Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Σάββατο 17 και Κυριακή 18/5)

17 Μαϊ 2014

17.05 έως 18.05

Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Σάββατο 17 και Κυριακή 18/5)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω των εκλογών της Κυριακής 18/5 κάποιοι από τους συλλόγους διοργανώνουν την εξόρμηση τους το Σάββατο 17/5.

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Σάββατο 17 Μαΐου

Α. Μαθιά – Μικρός Αφέντης

Το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 (και όχι την Κυριακή λόγω εκλογών) θα γίνει ανάβαση  στην Κορυφή Μικρός Αφέντης της οροσειράς Δίκτη. Θα ξεκινήσουμε από το χωριό Μαθιά  (560μ) με τις όμορφες βυζαντινές εκκλησίες και θα περπατήσουμε μέσα από ένα δασωμένο με πρίνους και σφεντάμια, αλλά αρκετά δύσκολο και ανηφορικό μονοπάτι. Αφού διασχίσουμε ένα τοπίο με πολλές εναλλαγές και εγκαταλειμμένα μαντριά, θα φτάσουμε στην κορυφή του Μικρού Αφέντη (1578μ), από όπου θα θαυμάσουμε ανεμπόδιστα τη θέα. Θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή.

Αρχηγός: Μαρία Νταναλάκη

Ώρες πορείας: 7

Βαθμός δυσκολίας: 3

Ώρα αναχώρησης: 7.30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Β. «Καβουσανό Φαράγγι»

Το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 (και όχι την Κυριακή λόγω εκλογών) θα γίνει διάσχιση με ραπέλ του Καβουσιανού Φαραγγιού στα νότια της Βιάννου, στον Κερατόκαμπο. Το Καβουσανό Φαράγγι ή Σκοτεινό Φαράγγι είναι ένα μικρό φαράγγι με πανέμορφα τοιχώματα από συμπαγή ασβεστόλιθο σε αποχρώσεις του κόκκινου, πολύ καλά ασφαλισμένο, κατάλληλο για αρχάριους. Έχει 22 ραπέλ το μεγαλύτερο των οποίων είναι 22 μέτρα. Αυτήν την εποχή θα βρούμε και νερό μέσα. Στο τέλος της πορείας μας θα καταλήξουμε στον Κερατόκαμπο για μπάνιο στη θάλασσα.

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη

Ώρες πορείας: 3

Βαθμός δυσκολίας: 1+

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

«Φαράγγι Δίκταμου»

Το λεωφορείο μας μεταφέρει στην αρχαία Άπτερα. Απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα του κόλπου της Σούδας και των Λευκών Ορέων. Η πεζοπορία μας ξεκινά από το την πλατεία του Κατωχωρίου. Μπαίνουμε στο πανέμορφο φαράγγι του Δίκταμου, όπου η  παρουσία του βοτάνου δίκταμος που φύεται στους κρημνώδεις απότομους βράχους του φαραγγιού αποτελεί και την αιτία ονομασίας του. Πεζοπορούμε κάτω από τη σκιά  θεόρατων πλατάνων, καλυμμένων με αναρριχητικούς κισσούς. Περνάμε ανάμεσα σε λυγαριές και πικροδάφνες. Πλησιάζουμε στην έξοδο με τους κάθετους και εντυπωσιακούς  βράχους και τελειώνουμε την πεζοπορία μας στο γραφικό χωριό Στύλος. Το λεωφορείο μας μεταφέρει στην παραλία στις Καλύβες.

Ώρες πορείας: 5

Επικεφαλής: Κρυσταλλία Σηφακάκη

Αναχώρηση: 8.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

Κυριακή 18 Μαΐου

«Αναρριχητική δράση στον Πλακιά»

Την Κυριακή 18 Μαίου ο Ορειβατικός σύλλογος Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει αναρριχητική δράση για αρχάριους, στο αναρριχητικό πεδίο του Πλακιά. Αναχώρηση 9.30 από τα γραφεία του συλλόγου. 

Αρχηγός: Λάββας Βαγγέλης (6972895619)

Αναχώρηση: 9.30 από τα γραφεία του Συλλόγου

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

«Φαράγγι Δίκταμου»

Μονοήμερη πεζοπορική διάσχιση του εύκολου δασωμένου φαραγγιού στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, με εκκίνηση της πεζοπορίας από το Κατωχώρι Κεραμειών στην επαρχία Κυδωνίας και κατάληξη στον Στύλο Αποκορώνου.

Αρχηγός: Ιωάννης Φραντζεσκάκης

Βαθμός Δύσκολίας: 2

Ώρα αναχώρησης: 8.30, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr