Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ημέρα που μια oμάδα Ρεθεμνιωτών, με ματιά αισιόδοξη και καρδιά ανοιχτή σε κάθε κεφάτη πρόκληση, αποφάσισε να βάλει χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης, την περίοδο της Αποκριάς. Η φετινή επετειακή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας, η διοργάνωση του 2014 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε συμμετοχές και εκδηλώσεις. Ήδη ο αριθμός των καρναβαλικών ομάδων που θα συμμετέχουν στην Μεγάλη Παρέλαση (2/3), αγγίζει τις 46, με 32 άρματα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων – καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000. Τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι ομάδες, αφορούν την επικαιρότητα της χώρας, χαρακτήρες και ιστορίες από παιδικά κόμικς, καθώς και θέματα που σχετίζονται με διάφορους Μύθους, χώρες, φανταστικούς χαρακτήρες, κ.α.
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό γεγονός, που απασχολεί και εμπλέκει την κοινωνία του Ρεθύμνου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεμένο άρρηκτα με τον κοινωνικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου, το Καρναβάλι αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά από κοινωνικές δράσεις, που πραγματοποιούν είτε μεμονωμένες ομάδες, είτε σε συνεργασία, παράγοντας έτσι ουσιαστικό κοινωφελές έργο.
Το Πρόγραμμα του 2014
Φέτος, η επετειακή διοργάνωση του Καρναβαλιού, θα συνδυαστεί με δράσεις και δρώμενα σχετικά με την παράδοση και την ιστορία του Νομού Ρεθύμνης, αλλά και με εκδηλώσεις που ταιριάζουν στη φύση, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.
Κυνήγι Θησαυρού
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου
Η σπουδαία γιορτή για το «Κυνήγι του Θησαυρού» θα διεξαχθεί την Από τις 7 έως και τις 16 Φεβρουαρίου. Φέτος η μοναδική αυτή εκδήλωση γιορτάζει τα 25 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης της, εγκαινιάζοντας πολλές καινοτομίες. Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα του Κυνηγιού στο Ρέθυμνο, είναι ότι η πλοκή και η ιστορία συνδέεται αποκλειστικά με την ιστορία της πόλης.
Το κυνήγι αποτελείται από τρία σκέλη, το «Παιδικό Κυνήγι» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το «Κυνήγι του Θησαυρού» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και για πρώτη φορά το «Γυμνασιακό Κυνήγι» το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο κάστρο της Φορτέτζας.
Παλιές ελληνικές καντάδες
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου
18:30 Παλιές ελληνικές καντάδες γεμίζουν κάθε γωνιά της πόλης του Ρεθύμνου.
Έναρξη από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και ακολουθώντας τη διαδρομή Κορωναίου, Αραμπατζόγλου, Πετυχάκη, Αρκαδίου, Τσουδερών, Εθν. Αντιστάσεως και κατάληξη στην Μεγάλη Πόρτα.
Συμμετέχουν: η μεικτή και η παιδική χορωδία του Δήμου Ρεθύμνης - επιμέλεια Ισιδώρα Χαλκιαδάκη, η ευρωπαϊκή χορωδία του Μουσικού Σχολείου και του Γυμνασίου-Λυκείου Επισκοπής, επιμέλεια Έλλη Περίσογλου.
Συνοδεύουν μουσικά οι: Βαγγέλης Ματσουλιάδης, Γιώργος Μυρσιλίδης, Μάριος Ηλιάκης, Κώστας Αναγνωστόπουλος και Άκης Πλαΐτης.
Οι "Εμείς και Εμείς" ξαγρυπνούν για να ακούσουν της αγάπης τη φωνή!
