Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Παρουσίαση

Μιχάλης Γκανάς: βραδιά ποίησης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

08 Σεπ 2014
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

21.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Μιχάλης Γκανάς: βραδιά ποίησης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Μια βραδιά με ποίηση στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης οργανώνει τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 21.00, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, τον οποίο θα παρουσιάσει η Μαρία Σαββάκη. Ο Μιχάλης Γκανάς θα διαβάσει ποιήματά του. Επίσης, ποιήματά του θα τραγουδήσουν ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης. 

Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε βιβλιοπώλης. Αργότερα συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες και ξένους συνθέτες (Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, Α. Dinkjian κ.ά.). Μετέφρασε τις Νεφέλες του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν και τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών. Το 1994 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του Παραλογή.

Η Μαρία Σαββάκη γράφει για τον Μιχάλη Γκανά: «Ποιητής που εξελίσσεται και συνοδοιπορεί μ’ όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, και φυτεύει στα μάτια του αναγνώστη εικόνες σπαρακτικές που εξακτινίζονται στην καρδιά του και κατοικούν το στήθος του για μέρες και ξανάρχονται ακάλεστες για να τον εξανθρωπίζουν εκ νέου να τον συνδέουν με τα δάση, τα κλαριά, τη φωνή των ζωντανών που μουγκανίζουν έξω απ’ τις πόλεις και των ανθρώπων που καπνίζουν, ζαλίζονται, ερωτεύονται, ή καταλαβαίνουν μέσα τους. Η συγκίνηση της Ποίησης, ή η Ποίηση της συγκίνησης; Ο Μιχάλης Γκανάς συγκινεί και η συγκίνηση παιδεύει. Τα ποιήματά του ταξιδεύουν μέσα σε τραγούδια πάμπολλων συνθετών. Τρικάταρτα, πειρατικά, ταξιδεύουν, σαν παληά τραίνα. της υπαίθρου, καμμιά φορά σαν άτια σε χέρσους κάμπους, ανάμεσα σε τοίχους πέτρινους, ταξιδεύουν.. Μερικοί τα λένε στίχους μερικοί ποιήματα.. όπως και να τα πεις ταξιδεύουν»

Όσοι βρεθούν με αυτήν την ευκαιρία στο Ιστορικό Μουσείο θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους του ΙΜΚ και τη νέα του περιοδική έκθεση Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης (21.6-25.10.2014).