Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Θέατρο

«Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη» του Νίκου Καζαντζάκη

27 Οκτ 2014
θέατρο Δημήτρης Βλησίδης,
Χανιά
21.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

«Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη» του Νίκου Καζαντζάκη

Άγνωστο έργο του Καζαντζάκη από το Φεστιβάλ Ιεράπετρας στα Χανιά

Με συμμετοχή επτά ομάδων από την Ελλάδα και την Κύπρο ξεκίνησε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και λήγει το επόμενο Σάββατο 25 Οκτωβρίου το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας. 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα Χανιά παρουσιάζει η συμμετοχή της ομάδας Αντίβαρο που δημιουργήθηκε το Μάη του 2013 στο Ρέθυμνο και εντυπωσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο με την επιλογή ενός ξεχασμένου ανέκδοτου έργου του Νίκου Καζαντζάκη  που κανένας ελληνικός θίασος δεν είχε μέχρι φέτος ανεβάσει. Το ιδιότυπο έργο του μεγάλου Κρητικού, γραμμένο γύρω στα 1908, λέγεται «Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη». Ήδη από τον τίτλο παίρνουμε μια γεύση για την ιδιαίτερη γραφή του επαναστάτη συγγραφέα. Η Ομάδα ΑΝΤΙΒΑΡΟ, που συστεγάζει ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, έχει προγραμματίσει παράσταση με το έργο και στα Χανιά, στο θέατρο Δημήτρης Βλησίδης την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 9 ακριβώς. 

Το έργο ανέβηκε φέτος το Μάιο για πρώτη φορά και στο Λονδίνο στο θέατρο Sadler’s Wells από τον αγγλικό θίασο The Canter Crew. Δύσκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί κολακευτικότερο σχόλιο για την ελληνική παράσταση από το γεγονός ότι ο Άγγλος σκηνοθέτης Stephen Oswald πληροφορήθηκε την παράλληλη δουλειά της ομάδας Αντίβαρο, αναζήτησε επαφή μαζί της και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε σχετικές φωτογραφίες. Η παράσταση ανεβαίνει με πρωτότυπη μουσική του Στέλιου Ζουμαδάκη, χορογραφίες της Ειρήνης Μοσχάκη, φωτισμούς του Γιώργου Πριναράκη και σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη. Παίζουν επίσης Σπύρος Αλυσανδράτος, Κατερίνα Απλαδά, Δημήτρης Βαρελάς, Στέλιος Ζουμαδάκης, Ευθύμης Καρουζάκης, Βασιλική Μάρκου, Ειρήνη Μοσχάκη, Γιώργος Σηφακάκης, Βασίλης Σταματάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου.   

Το πρωτοποριακό έργο του Καζαντζάκη θεωρείται το πιο μοντέρνο θεατρικό που έχει βγει από τη γραφίδα του. Γραμμένο την περίοδο που ήταν ακόμα φοιτητής, συγγενεύει φανερά με κομβικά έργα της ευρωπαϊκής θεατρικής πρωτοπορίας όπως, χαρακτηριστικά, με το Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν Πωλ Σαρτρ και με το Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ. Σημαντική διαφορά, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι το έργο του κρητικού στοχαστή και δραματογράφου είναι γραμμένο μερικές δεκαετίες νωρίτερα από τα αντίστοιχα των δυο ευρωπαίων ομοτέχνων του. Μια ακόμα ιδιοτυπία της Κωμωδίας είναι ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα θεατρικά του Καζαντζάκη λείπει το μέγεθος και η χαρακτηριστική του πληθωρικότητα. Το έργο είναι ένα σύντομο μονόπρακτο (η παράσταση διαρκεί 50΄) μέσα στη σύντομη διάρκεια του οποίου ο Καζαντζάκης καταφέρνει να δώσει συμπυκνωμένες αλλά απόλυτα κατανοητές μερικές από τις βασικότερες φιλοσοφικές του θέσεις, από κείνες που του έδωσαν μια τόσο ξεχωριστή θέση στα παγκόσμια γράμματα. 

  Η παράσταση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Παράρτημα Χανίων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και  με την Ευγενική Χορηγία των Εκδόσεων Καζαντζάκη.