Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΑΕΤΩΝ 2015»

23 Ιουλ 2015

23.07 έως 24.07

πλατεία Δασκαλογιάννη / πλατεία Αγίας Αικατερίνης,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος


«ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΑΕΤΩΝ 2015»

Ανοίγει αυλαία το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΑΕΤΩΝ 2015» στο Ηράκλειο την Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Ιουλίου. Το Φεστιβάλ των Αετών περιλαμβάνει παραστάσεις και εκδηλώσεις με μουσική και χορό στις οποίες συμμετέχουν διεθνείς καλλιτεχνικές ομάδες που έχουν ταξιδέψει για το σκοπό αυτό από το εξωτερικό. 

Στις παραστάσεις συμμετέχουν και οι χορευτικές ομάδες του Ομίλου ‘ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ΄ τόσο από τα παιδικά τμήματα όσο και από τα τμήματα ενηλίκων. Τη διοργάνωση υποστηρίζει ενεργά ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Σύλλογοι Μικρασιατών, Θρακιωτών, Ποντίων, Κούρδων κλπ της Κρήτης. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται στις 23 και 24 Ιουλίου μία αποστολή από την Άγκυρα της Τουρκίας, αποτελούμενη από 60 άτομα. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι όλα τα μέλη της Τουρκικής Αποστολής αγαπούν και χορεύουν ειδικά τους ελληνικούς χορούς και θα συμμετάσχουν στο θεματικό εργαστήριο παραδοσιακών χορών προκειμένου να διδαχθούν από τον Όμιλο ‘ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ’ χορούς και παράδοση της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι Τούρκοι φιλοξενούμενοι θα παρουσιάσουν χορούς της πατρίδας τους αλλά και χορούς της Ελλάδας. Στις δύο πρώτες μέρες του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν μουσικές και χοροί από Magna Grecia (Κάτω Ιταλία), Τουρκία, Ινδία-Πακιστάν, Κουρδιστάν, Μικρά Ασία, Ανατολία – Χοροί Δερβίσηδων, Πόντο, Θράκη και φυσικά Κρήτη.     

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πνεύμα φιλίας, συνεργασίας  και ειρηνικής συνύπαρξης  των λαών καθώς και της ανάδειξης της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού μας  αξιοποιώντας τον χορό και τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας . Η γλώσσα της μουσικής και  του χορού είναι διεθνής και πάντοτε επίκαιρη. Ανοίγει τους δρόμους και ενώνει λαούς, ιδέες και πόλεις, ανθρώπους και γεγονότα, ήθη και πολιτισμούς. Ο παραδοσιακός χορός και η μουσική αποτελούν ένα από τα ζωντανότερα στοιχεία του κάθε πολιτισμού και δείχνει όσο οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία και τη φυσιογνωμία ενός  λαού.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον πρώτο Κύκλο του Φεστιβάλ:

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, Πλ. Δασκαλογιάννη

Ημέρα Φιλίας των Λαών

Οι μουσικές και οι χοροί των Ελλήνων ταξιδεύουν στον κόσμο και ενώνουν τους λαούς

7:00- 9:00 μμ: Θεματικό Εργαστήριο Παραδοσιακών Χορών για τις εθνικές αποστολές του εξωτερικού με έμφαση στην παράδοση Κρήτης,  Μικράς Ασίας και ολόκληρου του Ελληνισμού.

9:00 μμ: Παραστάσεις και γλέντι με Χορούς του κόσμου και κεντρικό άξονα Ελλάδα - Κρήτη. Συμμετέχουν διεθνείς καλλιτεχνικές ομάδες

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, Πλ. Αγίας Αικατερίνης, στο πλάι του Αγίου Μηνά

Οι Χοροί των Αετών

9:00 μμ: Παραστάσεις με χορούς και μουσικές από Κρήτη, υπόλοιπη Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο με διεθνείς προσκεκλημένες ομάδες χορού.

11:00 μμ: Θα ακολουθήσει παραδοσιακή βραδινή καντάδα στους δρόμους του Μεγάλου Κάστρου με τη συμμετοχή όλων των ξένων προσκεκλημένων.

24:00: Γλέντι στη Πλ. Δασκαλογιάννη με την Μουσικοχορευτική παρέα.

Σε όλες τις εκδηλώσεις γίνεται συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας, φαρμάκων (ακόμα κι από το σπίτι), ειδών ρουχισμού, σχολικών ειδών και παιχνιδιών (ακόμη και μεταχειρισμένων) και ειδών πρώτης ανάγκης (Σαπούνια, Χαρτικά, Καθαριστικά κλπ), τα οποία θα συγκεντρώνονται από εθελοντές και θα παραδίδονται στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Τα όποια έσοδα από χορηγίες διατίθενται για την αποπεράτωση του «Ξενώνα Αγάπης» στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, του οποίου οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το όραμα του Ομίλου για τον Ξενώνα είναι να λειτουργήσει, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ως Ξενώνας Φιλοξενίας Φοιτητών, για άπορους φοιτητές που διαμένουν εκτός Κρήτης, οι οποίοι επιτυγχάνουν μεν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης μας αλλά αδυνατούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους. Μέχρι την υλοποίηση του στόχου αυτού ο Όμιλος αξιοποιεί τον Ξενώνα ως Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων.

Το 2015 συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη. Για το λόγο αυτό ο Όμιλος αποφάσισε να κάνει ειδικό αφιέρωμα στη ζωή, το έργο και τη μουσική του σπουδαίου Κρητικού ερμηνευτή. Το κάθε κρητικό παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα που θα εμφανιστεί θα παρουσιάζει και μια σειρά από τραγούδια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη