Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Εκδήλωση για παιδιά

Μάνα μου, Καλικάτζαροι! Πλουμιστά παραμύθια στο Πλουμί

24 Δεκ 2015
Πλουμί, Αρχάνες,
Ηράκλειο
16.00

Μάνα μου, Καλικάτζαροι! Πλουμιστά παραμύθια στο Πλουμί

Η παραμονή Χριστουγέννων στο Πλουμί ξεκινάει από νωρίς. Στις 16:00 τα πλουμιστά παραμύθια, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα και ήρθε για να μείνει, έρχεται ξανά λίγο πριν το τέλος του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα:

Ερχονται στο Πλουμί για δεύτερη φορά τα Πλουμιστά Παραμύθια που για τον μήνα Δεκέμβρη και ένεκα της ημέρας (παραμονής Χριστουγέννων) μιλάνε - για τι άλλο; - μα για καλικαντζάρους, μακριά από δω! Ελάτε να ακούσουμε λαϊκές ιστορίες για τα καμώματά τους. Να φοβηθούμε λιγάκι, μα και να γελάσουμε.

" Άλλοι είναι κουτσοί άλλοι στραβοί, στραβομούρηδες, ξεπλατισμένοι... Ένας, να ειπούμε , ψηλός ωσακί απάνω, μακροπόδαρος, καβαλικεύει έναν μικρό πετεινό και τα πόδια του σέρνονται καταγής. Άλλος πάλι, κκοντορεβύθης, κάθεται απάνου σε γαϊδούρι τόσο ψηλό, που όταν πέφτει , δεν μπορεί να ανάβει πάλι, και φωνάζει να του δώσουν βοήθεια..." Ν. Πολίτης- Παραδόσεις

Αφήγηση: Ευαγγελία Ορφανουδάκη

Η Ευαγγελία Ορφανουδάκη είναι μυημένη στα λαϊκά παραμύθια από πολύ μικρή, μέσω της Αρχανιώτισσας γιαγιάς της, της Λούλας η οποία είχε σπουδαίο μνημονικό στις ιστορίες, τις μαντινάδες και τα τραγούδια. Συνδέεται με την παράδοση εμπειρικά καθώς μεγάλωσε σε χωριό του Ρεθύμνου αλλά και νοσταλγικά αφού εκείνος ο καιρός , της μιας φοράς, την έκανε να ζει σ’ έναν κόσμο παράλληλο και αυτό πολλές φορές φαινόταν. Έτσι αβίαστα, το γλέντια μεταμορφώνονταν σε χοροί βασιλικοί και το πριγκιπόπουλο δεν άργησε να φανεί. Μαζί και μέσα από δοκιμασίες φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι που συνεχίζεται... Τα τελευταία δύο χρόνια μελετά συστηματικά τον πλούτο των λαϊκών παραμυθιών δίπλα σε καταξιωμένο δάσκαλο.