Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

28 Ιουν 2014

28.06 έως 29.06

Πάρκο Ειρήνης και φιλίας,
Χανιά
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

Το 9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου στο Πάρκο Ειρήνης και φιλίας των Λαών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 28 Ιουνίου

Συζητήσεις

[19:00 – 21:00] “Μεσόγειος: Υγρός τάφος προσφύγων – χημικών του πολέμου”

Ομιλητές:

Δημήτρης Φουράκης, δικηγόρος

Μέλος του Συντονιστικού κατά των Χημικών του πολέμου

Μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

Σύριος πρόσφυγας πολέμου

Στις μέρες μας στη Μεσόγειο εφαρμόζονται οι πιο βάρβαρες πολιτικές απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Πόλεμοι, ξεριζωμοί λαών, καραβιές πνιγμένων προσφύγων, καταστροφή του περιβάλλοντος με τη ρίψη χημικών αποβλήτων του πολέμου στη Συρία.

Οι παράνομες επαναπροωθήσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο φράχτης του Έβρου, ο φράχτης της Μελίγια, ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος για τους αιτούντες άσυλο συνιστούν ένα διαρκές έγκλημα ενάντια στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Έγκλημα που επενδύεται με τη ρητορεία “η Ελλάδα δε χωρά άλλους μετανάστες”, “Η Ευρώπη δε χωρά άλλους Άραβες”.

Την ίδια στιγμή που χρησιμοποιείται κάθε μέσο για να αποτραπεί η μετακίνηση ανθρώπων, η παραγωγή και το εμπόριο όπλων, ακόμα και όπλων μαζικής καταστροφής, συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Όπλα που ακόμα και η καταστροφή τους μπορεί να είναι δολοφονική.

Όλα τα παραπάνω μας θέτουν την ανάγκη να μιλήσουμε για τη θάλασσα μας, την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.

[19:00 – 20:30] “Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – η απάντησή μας”

[οργανώνεται από μαθητές και μαθήτριες της πόλης]

Βιβλιοπαρουσίαση

[19:00 – 21:00] “Θεματοφύλακες των αναμνήσεων – Μνήμη και Ιστορίες των Ελλήνων στη Βραζιλία”

Συμμετέχουν οι:

Βασιλική Θωμά Κωνσταντινίδου (Συγγραφέας)

Fernanda Kopanakis, Jurandir Costa (Διοργανωτές του FestCine Αμαζονίου)

Giulia de Vizia (Δημοσιογράφος από τη Βραζιλία)

Κρίτων Ηλιόπουλος (Μεταφραστής)

Μαρία Ουζούνη (Συγγραφέας)

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σύμφωνα με επίσημη καταγραφή οι πρώτοι έλληνες μετανάστες έφτασαν στη Βραζιλία το 1912 και κατάγονταν από τον Αρχάγγελο, από το νησί της Ρόδου. Η χώρα αυτή με μία ποικιλόμορφη ηπειρωτική γεωγραφία και πολιτισμό φωλιάζεται στη φαντασία των ελλήνων ήδη από το 19ο αιώνα. Από την ηπειρωτική μέχρι τη νησιωτική Ελλάδα μετανάστευσαν κινούμενοι από το όνειρο, από την περιπέτεια, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Τα λιμάνια του Σάντος και του Ρίο ντε Ζανέιρο ήταν οι κύριες πύλες εισόδου στη Βραζιλία αλλά η πνοή του πεπρωμένου τους οδήγησε σε διάφορους δρόμος από δύση έως ανατολή από βόρεια έως νότια αφήνοντας τα σημάδια τους σε όλες τις βραζιλιανές πολιτείες. Από καλλιέργειες καφέ στο εσωτερικό του Σάο Πάολο μέχρι το σιδηρόδρομο Μαντέιρα-Μαμορέ στον Αμαζόνιο διασχίζοντας τις μεγάλεις πόλεις της βραζιλιανής ακτής και τις μικρές πόλεις του κεντρικού οροπεδίου, οι περιβαλλοντικές και εδαφικές συνθήκες επινόησαν μία ιδιαίτερη ταυτότητα, ποικίλη και ανάμεικτη.

Προβολές

[21:00 – 22:30] “Σταγώνες” της Ν. Ψαρρού

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας. Αυτές, τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, θα αναδείξουμε μέσα από το νέο μας ντοκιμαντέρ.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.

Γι’ αυτούς και άλλους πολλούς λόγους, η Νέλλη Ψαρρού μαζί με νέους αλλά και παλιούς συνεργάτες από το πρώτο της ντοκιμαντέρ Golfland? επανέρχεται με σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έρευνας γύρω από αυτό που θεωρούν το σημαντικότερο όλων, το νερό. Η στήριξη και ενίσχυσή σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας καθώς η ομάδα δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους μα ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να απευθυνθεί σε έναν χρηματοδότη προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Γι’ αυτό, απευθύνεται σε άτομα, συλλογικότητες και κινήσεις που, με τη στήριξή τους, θα συνεισφέρουν στα έξοδα του ντοκιμαντέρ και στη διάδοση της πληροφορίας.

[22:00 – 23:00] “Κρίση και Εθνική κατάθλιψη” του Γ. Κεραμιδιώτη

(Οργανώνεται από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων)

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει μια συζήτηση του Κώστα Μπαϊρακτάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με τον Ψυχίατρο Θόδωρο Μεγαλοοικονόμου, Διευθυντή του 9ου τμήματος του ΨΝΑ.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης αποτελεί η αποδόμηση του όρου Εθνική Κατάθλιψη που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο τα τελευταία χρόνια. Συζητούνται ζητήματα όπως ο ρόλος των ΜΜΕ αλλά και των επιστημών της Ψυχιατρικής και της Ψυχολογίας στην κατασκευή και τη διάχυση του όρου, οι πολιτικές διαστάσεις και συνέπειες της χρήσης αυτού ως μέσου χειραγώγησης του πληθυσμού και ευρύτερα η εγκαθίδρυση πολιτικών κοινωνικού ελέγχου μέσω της ιατρικοποίησης κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων.

Παιδικό Πρόγραμμα

[18:30- 19:30] «Παιχνίδια στη θάλασσα» απο την Σπυριδούλα Χρόνη

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά (2-4 ετών) και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά τη μουσική και το θέατρο.

Τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο του συμβολικού, ξεδιπλώνουν κομμάτια του εαυτού τους και γεύονται τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και τη δημιουργία και η συμμετοχή στην ομάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

[19:00- 21:00] Εικαστικό εργαστηρι «Ταξιδεύω την ευχή μου στη Μεσόγειο» απο την Χριστίνα Φοίτου

Παιδικό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 5 ετών και πάνω. Μικρότερα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν μόνο υπό την επίβλεψη και βοήθεια των γονέων τους!

Στόχος του εργαστηρίου αυτού είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με τη λεκάνη της Μεσογείου που τα γέννησε, τα θρέφει και τα μεγαλώνει. Θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν τι απαρτίζει αυτή τη λεκάνη πέρα από τη θάλασσα και τα ψάρια της, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για αυτό το μαγευτικό και πλούσιο περιβάλλον και τι ονειρεύονται και εύχονται γι ´αυτό!

Τεχνικά θα έρθουν σε επαφή με υλικά όπως το ύφασμα , το κάρβουνο και πώς αυτό αφήνει τα ίχνη του πάνω στο πανί, τα λαδοπαστέλ και τι τους συμβαίνει όταν από πάνω περάσει μια στρώση τέμπερας καθώς επίσης θα σκεφτούν και θα γράψουν την ευχή τους πάνω στα έργα που θα δημιουργήσουν η οποία μπορεί να είναι από μία λέξη έως μία φράση!

[19:30-20:30] “Απο ντο και μπρος” απο τον Γιώργο Πογιατζή

Μια διαδραστική παράσταση για παιδιά

[20:30-21:30] “Δε σε φοβούμαι κυρ Βοριά” με τις Μαρία Τερζάκη και Δάφνη Καμμένου

Μια αλληλεπιδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική βασισμένη σε δημοτικά ποιήματα και τραγούδια

Ο κυρ Βοριάς φύσηξε και τίναξε τα άνθη της Νερατζούλας, θύμωσε τον Ήλιο που πίστευε ότι είναι δυνατότερος, γύρισε την ανέμη με την κόκκινη κλωστή και φούσκωσε τα πανιά για να σαλπάρει ένα καράβι γεμάτο τραγούδια, ιστορίες και όνειρα… Με υλικό δημοτικά ποιήματα και τραγούδια, παιχνίδια και λαχνίσματα, τα παιδιά γύρω από το γαλάζιο πανί, κάθονται στις όχθες της θάλασσας και συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, κάνουν κύματα, παίζουν ρυθμικά παιχνίδια, τραγουδούν, σαλπάρουν τα καραβάκια τους και τα όνειρά τους. Μέσα από το παιχνίδι προσεγγίζουν με έναν βιωματικό τρόπο τον υπέροχο κόσμο της λαϊκής μας παράδοσης. Μαθαίνουν όμορφα ποιήματα και τραγούδια, εξοικειώνονται με παραδοσιακούς ρυθμούς, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Η σχέση με τα στοιχεία της φύσης, η υπεροψία, οι έρωτες οι θαλασσινές περιπέτειες πλάθουν έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο συναισθήματα, νοήματα και εικόνες που τείνουν να εκλείψουν μέσα στον κόσμο της σύγχρονης τηλεοπτικής τεχνολογίας. Η παράσταση δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να διασκεδάσουν ανακαλύπτοντας τις εκπλήξεις που κρύβει ο κόσμος της παράδοσης και της ποίησης, να εξοικειωθούν μαζί του και - γιατί όχι;- να τον αγαπήσουν!

Μουσική [21:30 - ...]

Μουσική Σκηνή «Κερκίδες»:

Μουσική και χορός από Φιλιππίνες | Ριζίτικα από τον Ευτύχη Κορκίδη | Σαββίνα Γιαννάτου | Los Mujeros | Social Waste | Original Groovers

Μουσική σκηνή «Λίμνη»:

Άρων Ροζ| XTAC | Los Bardos| S-Dope&Mak | Phatskool | ΒΟΕΜ & Humans | ICY | Big Shine

Δρώμενα

[20:30 – 21:30] “Έλα να παίξουμε!”, υπαίθρια παιχνίδια στο πάρκο

(διοργανώνεται από μαθητές και μαθήτριες της πόλης)

Σκάκι

[19:00-21:00] Ανοιχτό τουρνουά μπλιτς

(διοργανώνεται από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων)

Κυριακή 29 Ιουνίου

Συζητήσεις

[19:00 – 21:00] “Κοινωνικά αγαθά – αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα. Οργανώνοντας τις αντιστάσεις μας!”

Ομιλητές:

Τασία Χριστοδουλοπούλου, Δικηγόρος

Ana Dominguez (Iστορικός – Εκδότρια – Μέλος Podemos, Μαδρίτη)

Δήμητρα Μανώλη, απολυμένη καθαρίστρια από το υπ. Οικονομικών

Γιώργος Θεοδωρίδης, εκπρόσωπος από το κίνημα για το νερό στη θεσσαλονίκη, Water Warriors

Γιάννης Κυριακάκης, εκπαιδευτικός

Με αφορμή την οικονομική κρίση οι κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου, και όχι μόνο, επιτίθενται με τον πιο άγριο τρόπο στις στις ανθρώπινες ελευθερίες, στα κοινωνικά, πολιτικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Οι μαζικές απολύσεις στην Ελλάδα, οι εξώσεις στην Ισπανία είναι μέρος μόνος αυτής νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Επίθεση που, παρά τα διαφορετικές εκδοχές της, έχει κεντρικό άξονα την απαξίωση και εν τέλει την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων με στόχο προάσπιση του κέρδους λίγων. Και φυσικά πάντοτε συνοδεύεται από άγρια καταστολή.

Οι αντιστάσεις όμως κινημάτων σε κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους αποτελούν «παράθυρο στο μέλλον» για ένα άλλο κόσμο που ονειρευόμαστε. Και οι αντιστάσεις αυτές μπορεί να μοιάζουν μικρές και ασύνδετες μεταξύ τους, στην πραγματικότητα όμως συνθέτουν ένα δίκτυο με κοινό στόχο: ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη τους.

Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα έρχεται να συμπληρώσει τον ίδιο αγώνα που είχε δοθεί πριν τρία χρόνια στην Ιταλία. Ο αγώνας κατά των εξώσεων στην Ισπανία αποτελεί έμπνευση για τον ίδιο αγώνα που θα χρειαστεί να δώσουμε και στην Ελλάδα. Ο πολύμηνος αγώνας των καθαριστριών αποτελεί σύμβολο αγώνα για αξιοπρεπή εργασία. Για αυτό και διαφορετικοί αυτοί αγώνες είναι κοινή υπόθεση όλων μας.

[19:00 – 20:30] “Τόση μπάλα είχαμε να δούμε από τη χούντα!”

(οργανώνεται από μαθητές και μαθήτριες της πόλης)

Δρώμενα

[19:30 – 21:30] «Ανέστιος: Δοκιμή 3 – A Work in Progress» από την Ομάδα Amatè

Διαδραστική performance, θεατρικό εργαστήρι και συζήτηση με το κοινό

Η ομάδα «Amatè» performance, στα πλαίσια του project «Ανέστιος» με θέμα την μορφή του νεο – αστέγου, έχει ήδη παρουσιάσει τις performances «Ανέστιος – Δοκιμή 1» και «Ανέστιος – Δοκιμή 2: Το Κυνήγι του Ξεπουλημένου Θησαυρού». Η ομάδα Amatè συμμετέχει στο Φεστιβάλ με την performance – εργαστήρι «Ανέστιος: Δοκιμή 3 – A Work in Progress», όπου θα παρουσιάσει μία σύνθεση της μέχρι σήμερα δουλειάς της. Η συμμετοχή της θα περιλαμβάνει διαδραστική performance, θεατρικό εργαστήρι και συζήτηση με το κοινό, με στόχο να παρουσιαστεί η μέχρι σήμερα εμπειρία της ομάδας, καθώς και ο τρόπος δουλειάς με τους ανθρώπους του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Η ομάδα «Amatè» ιδρύθηκε το 2014 από την Ιωάννα Βαλσαμίδου, την Βέρα Λάρδη και την Χριστίνα Φραγκιαδάκη, με στόχο να πραγματοποιήσει δράσεις κοινωνικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης μέσα από το θέατρο και την performance. Το πρώτο project της ομάδας υπό τον τίτλο «Ανέστιος» είναι μία δουλειά σε διαρκή εξέλιξη σε συνεργασία με τους ανθρώπους του περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

[20:30 – 21:30] “Έλα στο ρυθμό!”, υπαίθρια παιχνίδια στο πάρκο

(οργανώνεται από μαθητές και μαθήτριες της πόλης)

Προβολές

[21:30-23:00] “Παλληκάρι – Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου

(οργανώνεται από τον Όμιλο Επαναστατικής Θεωρίας)

www.palikari.org

Ελληνική Παραγωγή, 2014

Σκηνοθεσία: Νίκος Βεντούρας

Παραγωγή, έρευνα: Λαμπρινή Χ. Θωμά

Μουσική: Μάνος Βεντούρας

Τραγούδι: Φρανκ Μάνινγκ (Λούης Τίκας, Βραβείο καλύτερου folk τραγουδιού, 2002)

Γυρίσματα έγιναν σε: Λάντλοου Κολοράντο, Όκλαντ Καλιφόρνιας, Σάντα Φε Νέου Μεξικού, Ντένβερ Κολοράντο, Φορτ Κόλινς Κολοράντο, Κολοράντο Σπρινγκς Κολοράντο, Σικάγο, Αθήνα

Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2014. Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μιά τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα και εργάστηκε ως προγραμματιστής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2012 αρθρογραφεί στον ενημερωτικό ιστοτόπο ThePressProject.gr, ενώ έχει συνεργαστεί ως φωτογράφος με δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά. Το «Παλικάρι», συνέχεια επιτόπιου ρεπορτάζ για το Λάντλοου, αποτελεί την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του ντοκιμαντέρ. Η παραγωγός Λαμπρινή Χ. Θωμά εργάζεται στο χώρου του τύπου το 1985, και έχει συνεργαστεί δε δεκάδες ελληνικά και ξένα ΜΜΕ ως fixer, δημοσιογράφος, παραγωγός ή από διευθυντικές θέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας το έζησε στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ. Το «Παλικάρι» είναι η πρώτη της παραγωγή.

[22:00-23:30] “Όταν ο κόσμος βυθίζεται”, του Γιώργου Αυγερόπουλου

(οργανώνεται από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων)

Ξηρασία – Ερημοποίηση

Ως οικολογική πρωτοβουλία κρίναμε ότι θα έπρεπε να ξαναφέρουμε στην μνήμη μας το σοβαρό αυτό πρόβλημα ενός μεγάλου μέρους του πλανήτη.

Το μέρος αυτό είναι πολύ κοντά μας γεωγραφικά και οι συνέπειες από αυτό θα είναι σχεδόν άμεσες, αναφερόμαστε βέβαια σε ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής. Είναι πλέον φανερό ότι οι συνέπειες της ξηρασίας αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα μείωσης των συνεπειών της, θα είναι τεράστια για όλη την Ευρώπη και κυρίως την Νότια, όταν δηλαδή σημαντικά μέρη της θα έχουν πρόβλημα ερημοποίησης τα ίδια.

Αλλά και οι κοινωνικές οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες αυτής της κατάστασης θα είναι πολύ μεγάλες αν σκεφθούμε ότι ήδη από ότι συχνά γράφεται, τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι περιμένουν την ευκαιρία για να μεταναστεύσουν ομαδικά προς τις υποτιθέμενες ακόμα για αυτούς “χώρες της επαγγελίας” δηλ. την Ευρώπη…

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη μέχρι πριν κάποια χρόνια έπαιζε αυτόν τον ρόλο λόγω των συνθηκών εργασίας παιδείας και υγείας που απολάμβανε ο κάθε εργαζόμενος, τώρα με την λαίλαπα του Νεοφιλελευθερισμού που σιγά σιγά με μεθοδικότητα και ακραία κοινωνική ψυχρότητα, αφαιρεί όλα τα παραπάνω, εκλείπουν οι λόγοι που προσέλκυαν όλους αυτούς τους ανθρώπους προς την “Δύση”.

Αυτό ίσως να μη το γνωρίζουν ακόμα οι ίδιοι, η τα πράγματα είναι τόσο άσχημα στις χώρες τους, που δεν υπάρχει άλλη λύση για να επιβιώσουν παρά μόνο μεταναστεύοντας και ό,τι τύχει…

Η όλη κατάσταση θυμίζει άλλο ένα μεγάλο πολλαπλό αδιέξοδο που δημιουργείται τώρα από την ίδια την φύση, που τα αίτιά του βέβαια σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη χρόνων…

Αν δεν βρεθούν σχετικά σύντομα λύσεις σε λίγα χρόνια δεν θα είναι μόνο η φτωχοποίηση των κοινωνιών που θα εντείνει την μιζέρια μας, αλλά και το αλληλοφάγωμα και όποιος επιζήσει…

Όλα αυτά τα θέτουμε προς προβληματισμό αλλά και για μια προσπάθεια και πίεση όλων μας προς την κατεύθυνση εύρεσης λύσης, με την ευκαιρία αυτή δε σας καλούμε στα πλαίσια του 9ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων στην προβολή κάποιων σχετικών ντοκυμαντέρ και κυρίως αυτό του Γιώργου Αυγερόπουλου “Όταν ο κόσμος βυθίζεται” πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα και την αντίστοιχη συζήτηση.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Παιδικό Πρόγραμμα

[18:30- 19:30] «Παιχνίδια στη θάλασσα» απο την Σπυριδούλα Χρόνη

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά (2-4 ετών) και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά τη μουσική και το θέατρο.

Τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο του συμβολικού, ξεδιπλώνουν κομμάτια του εαυτού τους και γεύονται τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και τη δημιουργία και η συμμετοχή στην ομάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

[19:30- 20:30] “Ποιος έκανε πιπί στον Μισισιπή και Ένα φτυάρι στον Άρη και Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο Κεφάλι” με την Μαρία Τερζάκη

Δραματοποιημένη αφήγηση τριών παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά με ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια.

Παιδιά χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για να εξιχνιάσουμε τρεις σοβαρότατες υποθέσεις. Να ανακαλύψουμε Ποιος έκανε πιπί στον Μισισιπή, να καταλάβουμε τι δουλειά έχει Ένα φτυάρι στον Άρη και να μάθουμε τι θα κάνουμε Αν μας πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι! Τα παιδιά, θα μεταμορφωθούν σε παπάκια και θα απολαύσουν ένα ταξίδι στον Μισισιπή ώσπου ένα απρόοπτο γεγονός θα μετατρέψει το ήσυχο ταξίδι σε ξεκαρδιστική περιπέτεια! Στη συνέχεια, θα γίνουμε Αρειανοί, παίζοντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με εικόνες, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό το περίεργο αντικείμενο στον πλανήτη μας, πως βρέθηκε εκεί και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Στο τέλος θα διασκεδάσουμε όλοι μαζί τραγουδώντας το τραγούδι της αισιοδοξίας!

[20:30-21:30] Παράσταση Καραγκιόζη απο τον Νίκο Μπλαζάκη.

Μουσική [21:30 - ...]

Μουσική Σκηνή «Κερκίδες» | Μουσική από Αφγανιστάν και Κονγκό από τον ξενώνα Ανωγείων | Οι Yar Aman σε σκοπούς και τραγούδια της ανατολικής Μεσογείου | Αργύρης Μπακιρτζής, Διονύσης Ρούσσος, Florian Mikuta | Ευγένιος Δερμιτάσογλου και Αντιστρόφως | Baildsa

Γλέντι παραδοσιακής μουσικής

Μουσική Σκηνή «Λίμνη»

Energy | Dragons | Άνω- Κάτω | Once upon a time | Woodtales | Cosmonuts | Tinkerbell | The Buchannos | JOEY

Εικαστικά – Εκθέσεις

[20:30-21:00] Προβολή φωτογραφιών με θέμα τη Μεσόγειο από τη ΛΕ.Φ.ΚΙ.

(Διοργανώνεται από τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων)

[19:00-21:00] Σιμουλτανέ με τον Γιώργο Μυλωνάκη

(διοργανώνεται από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων)

Και τις δύο μέρες…

Εκθέσεις – Εικαστικά Δρώμενα

[19:00 – 21:00] Δημιουργώντας με ένα σκουπίδι Νο4: Δράση με ανακυκλώσιμα υλικά για μικρούς και μεγάλους.Ελάτε με τα σκουπίδια σας! Συντονίζει ο εικαστικός Κοσμάς Λιλικάκης.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων θα συμμετέχει στο φεστιβάλ με τα “Παιχνίδια του Κόσμου”. Τα παιχνίδια είναι, ξύλινα παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορες χώρες του κόσμου για μικρούς και μεγάλους φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.

  • Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και κατασκευές από μαθητές και μαθήτριες της πόλης
  • Έκθεση φωτογραφίας των Μιχάλη Καλαϊτζάκη “Ert Open”, Κάθι Κι, Φωτοσκίαση
  • Έκθεση φωτογραφίας από τις κινητοποιήσεις ενάντια στα Χημικά του πολέμου (ΠΑΠ, Βασίλη Πιτσώνη, Βαγγέλη Μαρκάκη)
  • Έκθεση δημιουργικής έκφρασης με ζωγραφιές και ποιήματα από πρόσφυγες του Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο (πρόσφυγες)-ΙΝΕΔΙΒΙΜ Μονάδα Ανωγείων
  • Έκθεση ζωγραφικής των παιδιών των Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται στη Νέα Χώρα

Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν ακόμα:

  • Xαριστικό παζάρι| Πάγκος με κατασκευές (από μαθητές και μαθήτριες της πόλης)| Γκράφιτι| Πολυεθνική κουζίνα
  • Πάνω από 60 περίπτερα από κοινότητες μεταναστών, φορείς της πόλης και διάφορους συλλόγους και ομάδες από όλη την Ελλάδα.
  • Καφενείο από την Terra Verde για το Εναλλακτικό & Αλληλέγγυο Εμπόριο στα Χανιά.
  • Διακίνηση προϊόντων της ΒΙΟΜΕ και λειτουργία βιβλιοπωλείου με βιβλία από τις «εκδόσεις των συναδέλφων» από την Terra Verde για το Εναλλακτικό & Αλληλέγγυο Εμπόριο στα Χανιά.
  • Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα συλλέγονται βιβλία στο περίπτερο του στεκιού για την βιβλιοθήκη στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών από την ομάδα Bookaporta.