Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Συναυλία

Βωβός Κινηματογράφος & “Μουσική επί τόπου” με τον Σάκη Παπαδημητρίου και τη Γεωργία Συλλαίου

12 Μαρ 2014
Θεατρικός Σταθμός,
Ηράκλειο
20.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Βωβός Κινηματογράφος & “Μουσική επί τόπου” με τον Σάκη Παπαδημητρίου και τη Γεωργία Συλλαίου

Ο χώρος τέχνης και ελεύθερης έκφρασης Μεσόγειος και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου έχουν την τιμή να παρουσιάσουν, για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, τον πιανίστα Σάκη Παπαδημητρίου και την τραγουδίστρια Γεωργία Συλλαίου, σε μία παράσταση βωβού κινηματογράφου και “Μουσικής επί τόπου” με πρωτότυπη μουσική πάνω στην ταινία “Το κουτί της Πανδώρας” του Georg W.Pabst (1929), την Τετάρτη 12/3 και ώρα 20:00 στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Την παράσταση θα ακολουθήσει τριήμερο σεμινάριο και εργαστήριο με θέμα “Μουσική και Κινηματογράφος”, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, κάθε μέρα από τις 17:00 εώς τις 21:30. Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.

Το κουτί της Πανδώρας

Το αριστούργημα αυτό αποτελεί διασκευή δύο θεατρικών έργων του Frank Wedekind, που όταν πρωτοπαίχτηκαν προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του κοινού και την επέμβαση των αρχών καθώς και την καταδίκη του συγγραφέα για την προσβολή της “δημοσίας αιδούς”. Η ταινία του Pabst, που προβλήθηκε 25 περίπου χρόνια μετά, βρέθηκε επίσης αντιμέτωπη με τη λογοκρισία.

Θέμα του έργου η άνοδος και η πτώση μιας “αγνής” γυναίκας σ'έναν διεφθαρμένο κόσμο. Η Λούλου, αισθησιακή και απρόσιτη, μια γυναίκα που εξοντώνει σωματικά και ψυχικά τρεις άντρες αλλά τελικά μετατρέπεται η ίδια σε θύμα.

Μουσική Επί Τόπου

Όπως γράφει ο ίδιος ο Σάκης Παπαδημητρίου “Βωβός κινηματογράφος και μουσική επί τόπου είναι ένας όρος που προτείνουμε εις αντικατάσταση της αγγλικής λέξης live ή της έκφρασης “ζωντανή μουσική”. [...] Το σχήμα “Μουσική επί τόπου” κάνει αισθητή την παρουσία του και πότε πότε επεμβαίνει και στην προβολή. Άλλωστε, η άποψη μας είναι πολύ απλή: η ταινία έρχεται από το παρελθόν, ενώ η μουσική κυλάει στο παρόν. Γιατί λοιπόν να μην είναι φανερή ή επέμβασή μας; Δε χρειάζεται να κρυβόμαστε στα υπόγεια. Ο σημερινός θεατής και ακροατής αντιλαμβάνεται ότι παρακολουθεί μια ιστορία του 1920 με ήχους του 2000. Αυτή η αμεσότητα στη σκηνή δεν εξαντλείται στο θεαθήναι. Οι μουσικοί συμπάσχουν με τους χαρακτήρες. Παρακολουθούν κάθε κίνηση, κάθε λεπτομέρεια στην έκφραση, κάθε αλλαγή ατμόσφαιρας.”