Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Χορός

Ομάδα χορού Εχταγή: «Ο Καραγκιόζης και το Καταραμένο Φίδι»

10 Ιουλ 2015

10.07 έως 12.07

Θέατρο «Μαρία Μανασάκη» (φοιτητικό κέντρο Βουτών),
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

09.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Ομάδα χορού Εχταγή: «Ο Καραγκιόζης και το Καταραμένο Φίδι»

"O Καραγκιόζης και το Καταραμένο Φίδι"/ Εχταγή - "Karagiozis and the Cursed Serpent"/Ehtagi from Constantinos Tsakirelis on Vimeo.

Η ερασιτεχνική ομάδα χορού Εχταγή, παρουσιάζει το χορόδραμα «Ο Καραγκιόζης και το Καταραμένο Φίδι», Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ στο θέατρο «Μαρία Μανασάκη» (φοιτητικό κέντρο Βουτών), με ελεύθερη είσοδο. 

Πρόκειται για την αφήγηση της γνωστής ιστορίας από το ρεπερτόριο του θεάτρου σκιών, εκτελεσμένη μόνο με χορευτική κίνηση. Κατά τη διάρκεια της χορογραφίας, εμφανίζονται στη σκηνή άλλοτε μεγάλες και μικρές δισδιάστατες και τρισδιάστατες κούκλες και άλλοτε σκιές, μάσκες ή άψυχα αντικείμενα που εμψυχώνονται απο την ομάδα των χορευτών και αποτελούν τους βασικούς χαρακτήρες του έργου. Με διακριτικά μαύρα ρούχα, οι χορευτές είναι εκείνοι που κινούν τους χαρακτήρες και στήνουν την ιστορία με τη γλυκιά ειρωνεία που εκείνοι θέλουν, υιοθετώντας παράλληλα και το ρόλο του κουκλοπαίκτη.

Σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης, αποτελεί το ομώνυμο έργο της Ραλλούς Μάνου, που αποτέλεσε την αρχή της έρευνάς μας για το ελληνικό και παγκόσμιο θέατρο σκιών, αλλά και για διάφορες τεχνικές κουκλοθεάτρου απ’ όλο τον κόσμο. Με εφόδια τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα και με τη συμμετοχή όλης της ομάδας, ο Κωνσταντίνος Τσακιρέλης υπογράφει τη σύνθεση της χορογραφίας και τη γενική επιμέλεια του έργου, το οποίο ερμηνεύουν οι Αντώνης Βασιλάκης, Ιωάννα Βασσάκη, Στράτος Γιαννίκος, Κωνσταντίνος Θοδωρής, Μάνος Κοκκινίδης, Σόφη Πανέρη, Ευεποίνα Παντελέρη, Ρούλα Σαμιωτάκη, Χαρά Σιμιτζή, Ειρήνη Σκουρτανιώτη, Θοδωρής Σούκας, Εβίτα Τσακαλάκη, Αρετή Χαλκιαδάκη. Η πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Ισίδωρου Παπαδάκη είναι μια σπουδή στη φόρμα των παραλλαγών, με αναφορές (άμεσες και έμμεσες) στο ομώνυμο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Σκηνοθετικές και κατασκευαστικές συμβουλές παρείχε ο Κωστής Ζαϊμάκης, ο οποίος κατασκεύασε τις περισσότερες κούκλες. Ο Κωστής Κυριακάκης σχεδίασε το πρόγραμμα και την αφίσα της παράστασης, καθώς και όλες τις δισδιάστατες κούκλες. Το τρέιλερ της παράστασης επιμελήθηκαν οι Μιχάλης Αλεξάκης, Νικόλας Λεβεντάκης και Μανώλης Φοινικιανάκης και τη φωτογραφική κάλυψη ο Γιώργος Φωτεινάκης. Για τις πρόβες της παράστασης η ομάδα φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Χορού του Δήμου Ηρακλείου. 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στην πρώτη πράξη, ο Πασάς διατάζει τον Χατζηαβάτη να τελαλήσει ότι όποιος σκοτώσει το Καταραμένο Φίδι, θα πάρει εκατό λίρες, τη Βεζιροπούλα για γυναίκα του και τον θρόνο του πασά μετά από τον θάνατό του. Ο Χατζηαβάτης με το τελάλημά του ξυπνάει τον Καραγκιόζη και μετά από έναν μικρό τσακωμό, τελικά τον πείθει να τελαλήσουνε μαζί και να μοιραστούν την αμοιβή του πασά. Εν τω μεταξύ, εμφανίζονται κι άλλοι χαρακτήρες όπως η Βεζιροπούλα που βγαίνει για σεργιάνι με τις βάγιες της κι ο Νιόνιος, που της κάνει καντάδα. Στο τέλος ο Χατζηαβάτης βρίσκει τον Καραγκιόζη να πίνει και να χορεύει μόνος του και αρνείται να μοιραστεί μαζί του τα χρήματα που του είχε τάξει για το τελάλημα, δίνοντας έτσι στο Κολλητήρι την τέλεια αφορμή για να κλέψει τα χρήματα.

Στη δεύτερη πράξη, το Καταραμένο Φίδι παραμονεύει στη σπηλιά και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες πολλών να το σκοτώσουν, εμφανίζεται ο Καραγκιόζης μ’ ένα σπασμένο ψαλίδι, αλλά μόλις μουγκρίζει το φίδι, εκείνος λιποθυμάει απ’ την τρομάρα του. Τότε είναι που εμφανίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος και σκοτώνει το θεριό. Μόλις συνέρχεται ο Καραγκιόζης, αντικρίζει το νεκρό φίδι και νομίζοντας οτι εκείνος το σκότωσε, πάει να πεί τα καλά μαντάτα στον Πασά. Πολύ σύντομα όλοι καταλαβαίνουν την αλήθεια και ξυλοφορτώνουν τον Καραγκιόζη. 

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΕΧΤΑΓΗ

Η ομάδα δημιουργήθηκε και συντονίζεται απο τον Κωνσταντίνο Τσακιρέλη και αποτελείται απο νέους ανθρώπους με εμπειρία στον χορό, που έχουν την επιθυμία να εκφράσουν τον έρωτά τους γι’ αυτή την τέχνη. Στην κρητική διάλεκτο, εχταγή σημαίνει επιθυμία! Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε στην Εχταγή, είναι να πραγματοποιούνται παραστάσεις και δρώμενα, από διαφορετικούς χορογράφους ή/και σκηνοθέτες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο τη γνωριμία με αξιόλογους Ηρακλειώτες δημιουργούς. Τα έργα της ομάδας προσφέρονται με προαιρετικό αντίτιμο και ο χαρακτήρας της είναι καθαρά μη κερδοσκοπικός. Το 2014 παρουσιάστηκαν τα έργα «Απο 'δω και πέρα» (χοροθέατρο) σε σύλληψη-γενική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Τσακιρέλη και «Τ» (χοροθέατρο) σε χορογραφία της Όλιας Λυδάκη. Επίσης η ομάδα συμμετείχε στο TEDx Heraklion (2014) και στο βίντεο του Δήμου Ηρακλείου για την ανάδειξη των τειχών με τίτλο «Οι πύλες του Χάνδακα».