Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 21/9)

21 Σεπ 2014
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 21/9)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

A. «Φαράγγι Τσούτσουρα»

Το φαράγγι του Τσούτσουρα είναι ένα φαράγγι εντυπωσιακό και αρκετά στενό, με μικρές αλλά συνεχείς καταβάσεις (ραπέλ), συνολικά 13, με τη μεγαλύτερη 32 μ. Ο Τσούτσουρος έχει υψομετρική διαφορά 280μ. Ξεκινάει απο τα 310μ και καταλήγει στα 30μ. Το μήκος του είναι μόλις 1,5 χλμ και είναι σχετικά εύκολο φαράγγι που συνιστάται για αρχαρίους στο canyoning.

Η είσοδός του είναι στην περιοχή Σφακάκι και προσεγγίζεται περπατώντας με τα πόδια, για 30 λεπτά αρχικά σε χωματόδρομο και στη συνέχεια σε κατηφορικό μονοπάτι.Η διάσχιση του φαραγγιού διαρκεί περίπου 5 ώρες ανά ομάδα.

Λόγω της ευκολίας του και με τη βοήθεια των έμπειρων μελών του Συλλόγου, μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι. Η έξοδος του φαραγγιού είναι κοντά στον Τσούτσουρα και συνδυάζεται με μπάνιο στην παραλία του χωριού.

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη

Ώρες πορείας: 5.30

Βαθμός δυσκολίας: 1+

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

B. «Τσούτσουρας – Μαριδάκι- Άγιος Νικήτας»

Από το παραθαλάσσιο χωριό Τσούτσουρος ξεκινά μια εύκολη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή σε παραλιακό μονοπάτι με υπέροχη θέα στο Λυβικό πέλαγος. Σε 40 λεπτά περίπου το μονοπάτι φτάνει στο μικρό οικισμό Μαριδάκι ή Αγιο Παντελεήμονα. Είναι άναρχα χτισμένος μέσα στο άγριο και ξερό τοπίο της Νότιας Κρήτης, στην έξοδο του φαραγγιού του Αχεντριά. Πηγές με πόσιμο νερό σχηματίζουν ποταμάκι που τρέχει ως τη θάλασσα και σε μια υπέροχη παραλία. Στην πλατεία με τα πλατάνια θα βρούμε ένα καφενείο-ταβέρνα με ντόπια παραδοσιακά εδέσματα. Το Μαριδάκι είναι από τα λίγα μέρη της Κρήτης, που η πρόσβαση με τα πόδια είναι πολύ πιο γρήγορη απ” ότι με αυτοκίνητο.

Μόλις περάσουμε τον οικισμό θα δούμε έναν απάνεμο κόλπο με δύο όμορφες παραλίες, που οι ντόπιοι ονομάζουν Νησάκια λόγω δύο μικρών βράχων στη θάλασσα.

Από εκεί περπατώντας σε μονοπάτι και αγροτικό δρόμο για περίπου 2.5 χλμ θα βρεθούμε στο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα και το μοναδικό φοινικοδάσος των Αστερουσίων. Το μοναστήρι του Αγίου Νικήτα είναι μέσα στο πράσινο και είναι επισκέψιμο. Διασχίζοντάς το κατηφορίζουμε στην πανέμορφη ομώνυμη παραλία.

Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή.

Αρχηγός: Φωτεινή Βολωνάκη

Ώρες πορείας: 4

Βαθμός δυσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

A. «Στον αφρό του Λυβικού»

Ένα ταξίδι σε ονειρεμένες παραλίες της νότιας Κρήτης. Ξεκίνημα από την παραλία Πρέβελη με το αναγεννημένο φοινικόδασος, όπου εκβάλλει ο Κουρταλιώτης ποταμός. Συνεχίζουμε την παραλιακή πεζοπορία περνώντας διαδοχικά από τις παραλίες Αμμούδι, Αγία Ειρήνη, Αγία Φωτεινή, Λίγκρες και Τριόπετρα, όπου και γίνεται στάση για μπάνιο.

Περνάμε από την Μέσα Τριόπετρα και συνεχίζουμε στην μεγάλη εξωτερική παραλία του Αγίου Παύλου με τους επιβλητικούς αμμόλοφους. Ανεβαίνουμε τον αμμόλοφο και τελειώνουμε την πεζοπορία στην εσωτερική παραλία του Αγίου Παύλου.

Ώρες πορείας: 5

Επικεφαλής: Νίκος Καπετανάκος

Αναχώρηση: 08.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας 

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Β. «Λασιθιώτικες Μαδάρες»

Ξεκίνημα από το Λιμνάκαρο (1100 μ.) ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 μέχρι τα 1800 μ. Μονοπάτι μας οδηγεί στην κορυφή του Αφέντη Χριστού (2.141 μ.), όπου απολαμβάνουμε τη θέα του Κρητικού Πελάγους, τουΛυβικού, του Ψηλορείτη, των Λευκών Ορέων, των οροπεδίων Λασιθίου και Ομαλού Βιάννου. Συνεχίζουμε ελεύθερα την κατάβαση από τη νότια πλευρά μέχρι το οροπέδιο του Ομαλού ( 1.400 μ.). Καλογραμμένο μονοπάτι μέσα από πευκόδασος μας οδηγεί στην Κάτω Σύμη.

Ώρες πορείας: 10

Επικεφαλής: Γιώργος Κατσαράκης

Αναχώρηση: 06.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας 

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

«Φουρνή - Φαράγγι Χαυγά - Πλάκα»

Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το χωριό Φουρνή (υψόμ.320μ) του Μεραμβέλλου στο Ν.Λασιθίου. Στην αρχή από πετρόκτιστο παλιό μονοπάτι θα ανηφορίσουμε για λίγο, μέχρι υψόμετρο 440μ, όπου θα έχουμε θέα τον κάμπο της Φουρνής και του Καστελλίου. Στην συνέχεια από χωματόδρομο θα κατηφορίσουμε για να προσεγγίσουμε την είσοδο του φαραγγιού του Χαυγά.

Θα περπατήσουμε λίγο άσφαλτο και θα μπούμε στο φαράγγι όπου εδώ το περπάτημα θα είναι στην κοίτη του, δηλαδή πάνω σε μικρές πέτρες. Στην συνέχεια από λίγο χωματόδρομο θα φθάσουμε στην Πλάκα, όπου εδώ υπάρχει ελεύθερο πρόγραμμα, για μπάνιο, για φαγητό, η ότι θέλει ο κάθε ένας. Θα υπάρχει και η δυνατότητα εάν μερικοί θέλουν να επισκεφθούν την Σπιναλόγκα.

Θα υπάρχει και εναλλακτική, για όσους θέλουν να κάνουν, είτε τις πρώτες 2 ώρες πρίν το φαράγγι, είτε τις 2 επόμενες ώρες μέσα στο φαράγγι. 

Ώρες Πορείας: 4

Αρχηγός: Κοντάκης Στέλλιος (6946195900)

Ώρα αναχώρησης: Κυριακή, 8.00 πμ. από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

«Φαράγγι Σαμαριάς»

Tην Κυριακή 21η Σεπτεμβρίου, o ορειβατικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει πεζοπορία στο φαράγγι Σαμαριάς. Δηλώσεις συμμετοχής έως Παρασκευή μεσημέρι, προκειμένου να μισθωθεί λεωφορείο. 

Αρχηγός Κραουνάκης Σάββας (6973697390)

Βαθμός δυσκολίας: 2

Αναχώρηση06:15 από τα γραφεία του Συλλόγου.

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

«Φαράγγι Αγίας Ειρήνης - Σούγια»

Εύκολη πεζοπορική εξόρμηση για να διασχίσουμε το ομώνυμο δασωμένο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Η διαδρομή είναι βατή κατηφορική σε καλογραμμένο μονοπάτι, τμήμα του Ευρωπαίκού μονοπατιού Ε4 στην επαρχία Σελίνου. Στη συνέχεια θα καταλήξουμε στην Σούγια για μπάνιο και ξεκούραση.

Αρχηγός: Δήμητρα Κατσαρού

Βαθμός Δύσκολίας: 2

Ώρα αναχώρησης:  08.30, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr

Ε.Ο.Σ. Μοιρών (www.eosm.gr)

«Μάταλα - Αλυκές - Κόκκινη Άμμος»

Μικρή και όμορφη πεζοπορία στους όρμους των Ματάλων . Κολύμπι στην εντυπωσιακή και "ιδιαίτερη" παραλία της Κόκκινης Άμμου.

Αρχηγός: Λευτέρης Κουργεράκης (6936169869)

Ώρες πορείας:  -

Βαθμός Δύσκολίας: -

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από το Ηρώο Μοιρών

Πληροφορίες: Εμμανουήλ Δρετάκης, 6941625192, dretmann@gmail.com