Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Παρουσίαση

Παρουσίαση δίσκου: "Την άνοιξη περίμενες” (Ross Daly)

16 Φεβ 2016
αίθουσα Ανδρόγεω (Ανδρόγεω 2),
Ηράκλειο
21.00

Παρουσίαση δίσκου: "Την άνοιξη περίμενες” (Ross Daly)

Τη δεκαετία του '80 δύο δίσκοι ήρθαν για να δώσουν νέα πνοή στην Κρητική μουσική. Πρωτόγνωροι ήχοι, νέα αισθητική, φρέσκος στίχος και μια μεγάλη φωνή έμελλαν να συνθέσουν το “Ονείρου Τόποι” και το “Λαβύρινθο”.

Οι δυνατές και διαχρονικές συνθέσεις του Ross Daly, πλέχτηκαν με τις μαγικές εικόνες της ζωής και του έρωτα από το Μήτσο Σταυρακάκη και ερμηνεύτηκαν από το νεαρό τότε, αλλά ήδη πολλά υποσχόμενο Βασίλη Σταυρακάκη. Τριάντα χρόνια μετά, το “Ήλιε μου κοσμογυρευτή” , το “Θάλασσα Μαύρη” και δεκάδες άλλα τραγούδια που δημιουργήθηκαν και ηχογραφήθηκαν τότε, είναι στο προσκήνιο και τραγουδιούνται ως σήμερα αφήνοντας το χαρακτηριστικό τους σημάδι στις καρδιές των ανθρώπων κάθε ηλικίας...

Με τίτλο “Την άνοιξη περίμενες” o Ross Daly και ο Μήτσος Σταυρακάκης μας παρουσιάζουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά που περιλαμβάνει 9 νέες συνθέσεις έχοντας στο πλευρό τους το μοναδικό Βασίλη Σταυρακάκη, αλλά και τους νεότερους αγαπημένους τους συνεργάτες Γιώργη Μανωλάκη, Κέλυ Θωμά και Γιάννη Παπατζανή. 

Νέα ακούσματα, νέοι στίχοι με έντονο το στοιχείο της διαχρονικότητας της Κρητικής μουσικής, ο δίσκος αυτός φιλοδοξεί να αγαπηθεί και να τραγουδηθεί για πολύ καιρό...

Η παρουσίαση θα γίνει στην Αίθουσα Ανδρόγεω στις 16 Φλεβάρη στις 20:30

Είσοδος Ελεύθερη

ROSS DALY : ΛΥΡΑ, ΛΑΟΥΤΟ, ΤΑΡΧΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: ΦΩΝΗ

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: ΛΑΟΥΤΟ, ΦΩΝΗ

ΚΕΛΥ ΘΩΜΑ: ΛΥΡΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΗΣ: ΚΡΟΥΣΤΑ

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Λίγα λόγια από το Ross Daly γι'αυτό το δίσκο:

"Η συνεργασία μου με το Μήτσο και το Βασίλη Σταυρακάκη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 80, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και τη θεωρώ μια απο τις πιο ευχάριστες και γόνιμες της ζωής μου. Αυτό σίγουρα οφείλεται, κατά βάση, στο ότι μας ενώνει μια βαθειά αγάπη και φιλία που έχει ως αποτέλεσμα η δική μου σχέση με την Κρητική μουσική να είναι άρρηκτα δεμένη με αυτούς τους δυο ανθρώπους.

Φτιάχνοντας ένα καινούριο κομμάτι σε μια Κρητικη φόρμα, σχεδόν αυτόματα το ακούω με τη φωνή του Βασίλη ξεδιπλώνοντας με τον μοναδικό του τρόπο τις μαγικές εικόνες που αναδύονται απο τους στίχους του Μήτσου. Μαζί μας σε αυτή την ηχογράφηση είναι τρεις σπουδαίοι νέοι μουσικοί με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο καθένας.

Ο Γιώργος Μανωλάκης, λαουτιέρης, τραγουδιστής και συνθέτης, είναι ένας απο τους πιο ταλαντούχους και ικανούς μουσικους της γενιάς του που μέλλεται να παίξει ενα πολύ σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη της Κρητικής μουσικης.

Ο Γιώργος συνδυάζει την βαθειά γνώση της Κρητικής μουσικής, μια σύγχρονη και ιδιαιτερα καλαίσθητη μουσική αντίληψη, καθώς και μια σπάνια δεξιοτεχνία ως οργανοπαίχτη σε μια πηγαία και δημιουργική πράξη που συνεχώς εξελίσσεται και εκπλήσσει.

Η Κέλυ Θωμά προσεγγίζει τη λύρα με ένα εντελώς ξεχωριστό δικό της τρόπο και έτσι δίνει νέες διαστάσεις σε ένα όργανο με τεράστιες αλλά ανεξερεύνητες ακόμα δυνατότητες. Μέσα απο την πολύχρονη εμπειρία της ως κεντρικό πρόσωπο στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος έχει ακούσει και έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους σημαντικότερους μουσικούς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα τα ακούσματα αυτά τα συνδυάζει στη συνέχεια στις συνθέσεις και στους αυτοσχεδιασμούς της σε ένα μοναδικό αρμονικό σύνολο δίκης της έμπνευσης.

Ο Γιάννης Παπατζανής ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα κρουστά όργανα στην Κρητική μουσική. Μέχρι σχετικά πρόσφατα τα κρουστά στην Κρητική Μουσική είχαν μια αρκετά περιορισμένη παρουσία, κυρίως στα ανατολικά του νησιού.

Ο Γιάννης, ίσως πιο πολύ από όλους όσους έχουν ασχοληθεί ανάλογα, έχει ψάξει διάφορους προσεγγίσεις με διάφορα κρουστά όργανα αναζητώντας αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην μουσική αυτή. Τελικά κατέληξε στο όργανο που απο τα πανάρχαια χρονια υπηρχε εδω στην Κρήτη: το νταουλάκι. Μόνο που έχει αναπτύξει πολλές νέες τεχνικές για το όργανο αυτό που, από τη μια, είναι απόλυτα συμβατές με το λιτό και κάπως αυστηρό χαρακτήρα της Κρητικής μουσικής και, από την άλλη, αναδεικνύουν τα ιδιαιτερα ιδιωματικά χαρακτηριστικά της Κρητικής ρυθμολογίας με τον καλύτερο τρόπο. Σήμερα διδάσκει το όργανο αυτό σε δεκάδες νέους μουσικούς σε όλη την Κρήτη καθώς το παίξιμο του έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με την Κρητική ρυθμολογία."