Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

1ος ορεινός αγώνας στο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων

27 Απρ 2014
Μύθοι Ιεράπετρας,
Λασίθι
10.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

1ος ορεινός αγώνας στο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων

Την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 και ώρα 10:30 πραγματοποιείται για πρώτη φορά ο ορεινός αγώνας τρεξίματος (trail) 26 χλμ Μινωικό Μονοπάτι Μύθων. Τον αγώνα συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύθων Ιεράπετρας και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης.

Έχοντας υπόψη την συνεχή άνοδο τέτοιου τύπου δραστηριοτήτων και την ευρεία αποδοχή που έχουν το τελευταίο διάστημα, καθώς επίσης την υποχρέωση που έχουμε να αναδείξουμε μέρη και περιοχές του νησιού όπου είναι σπάνιας ομορφιάς και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους όπως τα οικοσυστήματα στην περιοχή των Μύθων και Σελακάνου όπου είναι προστατευόμενα μέρη και ενταγμένα στο πρόγραμμα NATURA 2000, προχωρούμε στη διοργάνωση ακόμα μιας τέτοιας δραστηριότητας.

Εκτός των άνω μέσα από την πραγματοποίηση τέτοιων γεγονότων διαφυλάσσεται η ιστορικότητα τέτοιων αρχαίων διαδρομών, γίνεται τουριστική προβολή καθώς και συντήρηση των μονοπατιών – περιοχών  έτσι ώστε πιθανόν να γλιτώσουν από την ανθρώπινη παρέμβαση π.χ. διάνοιξη δρόμων, αιολικά πάρκα κτλ.  

Η διαδρομή είναι πανέμορφη και διατρέχει φαράγγια και δάση της περιοχής των Μύθων Μεταξοχωρίου και του Σελακάνου σε παλιά, συντηρημένα μονοπάτια και θεωρούμε, χωρίς καμία υπερβολή, ότι είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να διεξαχθεί αγώνας τέτοιου τύπου.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν:

1) Ποδηλατοβόλτα με ποδήλατο βουνού (mountainbike)  42 περίπου χλμ (ώρα εκκίνησης 10:30 )

2) Πεζοπορία 10 περίπου χλμ (ώρα εκκίνησης 10:15)

Η διαδρομή

Μύθοι – Μεταξοχώρι [5,9 χλμ]

Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα γίνεται από τον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου όπου  έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται από τον Πολιτιστικό Συλλόγου Μύθων για διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Αρχικά η διαδρομή κινείται αριστερά και κατευθύνεται προς την είσοδο του χωριού κάτω από τεράστια πλατάνια και αφού το διασχίσει μέσα από τον κεντρικό δρόμο σε άσφαλτο για 700 μ βγαίνει από χωρίο και αρχίζει να ανηφορίζει το χωματόδρομο-τσιμεντόδρομο για 300μ. μέχρι να μπει σε ένα μικρό τμήμα μονοπατιού το οποίο το περνά για 200 μ μέσα από ελαιώνες.

Στη συνέχεια ακολουθεί και πάλι τον ανηφορικό δρόμο για 200μ μέχρι να ξαναμπεί αριστερά  στο επόμενο τμήμα μονοπατιού το οποίο ανηφορίζει αρχικά με έντονη κλίση, για 300 μ, κόβει το χωματόδρομο που συναντά και συνεχίζει απέναντι με πιο ομαλή κλίση και ομαλά ανεβοκατεβάσματα μέσα στο φαράγγι Ζωνάρι. Εδώ ξεδιπλώνεται ένα πανέμορφο δάσος από πεύκα και πρίνους . Σε ορισμένα σημεία το μονοπάτι κατηφορίζει και φτάνει στην κοίτη του ρέματος μέσα στο φαράγγι. Στο σημείο αυτό ρίχνοντας μια ματιά αριστερά θα δείτε το χαρακτηριστικό στένεμα του φαραγγιού με τα κάθετα τοιχώματα.

Από αυτό το σημείο το μονοπάτι συνεχίζει  δεξιά πάντα μέσα στο δάσος με ανηφορική πορεία σε ζικ-ζακ μέχρι τους πρώτους ελαιώνες του χωριού Μεταξοχώρι. Φτάνοντας στην έξοδο του μονοπατιού ακολουθούμε τον καλοδιατηρημένο χωματόδρομο που κινείται με ομαλά ανεβοκατεβάσματα για 2 χλμ προς το παλιό εγκαταλελειμμένο χωρίο Μεταξοχώρι. Λίγα μέτρα πριν το χωριό ο χωματόδρομος γίνεται άσφαλτος και αφού περάσει από το παλιό νεκροταφείο του χωριού με την χαρακτηριστική εκκλησία φτάνει στον πρώτο σταθμό τροφοδοσίας του αγώνα.

Μεταξοχώρι-Σελάκανο [4,6 χλμ]

Στρίβοντας αριστερά και αφήνοντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού μπαίνουμε στα παλιά σοκάκια όπου σε 200 μ φτάνουμε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου δεσπόζει του χωριού και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο. Από δω κατευθυνόμαστε προς την είσοδο του φαραγγιού Μπουφάνη, (το φαράγγι των γυπαετών) ακολουθώντας τον παλιό εγκαταλελειμμένο χωματόδρομο (μονοπάτι) για 1,5 χλμ. περίπου. Απέναντι αντικρίζουμε τα χωριό Χριστός και Μάλλες και τα απότομα κάθετα τοιχώματα των βουνών με τους γυπαετούς να πετούν ψηλά καθώς και οι χιονισμένες κορυφές των Λασιθιώτικων βουνών στο βάθος συνθέτουν ένα απαράμιλλης άγριας ομορφιάς Κρητικό τοπίο. Ο εγκαταλελειμμένος χωματόδρομος μετατρέπεται ξαφνικά σε μονοπάτι που ανηφορίζει ομαλά αριστερά μέσα το δάσος του Σελακάνου με τα πανύψηλα άγρια πεύκα  Οι ακτίνες του ήλιου δύσκολα φτάνουν εδώ αφού πανύψηλα πεύκα καλύπτουν κάθε σημείο του ουρανού. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι αρχική ελαφρά κατηφορική πορεία και στα 2 χλμ. φτάνουμε στην πηγή «Σκαφίδια» με την χαρακτηριστική πέτρινη γούρνα. Προσοχή η διαδρομή του αγώνα κινείται δεξιά συνεχίζοντας την κατηφορική πορεία και όχι αριστερά ανηφορικά προς Καλύβες, με συνεχή ανεβοκατεβάσματα μέσα στο πευκόδασος αυξάνοντας ελαφρά τον βαθμό δυσκολίας της διαδρομής. Το κελάηδισμα των πουλιών και ο αέρας που διαπερνά το δάσος είναι οι μόνοι ήχοι που μπορεί να ακούσει κανείς εδώ.

Σε 1 περίπου χλμ από την πηγή «Σκαφίδια» το τμήμα του μονοπατιού που συνδέει το Μεταξοχώρι με το Σελάκανο τελειώνει όπου και φτάνουμε στον δεύτερο σταθμό τροφοδοσίας έξω από Σελάκανο.

Σελάκανο – Τραπέζα  [2,9 χλμ]

Αφήνοντας το δεύτερο σταθμό τροφοδοσίας του Σελακάνου η διαδρομή ακολουθεί τον δασικό δρόμο για 2,5 χλμ με γενικά ανηφορική κλίση όπου διασχίζει το δάσος μέχρι την περιοχή Τραπέζα. Εκεί συναντά το πέρασμα του Διεθνές μονοπατιού Ε4 . Στο σημείο αυτό στρίβουμε αριστερά και αφήνουμε τον δασικό δρόμο που κινείται περιφερειακά του Σελακάνου με κατεύθυνση  την μεγάλη δεξαμενή νερού της Τραπέζας. Λίγο πιο κάτω μετά από 300 μ βρίσκεται ο τρίτος σταθμός τροφοδοσίας λίγο πριν την είσοδο στο τρίτο τμήμα μονοπατιού που κινείται πάντα μέσα στο δάσος του Σελακάνου.

Τραπέζα – Καλύβες  [4,5 χλμ]

Από εδώ ξεκινάει ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μονοπάτια όχι μόνο του αγώνα αλλά από τα ωραιότερα που μπορεί να βρεθεί κανείς.

Το μονοπάτι αρχικά κατηφορίζει προς την κοίτη του ρέματος «Ψυχρό» από  και αφού περάσει απέναντι κατευθύνεται αριστερά προς της «Μέλισσας τον Πόρο» με κατεύθυνση νοτιοδυτική για μερικά μέτρα μέσα από το ρέμα και κατόπιν ανηφορίζει μέσα από πανύψηλα πεύκα και ξανά κατεβαίνει στο ρέμα του «Βατράμι ρυάκι» και έπειτα κατευθύνεται προς την θέση «Πολύ νερό» όπου υπάρχει και η πηγή με γάργαρο νερό. Το τοπίο είναι μαγευτικό καθώς περνάει μπορεί να αντικρύσει κανείς τα κάθετα τοιχώματα των βράχων, την πυκνή βλάστηση και τα άφθονα νερά. Γενικά το μονοπάτι ανεβοκατεβαίνει μέσα στο δάσος σε απίθανα περάσματα και αφού περάσει την θέση «Σπυρίδου Χαράκι» και Λιναράς (εδώ είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 1220 μ.) αρχίζει και πάλι να κατηφορίζει σε σχετικά τεχνικό πεδίο. Αφού διασχίσει κάθετα το ρέμα για άλλη μια φορά αρχίζει να ανηφορίζει αρχικά έντονα και στην συνέχεια ομαλά μέχρι την έξοδο του στον δασικό δρόμο στην θέση «Καλύβες» . Ακολουθώντας τον κατηφορικό παλιό δασικό δρόμο  και σε 1100 μ φτάνουμε σε ένα τεράστιο επίπεδο πλάτωμα ανάμεσα στους βράχους όπου είναι και ο τέταρτος σταθμός τροφοδοσίας,  στις «Καλύβες».

Καλύβες-Διασταύρωση Μινό  [4 χλμ]

Από τον σταθμό «Καλύβες» ακολουθώντας τον δασικό δρόμο μέσα από πανέμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος ο οποίος κινείται στο άνοιγμα ανάμεσα σε ορεινούς όγκους κατηφορίζομε συνεχώς για 2200 μ και στη συνέχεια με δεξιά κατεύθυνση ακολουθούμε το χωματόδρομο που οδηγεί προς «Καρύδι» ο οποίος κινείται με εναλλασσόμενες ανηφορικές και κατηφορικές κλίσεις μέχρι τον επόμενο σταθμό στην διασταύρωση προς Μινό σε 1860 μ

Διασταύρωση Μινό-Μύθοι (Τερματισμός)  [4,1 χλμ]

Από την διασταύρωση Μινό συνεχίζουμε κατηφορικά για 200 μ και στη συνέχεια ανηφορικά για άλλα 200 μ και έπειτα στρίβουμε λοξά αριστερά τον δασικό δρόμο που κινείται μέσα στα πανύψηλα πεύκα. Ο δρόμος κινείται προς νότια κατεύθυνση και η θέα από δω ανανεώνει και αποζημιώνει από την κούραση. Από δω ανοίγεται το Λιβυκό Πέλαγος και η νήσος Χρυσή και η κοιλάδα του Μύρτους με τον «Κρύο Ποταμό» . Σε 1200 μ περίπου  ξεκινά το κατηφορικό Μινωικό Μονοπάτι. Με κατηφορική κλίση και με πολλά ζικζακ περνώντας από τις θέσεις Κάστελος, Κρυγιόσπηλιος, Νυχτεριδόσπηλιος, σε μια μαγευτική διαδρομή όπου θέα προς το Λιβυκό και τους απέναντι ορεινούς όγκους εναλλάσσονται συνεχώς, φτάνουμε σε 1,5 χλμ στην πρώτη έξοδο στον τσιμεντόδρομο και ακολουθούμε σε αντίθετη φορά από την εκκίνηση. Υπομονή λίγα μέτρα έχουν μείνει, και η διαδρομή του αγώνα ξαναμπαίνει δεξιά στο μονοπάτι για να ξαναβγεί στον τσιμεντόδρομο και με κατεύθυνση προς την είσοδο χωριού και δεξιά αυτή τη φορά  την άσφαλτο προς το σημείο τερματισμού τον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου όπου θα είναι και ο χώρος των απονομών και του γεύματος που θα ακολουθήσει προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύθων.

* Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης