Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Ομιλία

"Η τεχνοτροπική ανέλιξη του Κωστή Παρθένη": Ομιλία του Ευγένιου Δ. Ματθιόπουλου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

05 Απρ 2016
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Είσοδος ελεύθερη

19.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

"Η τεχνοτροπική ανέλιξη του Κωστή Παρθένη": Ομιλία του Ευγένιου Δ. Ματθιόπουλου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Με τη διάλεξη "Η τεχνοτροπική ανέλιξη του Κωστή Παρθένη" και προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Ευγένιο Δ. Ματθιόπουλο, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζεται την Τρίτη 5 Απριλίου, ώρα 19.30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης η σειρά ομιλιών που οργανώνει η  Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών για τη μεταβυζαντινή και τη σύγχρονη τέχνη.

Ο καθηγητής Ευγένιος Ματθιόπουλος, μελετητής του έργου του Παρθένη και της εποχής του και συγγραφέας της πρώτης συνολικής και εκτεταμένης μελέτης για την καλλιτεχνική προσφορά του, η οποία παρέμενε αποσπασματικά μόνο γνωστή, θα εστιάσει την ομιλία του στην τεχνοτροπική ανέλιξη του ζωγράφου. Ειδικότερα, με θέμα τις αισθητικές, διανοητικές και πολιτισμικές εμπειρίες που τροφοδότησαν τις ώριμες φάσεις του ζωγραφικού του έργου, θα αναφερθεί στην αρχική άσκηση του ζωγράφου στην ακαδημαϊκή ζωγραφική, τη μύησή του στις συμβολιστικές αναζητήσεις του τέλους του 19ου αιώνα, τη γοητεία που του άσκησε το αρ νουβώ ύφος της βιεννέζικης Σετσεσσιόν, τη γνωριμία του με τις μεταϊμπρεσιονιστικές τάσεις, αλλά και το νεωτεριστικό ιδεαλιστικό πρόταγμα των Ναμπί. Θα αναδείξει, επίσης, τη σημασία της επαφής του με τον Δημήτρη Γαλάνη στην Κέρκυρα και κατόπιν, την ιδεολογική-πολιτική στράτευσή του στο πλευρό των Φιλελευθέρων και τη βαθειά φιλία του με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου που του ενέπνευσαν το ιδανικό της ελληνικότητας και της προσπάθειας συγκρότησης μιας αμιγώς νεωτερικής τέχνης. Τέλος, θα σταθεί στις διάφορες φάσεις της ώριμης περιόδου της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ζωγράφου, κλείνοντας με τα όψιμα έργα του όταν «η αρνησικοσμία και ο μυστικισμός του Παρθένη εκφράζονται σε πολύπλοκες ερμητικές και φασματικές συνθέσεις».

Μετά το πέρας της ομιλίας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έργο Ευαγγελισμός ή Ποίηση,  της τελευταίας περιόδου του έργου του Παρθένη, το οποίο εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στην περιοδική έκθεση Θεότητα, (α)συνέχεια. Συλλογή Σύγχρονης τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη.

Ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος είναι καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών – ΙΤΕ. Είχε την επιστημονική επιμέλεια του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών, τόμ, Α΄-Δ΄, Αθήνα, Μέλισσα, 1997-2002. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για την ελληνική τέχνη, καθώς και τα βιβλία: Η τέχνη πτεροφυεί εν οδύνη (Αθήνα, 2005: Ποταμός), Η ζωή και το έργο του Γιάννη Μηταράκη, (Αθήνα, 2006: Μουσείο Μπενάκη), Γιώργος Πετρής, Επιθεώρηση Τέχνης. Τεχνοκριτικά κείμενα 1953 - 1986, (Αθήνα – Ηράκλειο, 2008: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), Η ζωή και το έργο του Κωστή Παρθένη (Αθήνα, 2008: Αδάμ).