Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Θέατρο

«Όνειρο στο κύμα - Έρως Ήρως» βραδιά Θεάτρου αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

20 Ιουλ 2015
Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Είσοδος: €12

Μειωμένο: €10

21.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

«Όνειρο στο κύμα - Έρως Ήρως» βραδιά Θεάτρου αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

«Όνειρο στο κύμα - Έρως Ήρως» ονομάζεται το πρώτο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος  στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που θα παρουσιαστεί στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις» την Δευτέρα 20 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη. Θα ακολουθήσoυν «Το Καμίνι & Το Μοιρολόγι της φώκιας» και  «Η Φόνισσα»

Ο Δ. Αβδελιώδης προτείνει με τις παραστάσεις του ένα νέο, διαφορετικό τρόπο θεάτρου, που στηρίζεται στη διαύγεια και τη σαφήνεια του νοήματος, χωρίς στοιχεία πειραματισμού. Έτσι η παρακολούθηση της παράστασης γίνεται μια βιωματική εμπειρία, όπου γίνεται πράξη, η μεταβίβαση των ιδεών και των εικόνων στους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας ή παιδείας.

Τα αριστουργηματικά διηγήματα του Α. Παπαδιαμάντη, «Όνειρο στο Κύμα & Έρως Ήρως» μετά τη πρώτη παρουσίαση τους στην Αθήνα και την κατανυκτική υποδοχή τους από το κοινό, με την συγκλονιστική ερμηνεία ενός νέου ηθοποιού, του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, περιοδεύουν φέτος ανά την Ελλάδα.

«Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης στήνοντας ένα ιδανικό, ονειρικό τοπίο φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, απεκδυόμενος συνειδητά το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, φευγαλέας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα  και αντικρίζει με δέος την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες από τη Σελήνη  κυματισμούς της Θάλασσας, όπως η ‘Αναδυομένη Αφροδίτη’, ενός αγάλματος με πολλές παραλλαγές, όπου όμως σε όλες του τις μορφές και από όλους τους καλλιτέχνες έχει αποτυπωθεί σταθερά το δέος, δηλαδή ο μετά φόβου και ρίγους θαυμασμός, αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί, σαν ένθεης υπόστασης της αλήθειας. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά αλλά δεν πλησιάζει. Μένει ουράνιος και αμετάβλητος.  

Στο δεύτερο διήγημα ο Έρωτας έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός Νεαρού ναύτη για ένα  συνομήλικό του Κορίτσι. Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του Νεαρού, τον νοιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την Νεαρή αγαπημένη του, από έναν πολύ μεγαλύτερό του Άνδρα.

Αφηγητής και Νεαρός ταυτίζονται, μάχονται με σκέψεις μήπως αποτρέψουν ακόμα και με τη βία, την επερχόμενη συντριβή των πόθων τους πάνω στον κάβο της πραγματικότητας, όπου σε λίγο θα προσεγγίσει η βάρκα του Νεαρού ναύτη, μεταφέροντας, έναντι αμοιβής, στην απέναντι από το νησί ακτή τον ηλικιωμένο Γαμβρό, και Νύφη, την ίδια την αγαπημένη του. Το πάθος μετριάζεται και υποχωρεί, όταν υπάγεται στο λόγο. Τότε ο γήινος Έρως μεταμορφώνεται, και γίνεται Ήρως.»

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία, σκηνικός χώρος - Διδασκαλία ερμηνείας: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική: Debussy, La mer

Ερμηνεύει: Θεμιστοκλής Καρποδίνης

Σκιά Μεγαλοδικηγόρου: Γιάννης Κολόι

Βοηθός Σκηνοθέτη:  Γιάννης Κολόι, Aλεξία Φωτιάδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Κατασκευές: Παναγιώτης Μανίκας

Παραγωγή:  anagnorisis Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου