Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Παρουσίαση

EL GRECO: Μνημειακά έργα στο Τολέδο και το Εσκοριαλ

15 Μαρ 2016
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου,
Ηράκλειο
19.00

EL GRECO: Μνημειακά έργα στο Τολέδο και το Εσκοριαλ

Μια συναρπαστική περιήγηση στα πιο μεγάλα αριστουργήματα του Greco με τη βοήθεια της πιο υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας.  Η ψηφιακή ανάλυση της εικόνας  μας αποκαλύπτει αθέατες πλευρές των έργων, ενώ η γλαφυρή αφήγηση μας εισάγει στα μυστικά της δημιουργίας τους. Μια παραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του ζωγράφου.

Σενάριο, κείμενα, εκφώνηση: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Η κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Γκρέκο υπό την αιγίδα του δήμου Ηρακλείου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο  Ηρακλείου, την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016  ώρα 19:00.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Γκρέκο (1541-1614), «μεταφέροντας» στην Ελλάδα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα. Με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια…), που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα, που τον εισάγει στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας τους. Απίστευτες λεπτομέρειες μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη ζωγραφική χειρονομία, τη σιγουριά και τον  χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη. Τα έργα αναλύονται με απλό και γλαφυρό τρόπο και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια.  

Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο, που παραχωρήθηκε ευγενικά από τον συνθέτη, και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Μάκης Φάρος

thetis_videokunst