Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Έκθεση

Κρήτη 1913-2013 / Αρχιτεκτονική και πολεοδομία μετά την Ένωση

17 Μαρ 2014

17.03 έως 30.03

Βασιλική του Αγίου Μάρκου,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

Δε-Πα 09.00-13.30 & 18.00-21.00, Σά 18:00-21.00, Κυριακή κλειστά Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Κρήτη 1913-2013 / Αρχιτεκτονική και πολεοδομία μετά την Ένωση

Η έκθεση οργανώνεται από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων (Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α./Τμήμα Χανίων), με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων Λασιθίου και Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α./Τμήμα Ρεθύμνου και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένωσης της νήσου με την Ελλάδα.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μέσω αρχειακού υλικού, σχεδίων και φωτογραφιών, η επιρροή της ένωσης στην αρχιτεκτονική και πολεοδομία της Κρήτης. Στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να διατυπωθούν οι απαντήσεις που έδωσε η αρχιτεκτονική στην Κρήτη στα μείζονα αιτήματα της εκατονταετίας και κυρίως σε αυτά που αφορούν τη σχέση με το παρελθόν και τη φύση, κύρια συστατικά της ιδιομορφίας του νησιού. Αναδεικνύεται το έργο αρχιτεκτόνων που έχουν δημιουργήσει στο νησί και επιδιώκεται η προβολή της αρχιτεκτονικής παραγωγής του 20ου αιώνα στην Κρήτη ως στοιχείο του νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού της.

Δομή έκθεσης:

Κρητική Πολιτεία 1898 -1913: Θα παρουσιαστούν σχέδια και φωτογραφίες κτιρίων που ανεγέρθησαν κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας και στους τέσσερις νομούς (ενότητες: Κτήρια Διοίκησης, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, Υποδομών και Εμπορίου, Πολιτισμού, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, Αστικός Σχεδιασμός και κατοικίες) - αδημοσίευτα σχέδια και φωτογραφίες - πρωτογενές αρχειακό υλικό.

Μεσοπόλεμος 1913-1940: Όμοια με τα παραπάνω, αλλά επιπροσθέτως θα παρουσιαστούν  Ξενοδοχεία, Εργοστάσια κλπ. Αδημοσίευτα σχέδια και φωτογραφίες - πρωτογενές αρχειακό υλικό.

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική: Όμοια με τα παραπάνω.

Πολεοδομία: Πολεοδομικά σχέδια - φωτογραφίες που αποτυπώνουν την πολεοδομική εξέλιξη πόλεων και χωριών της Κρήτης.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η κα Αμαλία Κωτσάκη | Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τον σχεδιασμό εκθεσιακού χώρου και εντύπων έχει αναλάβει η κα Λουκία Μάρθα | Αρχιτέκτων-σκηνογράφος ESA-Pari.

Στη συλλογή υλικού συμμετείχαν αρχιτέκτονες μηχανικοί από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους Αρχιτεκτόνων, καθώς και ομάδα φοιτητών.

Εγκαίνια έκθεσης: 20 Μαρτίου 2014 | Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο | Ώρα 20.00

Συζήτηση με θέμα: 100 χρόνια αρχιτεκτονικής στην Κρήτη. Αποτιμήσεις και προοπτικές: 27 Μαρτίου 2014 | Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο | Ώρα 20.00