Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 28/9)

28 Σεπ 2014
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 28/9)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

A. «Βουλισμένο Αλώνι – Γνωριμία με την αναρρίχηση»

Η αναρριχητική μας εξόρμηση θα γίνει στο Βουλισμένο Αλώνι, στις ασφαλείς διαδρομές που έχουν ανοίξει έμπειροι αναρριχητές – μέλη του Συλλόγου μας.

Tα μέλη μας που θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εισαγωγή στην αναρρίχηση και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το βράχο, τον εξοπλισμό και τους κανόνες ασφαλείας.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Οι συμμετέχοντες θα δανειστούν τον απαραίτητο εξοπλισμό από το Σύλλογο.

Αρχηγός: Μανούσος Πουλινάκης

Ώρα συνάντησης: 11.00 πμ στο Βουλισμένο Αλώνι

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

B. «Καθαρό – Σελάκανο – Μεταξοχώρι»

Πεζοπορική διαδρομή στην ήρεμη φθινοπωρινή φύση από το οροπέδιο του Καθαρού (1200μ) ως το πευκοδάσος του Σελάκανου (930μ) και το χωριό Μεταξοχώρι (680μ), σε μέρη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένα στο πρόγραμμα NATURA 2000.

Η διαδρομή που θα περπατήσουμε ακολουθεί το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 με κατεύθυνση νότια, αρχικά σε χωματόδρομο ο οποίος πρώτα διασχίζει καλλιεργημένες περιοχές του οροπεδίου, και στη συνέχεια μπαίνει στο πευκοδάσος του Σελάκανου. Μετά από 6 χλμ περίπου κατηφορίζει σε δυσδιάκριτο μονοπάτι μέσα στα πεύκα και καταλήγει στον οικισμό Σελάκανο. Περνά μέσα από τον οικισμό και στη συνέχεια ξαναμπαίνει στο πανέμορφο πευκοδάσος για να συναντήσει λιθόστρωτο μονοπάτι στο δεξιό πρανές του φαραγγιού του Παρσά και να καταλήξει στο σχεδόν εγκαταλελειμμένο Μεταξοχώρι.

Συνολικό μήκος: 17,4 χλμ.

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη 

Ώρες πορείας: 7

Βαθμός δυσκολίας: 2

Ώρα αναχώρησης: 07.30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

«Πλατάνια - Φαράγγι Πλατανιών - Αγιος Αντώνιος - Πλατάνια»

Μια υπέροχη πεζοπορία στο Αμάρι. Απο το χωριό Πλατάνια ανεβαίνουμε το ομώνυμο φαράγγι, το οποίο έχει εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και ελίσσεται στο χείλος του γκρεμού. Το μονοπάτι στα εκτεθειμένα σημεία  είναι ασφαλισμένο με ξύλινη κουπαστή. Φθάνουμε στο σπηλαιώδες ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου και από το παλιό μονοπάτι των προσκυνητών επιστρέφουμε κυκλικά στα Πλατάνια. Το λεωφορείο μας μεταφέρει στην πόλη του Ρεθύμνου  όπου έχουμε μίαμιση  ώρα ελεύθερο χρόνο.

Ώρες πορείας: 4

Επικεφαλής: Βάνα Νικολοπούλου

Αναχώρηση: 08.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας 

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

«Ε' Ενότητα Μονοπατιού Κράιπε (Γερακάρι - Πατσός - Φωτεινού)»

Μετά το πέρας του καλοκαιριού,συνεχίζουμε για να τελειώσουμε την μεγάλη αυτή διαδρομή του μονοπατιού της απαγωγής του στρατηγού Κράιπε.

Ξεκινάμε την Ε' ενότητα με αρχή το χωριό Γερακάρι Αμαρίου, στους πρόποδες του όρους Κέδρος. Θα συνεχίσουμε από μονοπάτι και χωματόδρομο για το χωριό Πατσός. Εδώ θα περάσουμε από την ευρύτερη περιοχή ΄Πλάτες΄και την τοποθεσία ΄Χάρακας΄όπου θα δούμε το πέτρινο σπιτάκι που έμειναν οι απαγωγείς. Στην συνέχεια θα περπατήσουμε από άσφαλτο για το χωριό Καρίνες. Θα περάσουμε από το σπίτι που προμηθεύτηκαν τρόφιμα και θα συνεχίσουμε από μονοπάτι και χωματόδρομο μέχρι πρίν το χωριό Φωτεινού, νότια από τους Αρμένους.

Θα υπάρχει εναλλακτική πορεία για όσους δεν επιθυμούν να περπατήσουν όλη την διαδρομή. Θα σταματήσουν στην Πατσό και θα επισκεφθούν το φαράγγι και το εκκλησάκι του Αγ.Αντωνίου. Οσοι επιθυμούν μπορούν να γευματίσουν στην ωραία ταβέρνα πρίν το φαράγγι. Προς το απόγευμα με το λεωφορείο, θα έρθουν και θα συναντηθούν με την υπόλοιπη ομάδα, πρίν το χωριό Φωτεινού. Επιστροφή όλοι μαζί για το Ηράκλειο.

Ώρες Πορείας: 6 (ή 4)

Βαθμός δυσκολίας: 1

Αρχηγός: Καρανδινάκης Γρηγόρης (6983510642)

Ώρα αναχώρησης:  7.00 πμ. από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

«Φαράγγι Αραδαινας - Λουτρό»

Tην Κυριακή 28η Σεπτεμβρίου, o ορειβατικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει πεζοπορία στο φαράγγι Αραδαινας-Λουτρό. Δηλώσεις συμμετοχής έως Παρασκευή μεσημέρι, προκειμένου να μισθωθεί λεωφορείο. 

Αρχηγός Απόστολoς Περπυράκης (6932417048)

Βαθμός δυσκολίας: 2

Αναχώρηση07:00 από τα γραφεία του Συλλόγου.

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

«Στάση Γαμπα - Αθυμόλακας - Δρακώνα Κεραμειών»

Φθινοπωρινή ανάβαση στους πρόποδες της βόρειας κορυφογραμμής των Λευκών Ορέων, από όπου οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν υπέροχη θέα προς όλη τη βόρεια ακτογραμμή του νομού μας και προς τα κεντρικά Λευκά Όρη.

Αρχηγός: Ανδρέας Κοτσιφάκης

Βαθμός Δύσκολίας: 3

Ώρα αναχώρησης:  08.00, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr

Ε.Ο.Σ. Μοιρών (www.eosm.gr)

«Φαράγγι Ίμπρου»

Μικρό (8χμ) και αρκετά βατό στη διάσχισή του φαράγγι που ξεκινάει από το χωριό Ίμπρος και καταλήγει μετά από 8χμ  στο χωριό Κομιτάδες . Σε αρκετά σημεία αρκετά επιβλητικό με το στενότερο σημείο στα 2 μέτρα (Στενάδα) και τους βράχινους όγκους 300μ, κάθετους πάνω από το κεφάλι σου.

Αρχηγός: Κωστάκης Γιάννης  (6972122759)

Ώρες πορείας:  3

Βαθμός Δύσκολίας: -

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από το Ηρώο Μοιρών

Πληροφορίες: Εμμανουήλ Δρετάκης, 6941625192, dretmann@gmail.com