Τσικνοπέμπτη
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου
Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για την Τσικνοπέμπτη, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Με τίτλο: «Τσικνοπέμπτη στα Μιτάτα της Κρήτης», όλη η πόλη μετατρέπεται σε ένα εικονικό Μιτάτο, ένα ταξίδι στην ιστορία, τις γεύσεις και την παράδοση των βουνών του νησιού. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το Λειβαδιώτικο Αόρι μέσα από αναφορές, δράσεις και δρώμενα: φυσικό περιβάλλον, μιτάτα, βοσκοί και Ψηλορείτη γεύσεις: τυροκόμηση, λειβαδιώτικο πιλάφι, αντικριστό, ενώ θα συμμετέχουν παραδοσιακά συγκροτήματα Κρητών καλλιτεχνών.
Ποδηλατοβόλτα με κοινωνικό μήνυμα
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου
Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοβόλτα στην πόλη για μικρούς και μεγάλους. Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες
Στην έναρξη της ποδηλατοδρομίας κάθε παιδί καλείται να φέρει από το σπίτι του και να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια της κοινωνικής θεματικής ενότητας του καρναβαλιού π.χ. φάρμακα για το εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου.
Κρητικές παραδοσιακές Καντάδες
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου
Κρητικές παραδοσιακές Καντάδες γεμίζουν κάθε γωνιά της πόλης του Ρεθύμνου.
Συμμετέχει η ορχήστρα Παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου με την επιμέλεια του καθηγητή Μουσικής κ. Ηλία Πίτερη.
18:30 Έναρξη από πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Αρκαδίου, Παλαιολόγου, Εθν. Αντιστάσεως, Τζανέ Μπουνιαλή, Νικ. Φωκά, Βερνάρδου και κατάληξη στην πλατεία Μικρασιατών, όπου θα ακολουθήσει συναυλία κρητικής μουσικής από το συγκρότημα του Γιάννη Μιχάλα με τους Γιώργο Βρανά, τον Στέλιο Μυλωνάκη και τον Χάρη Μπάκα.
“Χρώματα και Μαντινάδες” – Εικαστικό δρώμενο
Σάββατο 1 Μαρτίου
11:00 – 14:00, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Χειμάρας 8
“Χρώματα και Μαντινάδες” – Εικαστικό δρώμενο
Τα παιδιά και οι κάτοικοι της πόλης συμμετέχουν στο Video Art του Εικαστικού, Άγγελου Σκούρτη. Τα παιδιά φτιάχνουν μάσκες και στη συνέχεια τραγουδούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μαντινάδες, ενώνοντας τα χρώματα των παιδικών φωνών με τις μαντινάδες της Κρήτης.
Νυκτερινή παρέλαση
Σάββατο 1 Μαρτίου
19:00 Δρώμενο από την καρναβαλική ομάδα «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ» στους δρόμους της πόλης. Κατάληξη με ζωντανή μουσική στην πλατεία Μικρασιατών.
20:30 Εκκίνηση από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου.
Παρέλαση πληρωμάτων
Δημαρχείο: Εκφώνηση και Αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου.
Τερματισμός και πάρτυ στην πλατεία Μικρασιατών
Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων 2014
Κυριακή 2 Μαρτίου
14:00 Εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου
Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας
18:30 Τελετή Λήξης - Κάψιμο Βασιλιά Καρνάβαλου στην Ελ. Βενιζέλου, ανατολική παραλία Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου
Καθαρά Δεύτερα στο νομό Ρεθύμνης
Δευτέρα 3 Μαρτίου
Δήμος Ρεθύμνης
12:00 Ρέθυμνο – Παραδοσιακά Κούλουμα στην παραλία Ελ. Βενιζέλου
Σωματάς - Δ. Ρεθύμνης
O Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα
Αρμένοι
10:00 Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα
Μελιδόνι
11:00 Αυγομάζωμα και 14:00 Κλέψιμο της Νύφης, Καντής
Μέρωνας
12:00 Παραδοσιακά δρώμενα. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα καθώς και άλλα παιχνίδια μαζί με παραδοσιακή μουσική & χορό.
Πατσός
11:30 Το κλέψιμο της νύφης, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών και κρητικό γλέντι.