς»

Αφετηρία της πεζοπορικής μας διαδρομής θα είναι το χωριό Βώροι.  Εκεί, στο Ερευνητικό Κέντρο, ο Βαλλιάνος Χριστόφορος, διευθυντής του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, θα κάνει μία ενημερωτική εισήγηση για τα εκθέματα του  μουσείου και την ιστορία της περιοχής. Αμέσως μετά θα επισκεφτούμε το μουσείο, όπου ο κ. Βαλλιάνος  θα είναι μαζί μας για να απαντά σε τυχόν ερωτήματα μας. 

Μετά την επίσκεψη μας στο μουσείο, θα πεζοπορήσουμε κατά μήκος της νότιας όχθης του φράγματος, με τους νεολιθικούς οικισμούς, μέχρι τον οικισμό Λαλουμάς, όπου θα επισκεφτούμε τον νερόμυλο και θα περπατήσουμε μέχρι το πέτρινο γεφύρι του ποταμού Κουτσουλήτη και τον καταρράκτη. Θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας κατά μήκος της βόρειας όχθης του φράγματος μέχρι να ολοκληρώσουμε τον κύκλο του. Εισαγωγική πεζοπορία για όσους-ες θέλουν να ξεκινήσουν τις πορείες.

Ώρες πορείας: 3

Επικεφαλής: Ελένη Πουλλά

Αναχώρηση: 8.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Β. «Βώροι - Φανερωμένη - Σκούρβουλα - Όρος Σανίδα - Μαγαρικάρι»

Ξεκινάμε την πεζοπορία μας από τους Βώρους μέσα από οπωρώνες παράλληλα στον Κουτσουλήτη  ποταμό. Φθάνουμε στη Φανερωμένη και στο φράγμα. Ανηφορίζουμε στα Σκούρβουλα όπου και κάνουμε ημίωρη στάση στα γραφικά καφενεία του χωριού. Απο μονοπάτι ανηφορίζουμε στην κορυφή του όρους Σανίδα. Απολαμβάνουμε τη θέα του ολόλευκου Ψηλορείτη, του Λυβικού, της Μεσσαράς και των Αστερουσίων. Από παλιό μονοπάτι κατηφορίζουμε μέχρι το Μαγαρικάρι. Επισκεπτόμαστε το Λαογραφικό Μουσείο.

Ώρες πορείας: 6

Επικεφαλής: Κατερίνα Σταματάκη

Αναχώρηση: 8.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

«Πέρα Γαλήνοι - Κορακιά - Κάστελος Κεφάλας - Φόδελε»

Στην περιοχή του Φόδελε θα περπατήσει ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΦΥ.Σ.Η.) την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014. Η πορεία μας θα ξεκινήσει από την Εθνική οδό στα σύνορα ν.Ηρακλείου - ν. Ρεθύμνου στην περιοχή Πέρα Γαλήνοι (υψόμ.130μ). Από χωματόδρομο θα φθάσουμε στην παραλία "Πέρα Γαλήνοι", με το εκκλησάκι παλιάς μονής του Αγ. Αντωνίου και τα ερείπια από το μινωικό λιμάνι. Στην συνέχεια θα περάσουμε στην διπλανή ανατολική παραλία "Κορακιάς" και με ανηφορικό μονοπάτι θα φθάσουμε στην κορυφή "Κεφάλα" (υψόμ.270μ) με το οθωμανικό φρούριο. Στην συνέχεια θα κατηφορίσουμε και από χωματόδρομο θα περάσουμε από την αρχαία εκκλησία της Παναγίας με τοιχογραφίες,το μουσείο του EL GRECO και θα καταλήξουμε στο χωριό Φόδελε (υψόμ.50μ). Η πορεία είναι όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα. Θα υπάρχει μενού για όσους το επιθυμούν.

Θα υπάρχει και εναλλακτική πορεία, πολύ εύκολη, από χωματόδρομο πέριξ του χωριού.

Ώρες Πορείας: 4:30

Βαθμός Δυσκολίας: 1

Αρχηγός: Στεφανάκης Χρυσόστομος (6974082160)

Ώρα αναχώρησης: 8.00 πμ από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

«Βόλικας - Σπαθί»

To Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου διοργανώνει διαδρομή στο «Σπαθί» στα Λευκά Ορη. Θα πραγματοποιηθεί διανυκτέρευση στο καταφύγιο «Βόλικα».

Βαθμός Δυσκολίας: 3

Αρχηγός: Γιώργος Βασιλάκης (6977915978)

Παράλληλα την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου διοργανώνει πεζοπορία Γουλεδιανά - Καρέ - Αμπελάκι – Γενή – Γουλεδιανά. Β.Δ. 1. Αρχηγός Ρόμπερτ Ντε Κοκ (6974688055)

Τέλος θα διεξαχθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο σκι (αρχαρίων) την Κυριακή 9/2 στο λάκο του Μυγερού. Πληροφορίες Μιχάλης Παπαδουράκης (6936820900).

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

«Ανώπολη - Γλυκά Νερά - Χώρα Σφακίων»

Πεζοπορική δραστηριότητα σε εύκολα μονοπάτια στην επαρχία Σφακίων, για να αγναντέψουμε τα νότια παράλια από το μπαλκόνι της Αγίας Αικατερίνης και να περπατήσουμε στη συνέχεια στο παραλιακό μονοπάτι Ε4.

Αρχηγός: Σταύρος Μπαδογιάννης

Ώρες πορείας:  -

Βαθμός Δύσκολίας: 2

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr