Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Ομιλία

Ελληνικές σπουδές και τυπογραφία στα χρόνια της Αναγέννησης: Η συμβολή των Κρητικών

09 Νοε 2015
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
Ηράκλειο
18.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Ελληνικές σπουδές και τυπογραφία στα χρόνια της Αναγέννησης: Η συμβολή των Κρητικών

Πεντακόσια χρόνια από τον θάνατο του Άλδου Μανούτιου

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πεντακοσίων χρόνων από τον θάνατο του διάσημου εκδότη της Αναγέννησης και ουμανιστή Άλδου Μανούτιου (1449-1515), η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, οργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Στέφανο Κακλαμάνη, τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015, ώρα 18:00΄, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο 50λεπτες ομιλίες:

Στην πρώτη ομιλία, με τίτλο "Το κίνημα του Ουμανισμού στην Κρήτη και τη Βενετία τον 15ο αιώνα", παρουσιάζεται το πολύπτυχο ανάπτυγμα του ουμανιστικού κινήματος στην Ιταλία και στην ελληνορθόδοξη Ανατολή τον 15ο αιώνα, προβάλλεται ο ρόλος της Κρήτης στη διάσωση,  την παραγωγή και την κυκλοφορία της αρχαίας γραμματείας και σταθμίζεται η συμβολή των Κρητικών λογίων και κωδικογράφων στην προαγωγή των ελληνικών σπουδών και στην έντυπη διάδοση των κλασικών κειμένων στη Δύση.

Στη δεύτερη ομιλία, με τίτλο "Ιωάννης Γρηγορόπουλος: κωδικογράφος και συνεργάτης του Άλδου Μανούτιου στη Βενετία", το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους Κρητικούς αντιγραφείς και φιλολόγους που ζούσαν ή παρεπιδημούσαν στη Βενετία στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα όπως ο Αριστόβουλος Αποστόλης, ο Νικόλαος Βλαστός, ο Ζαχαρίας Καλλιέργης και ο Μάρκος Μουσούρος, και οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για την άνθηση της ελληνικής τυπογραφίας. Η εργώδης προσπάθεια των προσώπων αυτών συναντά εκείνη του Ιωάννη Γρηγορόπουλου, κωδικογράφου και στενού συνεργάτη του Καλλιέργη και ιδίως του Άλδου Μανούτιου, για λογαριασμό των οποίων εργάστηκε με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα ως φιλόλογος και διορθωτής υλοποιώντας τα μεγάλα εκδοτικά τους προγράμματα. Με τη βοήθεια της σωζόμενης αλληλογραφίας του, των εκδόσεων και των ιστορικών-αρχειακών και γραμματειακών πηγών της εποχής αναδεικνύεται ο ειδικός ρόλος του στο τυπογραφικό κατάστημα του Άλδου και η συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία της περίφημης «Νεακαδημίας» ώς το 1505, οπότε επέστρεψε στον Χάνδακα.

Η συμμετοχή των Κρητικών λογίων στην καλλιέργεια και τη διάδοση των ελληνικών σπουδών στη Δύση συνθέτει ένα από τα πλέον συναρπαστικά κεφάλαια της ιστορίας των ιδεών και του πνευματικού πολιτισμού κατά την περίοδο της Αναγέννησης.