Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Σεμινάριο

Σεμινάριο και εργαστήριο: Μουσική και κινηματογράφος

13 Μαρ 2014

13.03 έως 16.03

Κοινωνικός Χώρος (Μονής Αγκαράθου 9),
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος, συλλογή τροφίμων για το Κοινων. Παντοπωλείο

17.00-21.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Σεμινάριο και εργαστήριο: Μουσική και κινηματογράφος

Στο σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί σύντομη εισαγωγή στις σχέσεις κινηματογράφου και μουσικής και θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ιστορικά και αισθητικά θέματα, η αναγκαιότητα της μουσικής, η εποχή του βωβού κινηματογράφου, ο πιανίστας, οι ορχήστρες, η εποχή του ομιλούντος, ο συγχρονισμός μουσικής και εικόνας.

Στο εργαστήριο, που είναι ανοιχτό για το κοινό, οι μουσικοί καλούνται να έρθουν με το όργανό τους και να αυτοσχεδιάσουν ζωντανά παρακολουθώντας την προβολή πειραματικών ταινιών του βωβού κινηματογράφου, όπως της Germain Dulac, του Hans Richter, του Man Ray, των Bertolt Brecht – Erich Engel, Άκη Κερσανίδη, Vinsky και άλλων.

Σάκης Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1989 ασχολείται με την σχέση βωβού κινηματογράφου και μουσικής επί σκηνής. ΄Εχει επενδύσει μουσικά πάνω από είκοσι ταινίες. Με την Γεωργία Συλλαίου, από το 1995, έχουν παρουσιάσει πάνω από δέκα διαφορετικές παραστάσεις με άξονα τα αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου και τα πρωτοποριακά κινήματα του Μεσοπολέμου.

Έχει συνεργαστεί με γνωστούς μουσικούς της διεθνούς σκηνής, όπως André Jaume, Joe McPhee, Glen Velez, Gianni Gebbia, Vittorino Curci, Roberto Ottaviano, Marcello Magliocchi, και Gianni Lenoci .

Έχουν εκδοθεί συνολικά δεκαεπτά προσωπικοί δίσκοι του και είκοσι βιβλία. Λογοτεχνικά και μουσικά κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά και ρουμανικά.

Υπήρξε υπεύθυνος ύλης των περιοδικών TZAZ και σύν και πλήν και ειδικός συνεργάτης του μηνιαίου περιοδικού jazz&τζαζ, και πολλών άλλων περιοδικών. Έκανε εκπομπές στην ΕΡΤ Θεσσαλονίκης 1975 - 2006 και στο Τρίτο Πρόγραμμα, 1983 – 1995 και ξανά από το 2003. Από το 2005 εώς το 2007 δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες

Ώρες σεμιναρίου: 17:00 – 19:00

Ώρες εργαστηρίου: 19:30 – 21:30

Παρακαλούνται οι μουσικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στο εργαστήριο να μας στείλουν e-mail στο mesogiosart@gmail.com με το όνομά τους και το όργανο που πρόκειται να παίξουν, για να μας βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση του σεμιναρίου.

Η είσοδος, όπως σε όλες τις δράσεις του Κοινωνικού Χώρου, είναι ελεύθερη. Συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το "Φαγητό με την αγάπη μας" είναι πάντα ευπρόσδεκτα.