Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Σάββατο & Κυριακή 15-16/11)

15 Νοε 2014
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Σάββατο & Κυριακή 15-16/11)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Κυριακή 16 Νοεμβρίου

A. «Νίδα – Μαύρη – Καμαραϊκό Σπήλαιο – Νίδα»

B. «Νίδα – Καμαραϊκό Σπήλαιο – Νίδα»

Διοργανώνονται δύο διαδρομές που θα ξεκινήσουν από το Οροπέδιο της Νίδας (1400μ).

α. Η πρώτη είναι ορειβατική με ανάβαση στην πηγή Σκαρονερό κι από κει στην κορυφή Μαύρη (1981μ) με την πανοραμική θέα, κατάβαση στο Καμαραϊκό Σπήλαιο και επιστροφή στη Νίδα.

Αρχηγός: Ρενάτε Γκέσμαν • Ώρες πορείας: 8 • Βαθμός δυσκολίας: 2

β. Η δεύτερη είναι πεζοπορική με πορεία που περνάει από χαρακτηριστικά μιτάτα και πρινοδάσος τραβερσάροντας τις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη και φθάνει στο Καμαραϊκό Σπήλαιο (1700μ) με την υπέροχη θέα στα νότια. Η επιστροφή στη Νίδα γίνεται από την ίδια διαδρομή.

Αρχηγός: Νανά Κουτσανδρέου • Ώρες πορείας: 6 • Βαθμός δυσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 07.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

Κυριακή 16 Νοεμβρίου

«Σελάκανο»

Τα μικρά λεωφορεία μας μεταφέρουν στον οικισμό Σελάκανο όπου ακολουθούμε το μονοπάτι Ε4 προς τα δυτικά για περίπου 2χλμ. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε παλιό χτιστό μονοπάτι μέσα σε πυκνό πευκόδασος. Πεζοπορούμε υπό τη σκιά των πεύκων, κάνουμε στάση σε πηγή κρυστάλλινα νερά. Ανηφορίζουμε για λίγο και συναντάμε το ψηλότερο σημείο της πεζοπορίας μας ,όπου η θέα είναι μαγευτική. Βόρεια οι γυμνές κορφές των Λασιθιώτικων Ορέων, Λάζαρος (2084 μ.) , Σπαθί (2147 μ.),νοτιοδυτικά η κορφή Ασφεντάμι ( 1905 μ.) μπροστά μας το καταπράσινο δάσος του Σελάκανου σε όλο του το μεγαλείο στο βάθος και στο βάθος τα χωριά Μάλες και Ανατολή. Συνεχίζουμε την πορεία μας τώρα σε πυκνό κυπαρισσόδασος και επιστρέφουμε κυκλικά από πευκόδασος στο Σελάκανο.

Ώρες πορείας: 5

Επικεφαλής: Μάνθος Παπαδάκης

Αναχώρηση: 08.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας 

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

«Νίδα - Λάκκος Μιγερού - Δάσος Αραβάνες - Αρκάδι»

Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το οροπέδιο της Νίδας (υψόμ.1370μ). Από μονοπάτι, λίγο δρόμο και στην συνέχεια πάλι μονοπάτι θα φθάσουμε στο Λάκκο Μιγερού (υψόμ.1580μ). Θα προχωράμε βόρεια του Ψηλορείτη και με δυτική κατεύθυνση μέσα από το ρέμα του Αράπη θα φθάσουμε στο δάσος Αραβάνες. Θα το διασχίσουμε και σε συνδιασμό μονοπάτι και χωματόδρομο θα καταλήξουμε λίγο πρίν την μονή Αρκαδίου (υψόμ.630μ).

Θα υπάρχει και εναλλακτική πορεία. Ξεκίνημα από το οροπέδιο της Νίδας. Περνάμε από το Ιδαίον Ανδρο και συνεχίζουμε για το λάκκο Μιγερού (το ίδιο με την πρώτη ομάδα). Με το λεωφορείο για επίσκεψη στην μονή Διοσκουρίου και στην συνέχεια για το σπήλαιο Μελιδονίου. Βόλτα στο παραδοσιακό χωριό και στην συνέχεια επίσκεψη στην μονή Αρκαδίου. Συνάντηση με την πρώτη ομάδα και όλοι μαζί για το Ρέθυμνο, για φαγητό όσοι επιθυμούν.

Οποιος δεν θέλει να περπατήσει καθόλου αλλά μόνο για εκδρομή με το λεωφορείο μπορεί να γίνει.

Ώρες Πορείας: 8 (ή3)

Βαθμός δυσκολίας: 2 (ή 1)

Αρχηγός: Σπανουδάκης Ιωάννης (6978116891)

Ώρα αναχώρησης: Κυριακή, 5.30 πμ. από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

Σάββατο 15 - Κυριακή 16 Νοεμβρίου

«Λευκά Όρη (Άγιο Πνεύμα)»

Tο Σαββατοκύριακο 15-16 Νοεμβρίου, ο Ορειβατικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει διήμερη πεζοπορία στα Λευκά Όρη – κορυφή Άγιο Πνεύμα, με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα. 

Αρχηγός Βασιλάκης Γιώργος (6977915978)

Βαθμός δυσκολίας: 3

Αναχώρηση(δεν έχει ανακοινωθεί)

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

Σάββατο 15 - Κυριακή 16 Νοεμβρίου

«Βόλικας - Σπηλαιοβάραθρο Μηλέ - Κάμποι»

Διήμερη φθινοπωρινή ανάβαση στην Κεραμειανή Μαδάρα, για να επισκεφθούμε την όμορφη αυτή τοποθεσία της οροσειράς μας, που κρατά χιόνι όλο το χρόνο. Η διανυκτέρευση θα γίνει στο καταφύγιο του Συλλόγου μας. Η προσέγγιση της περιοχής θα γίνει από το γραφικό ορεινό χωριό Κάμποι.

Αρχηγός: Αλέξανδρος Αλεξίου

Βαθμός Δύσκολίας: 2

Ώρα αναχώρησης:  Σάββατο 13.00, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr