Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

8η Μινωϊκή Διαδρομή: Λύκτος - Δικταίον Άντρον

13 Σεπ 2015
Αρχαία Λύκτος - Δικταίον Άντρον,
Ηράκλειο & Λασίθι

8η Μινωϊκή Διαδρομή: Λύκτος - Δικταίον Άντρον

H λεγόµενη ΜΙΝΩΙΚΗ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΗ, που διοργανώνεται και φέτος από το ∆ήµο Μινώα Πεδιάδας, σε συνεργασία µε το ∆ήµο Οροπεδίου Λασιθίου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ψυχρού και Κασταµονίτσας, σχεδιάστηκε με βάση τις αναφορές που εξιστορούνται παρακάτω, ιχνηλατώντας τα βήµατα του βασιλιά Μίνωα. Αποκαλύπτει παράλληλα, διαδροµές υψηλού φυσικού κάλλους, όπου το φυσικό διαπλέκεται µε το µεταφυσικό και αναβιώνει εθιµικά στοιχεία της παράδοσης, όπως το ρίξιµο της πέτρας, στου Τσούλη το µνήµα. 

Η πορεία του Μίνωα

Ο βασιλιάς Μίνωας (σύµφωνα µε την πιο διαδεδοµένη θεωρία και ερµηνεία), στις αρχές κάθε ενάτου χρόνου ή κάθε εκατοστό µήνα, Μίνως εννέωρος, ( βλ. Οδύσσεια, Τ 178-179 και Πλάτων, Μίνως 319 – 320), ξεκινούσε από την Κνωσό, διανύοντας µια µεγάλη διαδροµή µέχρι το ιερό σπήλαιο, για να συναντήσει τον πατέρα του ∆ία και να συζητήσει µαζί του, δια ζώσης. Εκεί, µάθαινε για τα λάθη που είχαν γίνει και έπαιρνε τους καλύτερους νόµους για το µέλλον. Αυτή η ιερά πορεία, που διένυε ο Μίνωας για να επικοινωνήσει µε το ∆ία, σύµφωνα µε τις φιλολογικές πηγές, ξεκινούσε από την Κνωσό και µέσω της Λύκτου ή Λύττου, κατέληγε στο σταλαγµιτικό σπήλαιο του ∆ικταίου Άντρου (βλ. Όµηρος, ∆ιονύσιος Αλικαρνασσεύς, Απολλώνιος, Απολλόδωρος, κ.ά.), που βρισκόταν στο όρος ∆ίκτη, της οροσειράς Ίδη ή Ιδαία όρη της Κρήτης (= η σηµερινή οροσειρά του Ψηλορείτη, βλ. Στράβων, Γεωγραφικά). 

 

Στα πλαίσια αυτής της πολύτιµης πολιτισµικής κληρονοµιάς, διοργανώνεται και φέτος η 8η Μινωϊκή ∆ιαδροµή, την Κυριακή 13 Σεπτεµβρίου, µε πορεία Λύκτος-∆ικταίον Άντρον, με στόχο την ανάδειξη του τόπου και του φυσικού πλούτου καθώς και της εναρµόνισης και συνύπαρξης του ανθρώπου µε το φυσικό περιβάλλον. 

Η εκκίνηση των ενδιαφεροµένων ξεκινάει στις 07:30 π.µ. από τον Ναό Τιµίου Σταυρού, της αρχαίας Λύκτου. Το λεωφορείο του ∆ήµου Μινώα Πεδιάδας, θα βρίσκεται έξω από το ∆ηµαρχείο Καστελλίου στις 7.00 π.µ. το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεµβρίου 2015 όπου και θα αναχωρήσει για τη Λύκτο. 

∆ηλώστε συµµετοχή στα τηλέφωνα: Καστέλλι 28913 40115, Αρκαλοχώρι 28913 40300-335, Θραψανό 28913 40400, 405