Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 2/11)

02 Νοε 2014
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 2/11)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Κυριακή 2 Νοεμβρίου

A. «Κορίτσι – Βρομωνερό»

Το περπάτημα θα ξεκινήσει περίπου 2 χλμ μετά την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας (1300μ) που βρίσκεται στο δρόμο από τα Ανώγεια προς Νίδα. Θα κατηφορίσουμε από μονοπάτια και χωματόδρομους προς το Οροπέδιο Κορίτσι και το Δάσος Βρομωνερό.

Το πρινόδασος του Βρομωνερού (και όχι Βρωμονερού) βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη, ακριβώς κάτω από το αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Είναι ένα μικρό πλάτωμα το οποίο φιλοξενεί ένα πυκνό δάσος από πρίνους, σφενδάμια και σκίνους. Το πρινόδασος είναι από τα μοναδικά εναπομείναντα στην Κρήτη και αποτελεί μια εκπληκτική επιλογή για μια ημερήσια εκδρομή κοντά στο Ηράκλειο. Τα φθινοπωρινά χρώματα το κάνουν ακόμη πιο όμορφο.

Η πορεία θα καταλήξει στο Μοναστήρι της Αγ. Ειρήνης (650μ), κοντά στον Κρουσώνα. Εύκολη πεζοπορία για νέους ορειβάτες και παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Αρχηγός: Κίτσα Βασιλειάδου

Ώρες πορείας: 4

Βαθμός δυσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

B. «Διάσχιση Ψηλορείτη»

Η διάσχιση θα ξεκινήσει πολύ νωρίς το πρωί από το Οροπέδιο της Νίδας (1400μ) από όπου ακολουθώντας το κλασικό μονοπάτι E4 θα ανεβούμε στην kορυφή του Ψηλορείτη Τίμιος Σταυρός (2456 μ). Από εκεί θα κατηφορίσουμε νοτιοδυτικά μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου Τουμπωτός Πρίνος (1400μ), όπου θα ξεκουραστούμε και θα συνεχίσουμε την πορεία μέσα από δασωμένο μονοπάτι μέχρι το χωριό Φουρφουράς (500μ).

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση και να έχουν ορειβατική εμπειρία.

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης

Ώρες πορείας: 10

Βαθμός δυσκολίας: 3

Ώρα αναχώρησης: 06.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

Κυριακή 2 Νοεμβρίου

«Φαράγγι Ανδριανού»

Αφού διασχίσουμε με το λεωφορείο το οροπέδιο Λασιθίου βγαίνουμε από την ανατολική έξοδο του Οροπεδίου και ξεκινάμε την πεζοπορία μας λίγο μετά τους Έξω Ποτάμους.Ακολουθώντας αγροτικό δρόμο και μονοπάτι περνάμε από τον οικισμό Ρουσσαπίδια και μπαίνουμε στην κοίτη της ρεματιάς ,οπου πεζοπορούμε μέχρι το χωριό Αδριανός. Μπαίνουμε στο ομώνυμο φαράγγι με τις  εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και τα στενά περάσματα. Κατεβαίνουμε προσεκτικά και με ασφάλεια ,αφού σε κάποιο πέρασμα κάνουμε χρήση σκοινιού και ειδικής ζώνης, και ακολουθώντας την κοίτη με τους πρίνους και τις σφάκες τελειώνουμε την πεζοπορία μας στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Ώρες πορείας: 5

Επικεφαλής: Κρυσταλλία Σηφακάκη

Αναχώρηση: 07.30 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας 

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

Κυριακή 2 Νοεμβρίου

«Μονή Αγκαράθου - Χοχλακιές - Άγιος Γεώργιος Τουπάκι - Επισκοπή»

Ο σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει  εκδρομή στην επαρχία Πεδιάδος που θα συνοδευτεί με δενδροφύτευση. Η πορεία μας θα ξεκινήσει από την Ι.Μ. Αγκαράθου (υψόμ.370μ). Θα προχωρήσουμε για το χωριό Χοχλακιές και θα σταματήσουμε μετά το χωριό, στο ύψωμα Τουπάκι, όπου είναι και το υπέροχο ξωκλήσι του Αγ.Γεωργίου. Εδώ θα γίνει δενδροφύτευση από τα μέλη του συλλόγου μας. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε μέχρι το χωριό Επισκοπή (υψόμ.345μ) όπου θα υπάρχει μενού για όσους το επιθυμούν. Η πορεία θα είναι όλη από χωματόδρομο, είναι εύκολη και συνίσταται για όλους.

Ώρες Πορείας: -

Αρχηγός: Μανωλακάκης Μιχάλης (6978146336)

Ώρα αναχώρησης: Κυριακή, 8.00 πμ. από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

Κυριακή 2 Νοεμβρίου

«Πλατύς Ποταμός»

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου το Δίκτυο αγώνα κατά των ΒΑΠΕ & ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου, θα πραγματοποιήσουν κοινή δράση η οποία θα περιλαμβάνει:

- Πεζοπορία στον Πλατύ Ποταμο (Αμάρι)

- Ενημέρωση για την μελλοντική κατασκευή του φράγματος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Πληροφορίες: Τζανουδάκης Μιχάλης, τηλ 6974766068

Βαθμός δυσκολίας: -

Αναχώρηση-

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

Κυριακή 2 Νοεμβρίου

«Γουβερνέτο - Άγιος Αντώνιος - Σταυρός Ακρωτηρίου»

Ορειβατική δραστηριότητα στο κοντινό Ακρώτηρι Χανίων για πεζοπορία στη περιοχή και ανάβαση στις χαμηλές κορυφές της οροσειράς μεταξύ Γουβερνέτου και Σταυρού, οι οποίες προσφέρουν μοναδική θέα.

Αρχηγός: Σταύρος Μπαδογιάννης

Βαθμός Δύσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης:  08.30, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr