Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Έκθεση

Η αγγειοπλαστική τέχνη του Θραψανού στο Αγροτικό Μουσείο (Πισκοπιανό)

06 Σεπ 2014
Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά (Πισκοπιανό Χερσονήσου),
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Είσοδος: €3

Παιδιά έως 12: δωρεάν

10.00-22.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Η αγγειοπλαστική τέχνη του Θραψανού στο Αγροτικό Μουσείο (Πισκοπιανό)

Το Θραψανό συναντά το Πισκοπιανό

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών τιμά την τέχνη της κεραμεικής του Θραψανού, του μεγαλύτερου κέντρου παραγωγής κεραμεικών της Κρήτης, στο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά Κανακάκη, στις 6 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Σάββατο, από τις 10.00΄ έως τις 22.00΄.

Η διαδρομή της αγγειοπλαστικής τέχνης του Θραψανού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Παρουσιάζεται αρχικά με τη μορφή της «βεντέμας», από τη βενετσιάνικη λέξη «vendemmis» που σημαίνει συγκομιδή. Ήταν η οργανωμένη εποχική (Μάιος-Σεπτέμβριος) μετακίνηση των αγγειοπλαστών-«βεντεμάρηδων» του Θραψανού σε διάφορα σημεία της Κρήτης, μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Η αναπαράσταση της διαδικασίας της «βεντέμας» κινηματογραφήθηκε τη δεκαετία του 1990 από την ομάδα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής με επικεφαλής την Μπέττυ Ψαροπούλου, κορυφαία ερευνήτρια της αγγειοπλαστικής τέχνης. Στον χώρο της φάμπρικας (ελαιοτριβείου) του Μουσείου θα προβάλλεται διαρκώς το παραπάνω ντοκιμαντέρ («Βεντέμα», παραγωγή Ιδρύματος Οικ. Γ. Ψαροπούλου – Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, 1999, διάρκεια 43΄). 

Στη βεράντα του πρώτου επιπέδου του Αγροτικού Μουσείου, εκτός από τα κεραμεικά της μόνιμης Συλλογής -γλάστρες, λεκανίδες, λαδοπίθαρα με στενό στόμιο, χαμηλότερα και φαρδύτερα πιθάρια εναποθήκευσης σιτηρών, «φρασκιά» μελισσοκόμων, κουρούπια για τα τρόφιμα κ.ά.- που εκτίθενται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν αντιπροσωπευτικές σύγχρονες χρηστικές δημιουργίες των εργαστηρίων του Θραψανού, με τη συνοδεία απαλής τοπικής μουσικής, αλλά και κερασμάτων φροντισμένων από την κυρία Θεανώ Μεταξά-Κανακάκη.

Από τις 16.00΄ κι έπειτα, στην πλατεία του Μουσείου, οι αγγειοπλάστες Μιχάλης Χουλάκης, Ζαχαρίας Καλιακάκης και Κώστας Χουλάκης με ποδοκίνητους τροχούς κι έναν ηλεκτρικό θα στήσουν τα «εργαστήριά» τους και θα μοιραστούν με τους επισκέπτες όλων των ηλικιών την τέχνη τους στη δημιουργία μικρών και μεγάλων πήλινων αντικειμένων. 

Στο Μουσείο λειτουργεί πωλητήριο, όπου θα διατίθενται ο οδηγός του Αγροτικού Μουσείου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, επιλεγμένα κεραμεικά (εμπνευσμένα από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης) και πολλά άλλα είδη. 

Την εκδήλωση επιμελήθηκε η Αγγελική Μπαλτατζή, επιμελήτρια των Εθνογραφικών Συλλογών της ΕΚΙΜ, με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού, του Δήμου Χερσονήσου, της φωτογράφου Μαρίας Χουλάκη και των αγγειοπλαστών του Θραψανού. 

Την ημέρα της εκδήλωσης η γενική είσοδος στο Μουσείο θα είναι μειωμένη (3€) και ελεύθερη για τα παιδιά έως 12 ετών. Για την στάθμευση περιορισμένου αριθμού ΙΧ θα παραχωρηθεί το προαύλιο της Ενορίας του Πισκοπιανού Χερσονήσου.