Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 30/3)

30 Μαρ 2014
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 30/3)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Κυριακή 30 Μαρτίου

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Φαράγγι Βρυσί

Ξεκιναμε την πεζοπορία μας από τους Λάκκους Χανίων (520μ) και από καταπράσινο μονοπάτι φθάνουμε στο Φαράγγι Βρυσί, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο σπήλαιο και υπόγειο ποτάμι. Κινούμαστε στα πλάγια του φαραγγιού ανηφορίζοντας σε παλιό, κακοτράχαλο, λαξευμένο μονοπάτι ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πρίνους, αλλά και εκπληκτικά λουλούδια, έως την πηγή Βρυσί (790μ). Εκεί περνάμε στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού και πάντα από λαξευμένο, άγριο μονοπάτι, περνώντας και από κάποια απόκρημνα σημεία, φθάνουμε στη Ζούρβα (570μ) Από εκεί ακολουθούμε αγροτικό δρόμο ως τα Μεσκλά.

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης

Ώρες πορείας: 6

Βαθμός δυσκολίας: 

Ώρα αναχώρησης: 8.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

«Κράσι - Αζιλακόδασος - Βουλισμένη»

Η πεζοπορία μας ξεκινάει από το Κράσι. Γεμίζουμε νερό από τις πηγές κάτω από το γέρο- πλάτανο και ακολουθώντας αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια ευδιάκριτο μονοπάτι με υπέροχη θέα το γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους συναντάμε το Αζιλακόδασος. Διασχίζουμε όλο το πυκνό δάσος με τους θεόρατους Αζίλακες και συνεχίζουμε την πορεία μας σε απάτητα για πολλά χρόνια μονοπάτια. Κινούμαστε πάνω σε μια ισοϋψή με υπέροχη θέα. Ακολουθώντας γιδόστρατα και κινούμενοι ελεύθερα στην πλαγιά κατεβαίνουμε και τελειώνουμε την πεζοπορία μας στη Βουλισμένη, ένα μικρό γραφικό χωριό λίγο πριν τη Νεάπολη Λασιθίου.

Ώρες πορείας: 6

Επικεφαλής: Μαρία Χρηστάκη

Αναχώρηση: 8.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

«Κολλητά Φαράγγια (Φαράγγια Βελονάδου και Κ. Πόρου)»

Σε δύο πανέμορφα φαράγγια της επαρχίας Ρεθύμνου θα περπατήσει ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΦΥ.Σ.Η.) την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, γνωστά κι ως Κολλητά Φαράγγια. Το πρώτο ξεκινάει από το χωριό Μούντρος μέχρι λίγο έξω από το χωριό Βελονάδο και το δεύτερο το λεγόμενο και Κάτω Πόρου, συνεχίζει και περνάει από το χωριό Κάτω Πόρος και τερματίζει ανατολικά της Αργυρούπολης. Θα υπάρχει στάση στην Αργυρούπολη στις πηγές, για όσους επιθυμούν φαγητό.

Ώρες Πορείας: 5

Βαθμός Δυσκολίας: 1

Αρχηγός: Τρυπιδάκης Μάνος (6974823556)

Ώρα αναχώρησης: 7.30 πμ από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

«Ποδηλασία στην κοιλάδα Αμαρίου»

Μία πολύ όμορφη εναλλακτική δράση του Ε.Ο.Σ Ρεθύμνου θα λάβει χώρα στις 30 Μαρτίου σε συνδιοργάνωση με την επαναστατική στο όνομα και φιλοσοφία κίνηση «Οι πάνθηρες  των δρόμων /streetpanthers». Η δράση αυτή περιλαμβάνει  ποδηλατοδρομία σε αρκετά χωριά της καταφυτης κοιλάδας Αμαρίου, με συνολικό μήκος διαδρομής 17 χλμ και απίστευτες εναλλαγες του τοπίου. Η εκκίνηση θα γίνει από τη Μονή Ασωμάτων.

Βαθμός Δυσκολίας: 1

Αρχηγός: Μανωλεσάκης Κώστας

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

«Στάση Γάμπα - Κορυφή Ερικοπή - Αμπέλια - Βόλικας - Κάμποι»

Ανάβαση στην άγρια αυτή χαμηλή κορυφή της Κεραμειανής Μαδάρας, από την οποία οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν ανεμπόδιστη θέα προς τον κάμπο των Χανίων και όλη τη βόρεια ακτογραμμή.

Αρχηγός: Ανδρέας Κοτσιφάκης

Βαθμός Δύσκολίας: 3

Ώρα αναχώρησης: 8.00, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr