Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πρωτομαγιά με τους ορειβατικούς & φυσιολατρικούς συλλόγους της Κρήτης

01 Μαϊ 2014
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πρωτομαγιά με τους ορειβατικούς & φυσιολατρικούς συλλόγους της Κρήτης

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου στη Θρυπτή. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Επειδή η φύση είναι στην καλύτερη εποχή της, αυτή την Πρωτομαγιά σας προτείνουμε να πάρετε τις εξοχές, και γιατί όχι, οργανωμένα, με κάποιον από τους ορειβατικούς, πεζοπορικούς, φυσιολατρικούς συλλόγους της Κρήτης. Συγκεντρώσαμε όλες τις εξορμήσεις, με λίγη ή πολλή πεζοπορία, με μικρό ή μεγάλο βαθμό δυσκολίας ώστε να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ και ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! 

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Μοναστηράκι – Θρυπτή – Καβούσι

Την Πέμπτη 1 Μαΐου θα περπατήσουμε ένα από τα ανατολικότερα τμήματα του Ευρωπαικού Μονοπατιου Ε4. Το τμήμα αυτό περνά από το μικρό χωριό Μοναστηράκι (180μ.) στην Ιεράπετρα, ανεβαίνει στον οικισμό της Θρυπτής (860μ.) και είναι σηματοδοτημένο με  κίτρινο και  μαύρο χρώμα.

Η διαδρομή μας είναι  πολύ ενδιαφέρουσα διασχίζει όμορφο πευκοδάσος, σκαρφαλώνει στις πλαγιές των Στειακών βουνών, συναντά ξωκλήσια,αρχαίους οικισμούς και νεώτερους αλλά και το εντυπωσιακό φαράγγι του Χα, με καταπληκτική θέα από ψηλά στο Κρητικό και στο Λυβικό πέλαγος, μιας και βρισκόμαστε στο στενότερο σημείο της Κρήτης. Φτάνοντας στο οροπέδιο της Θρυπτής (860μ) θα κάνουμε μια  ανάπαυλα. Προαιρετικά με όσους  από την ομάδα επιθυμούν θα ανηφορίσουμε στην κορυφή Αφέντης Σταυρωμένος(1476 μ.).

 Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε  από μονοπάτι στο χωριό Καβούσι, έχοντας θέα στον πανέμορφο κόλπο του Μεραμπέλου, τον Αγ. Νικόλαο και το νησί Σπιναλόγκα. Στην περιοχή του Καβουσίου  υπάρχουν δείγματα ότι υπήρχε πολιτισμός σε όλα τα στάδια της ιστορίας από την Προμινωική εποχή (οικισμοί Βροντάς και Κάστρο), Μινωική εποχή (τα αρχαία ορυχεία χαλκού της Μινωικής εποχής στη θέση Χρυσοκάμινο), Υστερομινωική εποχή  (ο οικισμός στον Αζοριά) μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο (ερείπια στο Θόλος). Στην περιοχή του Αζοριά φύεται η πασίγνωστη πλέον αρχαία ελιά του Καβουσίου. Ο εντυπωσικός κορμός της έχει περίμετρο 22,10 μ. και διάμετρο 7,10μ. ηλικίας  3250 ετών, χρονολογείται από την Μετανακτορική εποχή της Μινωικής περιόδου (1350-1100 π.χ.).

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη

Ώρες πορείας: 6 ή  8

Βαθμός δυσκολίας: 2 ή 3

Ώρα αναχώρησης: 7.30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

«Πρωτομαγιά στην Κολοκύθα»

Η πεζοπορία ξεκινάει από την Ελούντα. Περνάμε τη γέφυρα και πεζοπορούμε στη χερσόνησο της Σπιναλόγκας από μονοπάτι μέχρι τη βορινή πλευρά, όπου κάνουμε στάση στην παραλία για μπάνιο, έχοντας μπροστά μας στα 300 μ. το "Νησί". Εκτός μονοπατιού ανεβαίνουμε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.Συνεχίζουμε νότια και κάνουμε στάση στον όρμο του Μεγάλου Κριού. Από υποτυπώδες μονοπάτι συνεχίζουμε μέχρι το παραλιακό ξωκλήσι του Αγίου Φωκά. Ακολουθούμε καλογραμμένο παραλιακό μονοπάτι που μας οδηγεί στον όρμο της Κολοκύθας. Κάνουμε στάση για μπάνιο. Ανηφορίζουμε από το ξωκλήσι του Αγίου Λουκά μέχρι την κορυφή Λούτρο (138 μ. υψόμετρο). Απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα και από παλιό μονοπάτι επιστρέφουμε κυκλικά στην Ελούντα, αφού πρώτα περάσουμε από τους μύλους και τις αλυκές.

Ώρες πορείας: 5

Επικεφαλής: Αναγνωστόπουλος Γιώργος

Αναχώρηση: 8.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

«Πρωτομαγιά στο Αρκάδι»

Ο σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 1-5-2014 εκδρομή στην Μονή Αρκαδίου. Θα γιορτάσουμε την πρωτομαγιά σε εξωτερικό χώρο δίπλα από το μοναστήρι, με φαγητό, που θα είναι προσφορά από τον σύλλογο για τα μέλη του. Όποιος επιθυμεί μπορεί να κρατάει και κάτι δικό του.

Θα υπάρχει και πορεία για όσους επιθυμούν: Αμνάτος- Καψαλιανά- Πίκρη- Αρκάδι.

Ώρες Πορείας: 2

Βαθμός Δυσκολίας: 1

Αρχηγός: Δ.Σ. (2810224667)

Ώρα αναχώρησης: 8.00 πμ από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: έως Τρίτη βράδυ στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

«Τσιλίβδικα»

Την Πέμπτη 1 Μαίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου καλεί τους φίλους του, στον Τσιλίβδικα, πάνω από την Καλή Συκιά. 

Θα πραγματοποιηθούν:

10:30. Μικρή πεζοπορία από την Κάνεβο προς τον Τσιλίβδικα (προαιρετική)

11:30. Συμμετοχή στη Μουσική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Τσιλίβδικα, που διοργανώνεται από το Παγκρήτιο δίκτυο Αγώνα κατά Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο οποίο συμμετέχει και ο Ορειβατικός Σύλλογος.

14:00. Επίσκεψη στην παραλία του Κόρακα

Αρχηγός: Ταχτατζής Κωστής (6932689472)

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

«Ψυχρό Πηγάδι Κεραμειών - Αθυμόλακας»

Μονοήμερη ανοιξιάτικη εξόρμηση για ένα εύκολο ορειβατικό περίπατο, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων στην Κεραμειανή μαδάρα, για την Πρωτομαγιά.

Αρχηγός: Ιωάννης Στρογγυλάκης

Βαθμός Δύσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 8.30, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr