Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

Φεστιβάλ p_public 2O14

06 Ιουν 2014

06.06 έως 08.06

Χανιά,
Χανιά
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος


Φεστιβάλ p_public 2O14

Πρόσθετες Πληροφορίες

Η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, διοργανώνει και φέτος για 5η συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ “p_public 2O14”.

Φέτος θα επικεντρωθούμε στην ανάδειξη των χωρικών και ανθρωπογενών προεκτάσεων του δημόσιου χώρου, μέσω συζητήσεων και δράσεων που σκοπό θα έχουν την ενεργή συμμετοχή του χρήστη.

Το p_public παρουσιάζει διαλέξεις, συμμετοχικά δρώμενα, εικαστικές εγκαταστάσεις – εκθέσεις  που αναφέρονται στον ορισμό και στους τρόπους σχεδίασης του ενεργού δημόσιου χώρου και της χωρικής συμπεριφοράς, με σκοπό να ανταλλάξουμε ιδέες και να φτιάξουμε το δημόσιο χώρο του σύγχρονου «εμείς».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σας καλούμε να προβληματιστείτε, να εκφραστείτε και να συμμετάσχετε ενεργά στις δημόσιες συζητήσεις και στα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Χανίων το τριήμερο 6 – 8 Ιουνίου 2Ο14.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ /ΔΡΩΜΕΝΑ

Η ομάδα p_public σας προσκαλεί στις:

19:00 E01_ Διαδραστική εικαστική εγκατάσταση “Προσοχή στο κενό μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας”

Από τη φωτογραφική ομάδα Φωτοσκίαση, στο Convento Αγ. Νικολάου

Η Φωτογραφική Ομάδα “Φωτοσκίαση” παρουσιάζει τους: Άγκη, Ελένη, Τώνια, Νίνα, Vito, Αντώνη

Εικαστική παρέμβαση που περιλαμβάνει μια έκθεση φωτογραφίας, τη διαδραστική φωτογράφιση του θεατή με τη φωτογραφία της επιλογής του και την προβολή των νέων φωτογραφιών σε slide show. Με την παρέμβαση αυτή δίνεται η δυνατότητα στο θεατή να προβληματιστεί για το ρόλο του σε σχέση με το φυσικό και το δομημένο τοπίο.

Διάρκεια: 6 Ιουνίου – 7 Ιουνίου

20:00 E02_ Εγκατάσταση “The UiPS project _ ο χρήστης στο δημόσιο χώρο”

Από την Γοραντωνάκη Τζενη σε συνεργασία με τον Λεβεντέλη Μανώλη και την Χαραλαμποπούλου Έφη, στα σκαλάκια πλησίον Κ.Α.Μ.

Η εγκατάσταση αποτελείται από μία προσωρινή κατασκευή ως κινηματογραφική υποδομή για την προβολή ταινίας μικρού μήκους με θέμα την χρήση του δημόσιου χώρου στα Χανιά (the UiPS film). Η ταινία δεν επιδιώκει να δώσει απαντήσεις, αλλά να δείξει την οπτική γωνία του χρήστη σε μία προσπάθεια αναγνώρισης και κατανόησης του.

Διάρκεια: 6 Ιουνίου – 8 Ιουνίου

21:00 E03_ cocktail partYcipation II

Επίσημη έναρξη φεστιβάλ p_public 2014, στην πλατεία Κατεχάκη

From D.I.Y. (Do It Yourself) to D.I.W.O. (Do It With Others)

Η έμπνευση, η επικοινωνία και η συνεργασία, συνθέτουν τα συστατικά των cocktails του φετινού φεστιβάλ. Σας καλούμε να εγκαινιάσουμε την έναρξη του p_public και να επινοήσουμε μαζί, παίζοντας και δοκιμάζοντας, τα πιο δημιουργικά cocktails!

Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης θα επιμεληθούν οι παραγωγοί του Joy 106.5 fm.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ /ΔΡΩΜΕΝΑ

Η ομάδα p_public σας προσκαλεί στις:

12:30 E04_ Ευέλικτη Μετακίνηση

Από την ομάδα “ποδηΛάτρεις”, στη διαδρομή Λενταριανά – Νέα Χώρα

Άτυπος αγώνας ανάμεσα σε ένα ποδήλατο, ένα λεωφορείο και ένα αυτοκίνητο, με εκκίνηση την αφετηρία αστικών λεωφορείων στα Λενταριανά και τερματισμό στη Νέα Χώρα. Στόχος είναι η σύγκριση τους στην ίδια διαδρομή, σε χρόνο, καύσιμο και CO2.

18:30 E05_ Μία βόλτα στα Χανιά 5.500 χρόνων|περιΠΛΑΝΗση

Από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου σε συνεργασία με τις Μυρσίνη Αλεξανδρίδη, Ναυσικά Μιχαήλ και Βεατρίκη Μορέ – αφετηρία Δημοτική Αγορά.

Περιπλάνηση σε ιστορικά μνημεία της Παλιάς Πόλης των Χανίων μέσα από ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού. Στόχος του δρώμενου είναι να ανακαλύψουν οι συμμετέχοντες την Παλιά Πόλη των Χανίων, μια πόλη που κατοικείται αδιαλείπτως από την Παλαιολιθική Εποχή. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες καλούνται να περιπλανηθούν, να παρατηρήσουν και να βιώσουν τα Χανιά μέσα από διαφορετικές οπτικές που δεν χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους ή δεν έχουν σκεφτεί μέχρι τώρα, με σκοπό μια νέα, διαφορετική αστική εμπειρία με τη βοήθεια της φαντασίας τους.

19:30 E05δ_ Διάλεξη “Η περιπλάνηση ως μέσο επαναπροσδιορισμού του αστικού χώρου”

Από το Κ.Π.Ε.Β. σε συνεργασία με τις Ναυσικά Μιχαήλ και Βεατρίκη Μορέ στον τερματισμό της διαδρομής, στην πλατεία Αθηναγόρα (Μητρόπολη)

Από τότε που η περιπλοκότητα των πολιτικοοικονομικών και κοινωνικών δομών άρχισε να διαμορφώνει την πόλη όπως την εννοούμε σήμερα, οι χρήστες ξεχνούν να βιώσουν τον αστικό χώρο. H περιπλάνηση, ως εκούσια ανάγνωση της αστικής ολότητας, συμβάλλει στην κατανόηση του χώρου, βελτιώνοντας την ποιότητα της αστικής εμπειρίας. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, η περιπλάνηση ως εισβολή στο χρόνο της πόλης έχει απασχολήσει διάφορους καλλιτέχνες και θεωρητικούς, όπως τον Charles Baudelaire και την Καταστασιακή Διεθνή. Σήμερα, οι Wrights&Sites, μια ομάδα καλλιτεχνών-περιπατητών από την Αγγλία, εισάγουν την έννοια της μυθογεωγραφίας, με σκοπό την ανάδειξη των πολλαπλών επιπέδων της πόλης και την παρακίνηση των χρηστών της για τον επαναπροσδιορισμό των νοητικών τους εικόνων.

20:00 E06δ_ Διάλεξη “Νεοφυής Σχεδιασμός” 

Από τον Άγγελο Φλώρο, στην Πύλη Sabbionara

Η διάλεξη εισάγει τo Physical Computing ως ένα δυναμικό σύστημα εργαλείων για το σχεδιασμό και την κατασκευή διαδραστικών εγκαταστάσεων. Physical Computing είναι η κατασκευή διαδραστικών συστημάτων και DIY (do-it-yourself) αντικειμένων με τη χρήση software και hardware. Συστήματα και αντικείμενα με φυσική υπόσταση που μπορούν να διαχειριστούν, να ενσωματώνουν και να επαναδιατυπώνουν σχέσεις με τον φυσικό -αναλογικό κόσμο.

20:30 E06_ Έκθεση “Νεοφυής Σχεδιασμός” 

Από τον Άγγελο Φλώρο, σε συνεργασία με φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Μαγνησίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Πύλη Sabbionara.

Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα ενός εντατικού διαπανεπιστημιακού εργαστηρίου πάνω στο διαδραστικό σχεδιασμό. Συμμετείχαν φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Μαγνησίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την επιμέλεια των διδασκόντων Άγγελου Φλώρου και Γιώργου Καλαούζη. Στόχος του εργαστηρίου αποτέλεσε η εξοικείωση των φοιτητών Αρχιτεκτονικής με νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που προκύπτουν από την ενσωμάτωση καινοτόμων διαδραστικών τεχνολογιών ως νέες φύτρες στο σχεδιασμό.

Διάρκεια: 7 Ιουνίου – 8 Ιουνίου, Ανοικτά: 19:00 – 22:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ /ΔΡΩΜΕΝΑ

Η ομάδα p_public σας προσκαλεί στις:

18:00 E07_ Παιχνίδι “Σπάσε το Όριο” 

Από τις Μαρία Αγγελίδου, Δάφνη Δημοπούλου και Ντιάνα Τσομπάνογλου, στον Δημοτικό Κήπο

Ένα παιχνίδι για τη συμβολική αναπαράσταση της υφιστάμενης κατάστασης της περιορισμένης δράσης των παιδιών σ’αυτόν. Ένα στύλος, μια επιφάνεια-πλέγμα, μερικές κορδέλες και περισσότερα κρυμμένα αντικείμενα θα αποτελέσουν το σκηνικό της δράσης. Τα παιδιά, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι βρίσκεται πίσω από την επιφάνεια, ενώ θα κινούνται περιορισμένα μπροστά της. Μπορούν να σκάψουν, να σκίσουν, να τρυπήσουν για να φτάσουν πέρα από την επιφάνεια-όριο για να δουν τι υπάρχει εκεί.

19:00 E8_ Δράση “Been there, done that” 

Από τους Αναγνωστάκη Κατερίνα, Κουτλάκη Στέλλα, Ουρανό Ζαχαρία και Σταυριδάκη Γρηγόρη, στην πλατεία 1821 (Σπλάντζια)

Στην εποχή των “selfie” και των “braggie” που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι θέση κατέχει ο πραγματικός χώρος; Η δράση στοχεύει στο να αναζητήσει το πώς αναπαράγεται ο φυσικός χώρος μέσα στον κυβερνοχώρο, κατά πόσο αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά και η ποιότητά του, τι εικόνες αποκτούμε για έναν χώρο χωρίς να τον έχουμε επισκεφθεί, αλλά έχοντάς τον δει μέσα από τα κανάλια των «τοίχων» του Facebook.

Διάρκεια: 6 Ιουνίου – 8 Ιουνίου

20:00 E9_ Παιχνίδι “Infectopia”

Από τους Άρτεμις Παπαγεωργίου, σε συνεργασία με τους Ελίνα Ροϊνιώτη, Στράτο Μπιχάκη και Χρήστο Κουτσουραδή, στην πλατεία Αθηναγόρα (Μητρόπολη)

Ένας νέος ιός πλήττει τα Χανιά και είναι άκρως μεταδοτικός και επικίνδυνος! Δύο αντίπαλες ομάδες ανταγωνίζονται για την επιβίωση της πόλης των Χανίων. Το Infectopia αποτελεί παραλλαγή της αμπάριζας, στην οποία οι Φύλακες και οι Virus μάχονται σώμα με σώμα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να νικήσουν, είτε αποδεκατίζοντας την άλλη ομαδα παίρνοντας με το μέρος τους ένα-ένα τα μέλη της, είτε με το κινητό τους τηλεφώνο, βρίσκοντας το μυστικό κωδικό και αποκτώντας τον έλεγχο των φωτεινών προβολέων.

21:00 E9δ_ Διάλεξη “Σχεδιάζοντας εμπειρίες στο δημόσιο χώρο”

Από την Άρτεμις Παπαγεωργίου, στην πλατεία Αθηναγόρα (Μητρόπολη)

Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες, σχεδιαστές και κοινότητες όταν καλούνται να σχεδιάσουν μία δημόσια εμπειρία. Θα παρουσιαστούν έργα κοινοτήτων, φεστιβάλ παιχνιδιών και διαδραστικά καλλιτεχνικά έργα που λαμβάνουν χώρα μέσα στην πόλη, προκειμένου να εξερευνηθούν οι εκφάνσεις του σχεδιασμού δημόσιων εμπειριών.

21:30 E10_ Urban Sounds

Συναυλία με τους Melt Mountain και τους The Noise Figures στην πλατεία Κατεχάκη

Λήξη φεστιβάλ p_public 2014

Οι Melt Mountain δημιουργούν μια παιχνιδιάρικη, μελωδική dream pop που μυρίζει καλοκαίρι και παραλία. Στους ίδιους όμως αρέσουν περισσότερο τα βουνά και αναζητούν την έμπνευση στα φυσικά τοπία για να εκφράσουν τη φαντασία και το όραμά τους, φτιάχνοντας έναν ιδιαίτερο κόσμο, ορισμένο και άπειρο ταυτόχρονα. Οι Noise Figures είναι ένα αθηναϊκό ντουέτο που κινείται σε lo-fi, psycho, garage blues μονοπάτια, ενώ οι live εμφανίσεις τους είναι μια ιεροτελεστία ενέργειας και μετασχηματιστικής δύναμης. Εμπνέονται από εμπειρίες στο δρόμο και φτιάχνουν το ιδανικό σάουντρακ για απόδραση από τα σύνορα της πόλης.