Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Θέατρο

«Λαμπριάτικος Ψάλτης»: πασχαλινός Παπαδιαμάντης στην Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών

23 Απρ 2016
Μουσείο Χριστιανικής τέχνης - ναός Αγίας Αικατερίνης ,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Είσοδος ελεύθερη

20.00

«Λαμπριάτικος Ψάλτης»: πασχαλινός Παπαδιαμάντης στην Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών

Στη συνέχεια των δράσεων της –κάθε τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια- και λίγο πριν την κορύφωση του Θείου Δράματος, η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ επικοινωνεί την ασίγαστη δύναμη του παπαδιαμαντικού λόγου μέσω του πασχαλινού διηγήματος του 1893 «Λαμπριάτικος Ψάλτης». 

Το λεκτικό υλικό του μακροσκελούς πονήματος του «αγίου των γραμμάτων» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα ακουστεί υπό τη μορφή αναλογίου -και με τη συνοδεία ψαλμών- στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», το Σάββατο 23 Απριλίου 2016,     στις 8:00μ.μ.

Ιδέα – αφήγηση: Δημήτρης Φοινίτσης 

Ψάλλουν: Κωστής Μακάκης, Γρηγόρης Σαχίνογλου, Μανώλης Τζανάκης, Αλέκος Φανουράκης.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης / Αυτοβιογραφία:

«Εγεννήθην εν Σκιάθω, τη 4 Μαρτίου 1851.  Εβγήκα από το Ελληνικόν Σχολείον εις τα 1863, αλλά μόνον τω 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος, όπου ήκουσα τήν Α καί Β  τάξιν. Τήν Γ εμαθήτευσα εις Πειραιά,  είτα διέκοψα τάς σπουδάς μου και έμεινα εις τήν πατρίδα. Κατά Ιούλιον του 1872  υπήγα εις το  Άγιον Όρος χάριν προσκυνήσεως, όπου έμεινα ολίγους μήνας. Τω 1873  ήλθα εις  Αθήνας και εφοίτησα εις τήν Δ του Βαρβακείου. Τω 1874  ενεγράφην εις τήν Φιλοσοφικήν Σχολήν, όπου ήκουα κατ’ εκλογήν ολίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ’  ιδίαν δε ησχολούμην εις τάς ξένας γλώσσας. Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους, και εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας. Τω 1868  επεχείρησα να γράψω μυθιστόρημα. Τω 1879 εδημοσιεύθη η Μετανάστις έργον μου εις το περιοδικόν Σωτήρα. Τω 1882 εδημοσιεύθη Οι έμποροι τών Εθνών εις το Μη χάνεσαι. Αργότερα έγραψα περί τα  εκατόν διηγήματα,  δημοσιευθέντα εις διάφορα περιοδικά καί εφημερίδας.»

προΤΑΣΗ / Αντί βιογραφικού σημειώματος:

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙  ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν. 

Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.