Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Έκθεση

Έκθεση Ψηφιδωτού με έργα εμπνευσμένα από την Κρήτη

23 Αυγ 2014

23.08 έως 03.09

Σητεία (Τεχνοχώρος),
Λασίθι
11:00-14:00 & 19:00-22:00

Έκθεση Ψηφιδωτού με έργα εμπνευσμένα από την Κρήτη

Η Έκθεση Ψηφιδωτού με έργα εμπνευσμένα  από την Κρήτη θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 23 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στον Τεχνοχώρο Δήμου Σητείας (οδός Φουνταλίδου, δίπλα στη Λέσχη Σίτισης ΤΕΙ), σε συνεργασία με το Δήμο Σητείας–Δ.Ο.Κ.Α.Σ., στο πλαίσιο των καλοκαιρινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων «Κορνάρεια 2014», και θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2014 (Ώρες λειτουργίας: 11:00 - 14:00 και 19:00 - 22:00).

Τα ψηφιδωτά, τα οποία έχουν φιλοτεχνήσει 8 καλλιτέχνες (Όλγα Γουλανδρή, Φραντσέσκα Δημάκου, Μάτω Ιωαννίδου, Μικέλης Μαρκίδης, Νίκος Παναγόπουλος, Δημήτρης Παναής, Βίκυ Σωτηρίου, Δημήτρης Φραγκούλης) ποικίλλουν σε ύφος και τεχνική, και όλα αντλούν τα θέματά τους από τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική παράδοση της Κρήτης (η διαφάνεια του θαλασσινού νερού, οι φοίνικες, οι Μινωικές αρχαιότητες, ο Ερωτόκριτος, τα αγριολούλουδα, τα φαράγγια, κ.ά.). 

Την έκθεση επιμελείται, αλλά και συμμετέχει με έργα της, η ζωγράφος Μάτω Ιωαννίδου (www.matoioannidou.gr), η οποία έχει κάνει πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διδάσκει επί χρόνια ζωγραφική, κεραμική, ψηφιδωτό και κόσμημα (www.leschi.gr). Έχει ακόμα συνεργαστεί με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για τη δημιουργία και παραγωγή πιστών αντιγράφων, που διατίθενται στα πωλητήρια αρχαιολογικών και βυζαντινών μουσείων της χώρας. Επίσης, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, έχει σχεδιάσει το «Παιχνίδι του Ψηφιδωτού» για παιδιά, που διατίθεται στα πωλητήρια Βυζαντινών Μουσείων. 

«Το ψηφιδωτό έχει “σώμα”», λέει η Μάτω Ιωαννίδου. «Με πρώτη ύλη την πέτρα, το μάρμαρο, το γυαλί, ακόμη και στην πιο κλασική εκδοχή του, δημιουργεί επίπεδα με όγκο. Από την φύση του είναι αδρό και σαγηνευτικό ταυτόχρονα: εξαϋλώνει την ύλη και δίνει υλική υπόσταση στο άυλο. Την εποχή της ψηφιακής εικόνας, το ψηφιδωτό μάς επαναφέρει σε απτά, ψηλαφίσιμα έργα, που ξεφεύγουν από την αρχική αφορμή».

Η Έκθεση Ψηφιδωτού θα μεταφερθεί και στην Πύλη Βιτούρι του Δήμου Ηρακλείου από τις 20 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.