Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Τριήμερο 1-3/3)

01 Μαρ 2014

01.03 έως 03.03

Ρέθυμνο & Χανιά

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Τριήμερο 1-3/3)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας (1-3 Μαρτίου)

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

«Tριήμερο Καθαράς Δευτέρας 1-2-3 Μαρτίου 2014, Αμάρι»

Τριήμερο της Αποκριάς στο όμορφο Αμάρι του νομού Ρεθύμνης, γενέτειρα πολλών σημαντικών Κρητικών.

Το Σάββατο θα ξεκινήσουμε στις 9 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο και, αφού φτάσουμε στην περιοχή Αμαρίου,  θα ανέβουμε στην κορυφή Σάμιτος (1013μ) με την πανέμορφη θέα.  Στην επιστροφή θα ακολουθήσουμε πολύ παλιό πετρόκτιστο μονοπάτι.

Ώρες πορείας: 5  

Βαθμός δυσκολίας: 1

Την Κυριακή θα  ξεκινήσουμε από το χωριό Βισταγή και ακολουθώντας καλοφτιαγμένο μονοπάτι θα ανέβουμε στην περιοχή Σώπατα. Από εκεί θα κατέβουμε στο Φαράγγι των Πλατανιών, θα επισκεφτούμε το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου και θα κατέβουμε το φαράγγι για να καταλήξουμε στο χωριό Πλατάνια. Το τοπίο είναι πανέμορφο με αιωνόβιες ελιές , πρίνους και πεύκα που συμβιώνουν αρμονικά σε όλη τη διαδρομή. Η περιοχή του φαραγγιού των Πλατανιών είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, είναι ζώνη προστασίας της ορνιθοπανίδας καθώς και καταφύγιο άγριας ζωής.  

Ώρες πορείας: 6  

Βαθμός δυσκολίας: 2

Το βράδυ θα φάμε και θα γλεντήσουμε όλοι μαζί στο χωριό Μέρωνας.

Την Καθαρή Δευτέρα θα κάνουμε μια βόλτα στην περιοχή σε παλιά εκκλησάκια και τη Μονή Ασωμάτων και θα καταλήξουμε στο Μέρωνα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα Κούλουμα με τα τοπικά παραδοσιακά δρώμενα από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Ο Μέρωνας υποδέχεται  κάθε χρόνο εκατοντάδες λάτρεις της παράδοσης που μέχρι σήμερα θέλει αποκριάτικα παιχνίδια, δρώμενα και σάτιρα να ξυπνούν μνήμες άλλων εποχών. Έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης, ο «Καντής», το μουτζούρωμα σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας αποτελούν την πιο επιτυχημένη συνταγή για μια μοναδική εμπειρία.

Οι διανυκτερεύσεις μας θα γίνουν σε παραδοσιακούς ξενώνες στα χωριά Αμάρι, Οψιγιά και Μέρωνα.

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου  

Ώρες πορείας: 5+6+2

Βαθμός δυσκολίας: 1+2

Ώρα αναχώρησης: 9.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

«Απόκριες στο Ρέθυμνο: Πεζοπορίες στην Ιστορία, στην Φύση, στον Πολιτισμό»

Στην ιστορία του Ρεθύμνου, στην καταπράσινη φύση και στο διάσημο καρναβάλι   θα πεζοπορήσουν τα μέλη και οι φίλοι του  Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου, το τριήμερο της Αποκριάς ( 1,2,& 3 Μαρτίου) 

Σάββατο, 1 Μαρτίου  

Θα ξεκινήσουμε με μία πρωινή πεζοπορία και με οδηγό το δάσκαλο-ιστορικό ερευνητή Κο Νίκο Δερεδάκη στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, η οποία είναι η πιο καλοδιατηρημένη παλιά πόλη της Κρήτης και η ιστορία της ανάγεται στην περίοδο της Βενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.

Στη συνέχεια θα γίνει μία τρίωρη πεζοπορία στο πανέμορφο φαράγγι των Μύλων.

Το βράδυ, οι πεζοπορίες συνεχίζονται μέσα στην πόλη με τα πολιτιστικά δρώμενα του καρναβαλιού (Νυχτερινή Παρέλαση των Ομάδων, Δρώμενο από την καρναβαλική ομάδα «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ» στους δρόμους της πόλης, Εκφώνηση και Αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου στο Δημαρχείο και πάρτυ στην πλατεία Μικρασιατών).

Κυριακή, 2 Μαρτίου

Θα ξεκινήσουμε με πρωινή πεντάωρη πεζοπορία στο όρος Βρύσινας. 

Στην συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στο Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων.

Στους ρυθμούς του καρναβαλιού, μπορούν να μπουν από το ξενοδοχείο μας,  από το οποίο ξεκινά η Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων όσοι/ες το επιθυμούν , νωρίς το απόγευμα.  Η παρέλαση θα καταλήξει στην ανατολική παραλία της Παλιάς Πόλης για το κάψιμο του Καρνάβαλου και την παρουσίαση της θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας.

Δευτέρα, 3 Μαρτίου

Θα ξεκινήσουμε με πρωινή τετράωρη πεζοπορία από το οροπέδιο της Κράπης για να καταλήξουμε και να γιορτάσουμε τα κούλουμα στη λίμνη Κουρνά.

Ώρες πορείας: 3+5+4

Επικεφαλής: Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Αναχώρηση: 8.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

«Διήμερο στο Νομό Χανίων»

Στο νομό Χανίων θα περάσει ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΦΥ.Σ.Η.) το διήμερο της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου και της Καθαράς Δευτέρας. Την Κυριακή θα ξεκινήσουμε από τους Λάκκους, θα διαχίσουμε στο πανέμορφο φαράγγι Βρυσί ή Βρύσης και στη συνέχεια θα καταλήξουμε στη Ζούρβα

Θα υπάρξει εναλλακτική πεζοπορία διάρκειας 4 ωρών.

Ώρες Πορείας: 6

Βαθμός Δυσκολίας: 1

Την Καθαρά Δευτέρα θα επισκεφτούμε το παραδοσιακό χωριό Γαβαλοχώρι με τα περίφημα ενετικά Γαβαλιανά Πηγάδια, το λαογραφικό μουσείο και το παραδοσιακό Ελαιοτριβείο. Στη συνέχεια, όποιος επιθυμεί θα συμμετέχει σε πολύ εύκολη πορεία (χωματόδρομος) ως την Αλμυρίδα (Διάρκεια 1:30). Στις 15:00 θα πάρουμε μέρος στα Κούλουμα στην Κάινα (να έχετε μαζί σας αποκριάτικες φορεσιές!).

Αρχηγός: Γαβριλάκη Σέβη (6980504208)

Ώρα αναχώρησης: Κυριακή, 6:15 πμ. από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

Σάββατο 1 Μαρτίου - Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

«Καταφύγιο Βόλικα - Κορυφή Σπαθί»

Εκπαιδευτική ορειβατική δραστηριότητα για τα μέλη του Συλλόγου, στα κεντρικά Λευκά Όρη (χρήση σχοινιών κ.λ.π.). Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ανάβαση στην όμορφη αυτή κορυφή της οροσειράς μας, με την υπέροχη θέα σε όλη την βόρεια ακτογραμμή του νομού μας.

Αρχηγός: Χριστόφορος Μπαλαδήμας

Βαθμός Δύσκολίας: 5

Ώρα αναχώρησης: Σάββατο 1/3, 13.30 από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr