Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

Μεσογειακό Φεστιβάλ Σητείας 2015

03 Ιουλ 2015

03.07 έως 05.07

Χώρος Λιμενικού Ταμείου Σητείας,
Λασίθι
19.00

Μεσογειακό Φεστιβάλ Σητείας 2015

Η καρδιά της Μεσογείου και της μουσικής χτυπά στη Σητεία!

O Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας σε συνεργασία με την Cosmocinema (Kαλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Πουλίδης) τον Δήμο Σητείας, τον ΔΟΚΑΣ και το Λιμενικό Ταμείο Σητείας διοργανώνουν για τρίτη φορά το Μεσογειακό-Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας 2015.

Σας προσκαλούμε λοιπόν ανατολικά, στην Σητεία, στις 3, 4 και 5 Ιουλίου να ταξιδέψετε με μουσικές από Ελλάδα, Θράκη, Κάτω Ιταλία, Αραβικό Κόσμο, Σμύρνη, Μικρασία αλλά και με τα κρητικά ρεμπέτικα, δηλαδή τα ταμπαχανιώτικα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 

Στην αυλαία του φεστιβάλ θα είναι "Η (Οι) Μουσική (-οι) της Φωτιάς", με τύμπανα και πυρσούς που τραγουδάνε, και στη συνέχεια ο Χρήστος Δανάκης με θρακιώτικους ρυθμούς και οι Encardia με μουσικές από την Κάτω Ιταλία.

« Η (οι) Μουσική (οί) της φωτιάς» 

Τύμπανα και πυρσοί που τραγουδάνε! Ο χορός των Κουρητών ξεκινά από το φρούριο της Καζάρμα, κατηφορίζει τα στενά δρομάκια της πόλης και συναντά την παγκρήτια έκθεση της vespa club, στην κεντρική πλατεία! Αμέσως μετά και με την συνοδεία των "φλεγόμενων καϊκιών" χορεύει στον δρόμο του "Μεσογειακού" και καταλήγουμε να ενώσει τις φωτιές και τους ήχους της, με τις δικές του μουσικές!

Χρήστος Δανάκης, Θρακιώτικη παράδοση

Νέα γενιά μουσικών σε μια πανάρχαια παράδοση. Ο Χρήστος με τους μουσικούς του και με τον συμπαντικό ήχο της γκάιντας του και του καβάλ, σε Θρακιώτικους ρυθμούς και τραγούδια.

Encardia

Με καινούργιες αποσκευές φτάνουν οι encardia! Με κιθάρες και βιολιά, με κύμβαλα κάθε λογής και χορούς εκστατικούς μέσα από τα τραγούδια, τους χορούς, τους θρύλους και τις σπαρακτικές μελωδίες των Ελληνοφώνων της κάτω Ιταλίας, οι encardia σμίγουν με το κοινό τους σε ένα ακόμα ραντεβού…

Μία παράσταση ταξίδι και γιορτή…

Σάββατο 4 Ιουλίου

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει την Lamia Bedioui και τους Desert Fish με τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς πάνω στη μουσική των χωρών της Μεσογείου και την Ορχήστρα Σμύρνα με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία και αλλού.

Lamia Bedioui

Η Lamia Bedioui γεννήθηκε στη Τυνησία. Ερμηνεύει τραγούδια από διάφορες παραδόσεις της Μεσογείου καθώς και έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι όπως το γαλλικό τραγούδι. Συνεργάστηκε με αξιόλογους μουσικούς, τραγουδιστές και περφορμερ στο χώρο της Ethnic , της παραδοσιακής μουσικήςκαι της Jazz. Έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού ( Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο,Τυνησία, Γαλλία,Τουρκία) 

H παράστασή της είναι ενα ταξίδι στον χωροχρόνο, με τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς πάνω στη μουσική των χωρών της Μεσογείου (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Ελλάδα, Νότια Γαλλία, Νότια Ιταλία, Ισπανία) καθώς και δικές τους συνθέσεις.

Μουσικοί: Lamia Bedioui :Τραγούδι, 

Γιώργος Βουρνάς:Ούτι, Κιθάρα, Καβάλι, Μαντολίνο, Νέυ, Φωνητικά

Λουκία Κωνσταντάτου: Κανονάκι , Φωνητικά

Δημήτρης Χιώτης: Κρητική λύρα, Κιθάρα με δοξάρι, Λαούτο, Φωνητικά, Γιάννης Ευσταθόπουλος: Κρουστά

Ορχήστρα «Smyrna»

Μια ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αμιγώς γυναικεία. Την αποτελούν πέντε νεαρές κοπέλες ‐ μουσικοί, η Μερόπη Βλαχογιάννη (ακορντεόν, τραγούδι), η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι), η Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι , τραγούδι) και η Κάλη Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι). Με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών, θέλγουν το ακροατήριο καιτο παρασύρουν να γλεντήσει σα μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσει, από τον «Αρτεμώνα» της Σίφνου,ως την «Τρυγώνα»και το «Μη με κοιτάς στα μάτια» της Ηπείρου, απ’ τα πολυφωνικά της Θράκης ως τον «Κόνιαλη» της Καππαδοκίας και τη «Ρουμπαλιά γαρουφαλλιά» από τη Μ.Ασία.

Κυριακή 5 Ιουλίου

Αποχαιρετούμε το φετινό Φεστιβάλ με Ταμπαχανιώτικα, κρητικά ρεμπέτικα, από τους Αγάθωνα Ιακωβίδη, Μανώλη Πορφυράκη, Κώστα Αββυσινό και Λάμπη Ξυλούρη επί σκηνής.

Τα θρυλικά ταμπαχανιώτικα ή μανέδες δηλαδή τα ρεμπέτικα της Κρήτης μια και είναι η αλληλεπίδραση του χριστιανικού, του μουσουλμανικού στοιχείου και της κρητικής αστικής μουσικής με την αντίστοιχη μουσική της Μικράς Ασίας και αργότερα με το ρεμπέτικο, από τους δεξιοτέχνες του είδους.

 

3ο Μεσογειακό – Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας Πολύχρωμες μέρες γεμάτες μουσική, χειροποίητα δημιουργήματα, τοπικά προϊόντα, πολιτιστικές δράσεις!