Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Θέατρο

«Η Ωραία Αθοκουτάλα» σε Επισκοπή και Γαύδο

24 Ιουλ 2016
Γαύδος,
Χανιά
21.00

«Η Ωραία Αθοκουτάλα» σε Επισκοπή και Γαύδο

Έπειτα από τη χειμερινή ενθουσιώδη υποδοχή της πρώτης κρητικιάς Σταχτοπούτας στη θεατρική σκηνή, η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει το κρητικό λαϊκό παραμύθι «Η Ωραία Αθοκουτάλα» στα ξεχωριστά θερινά φεστιβάλ της Κρήτης και της Γαύδου. 

Αρχής γενομένης από αυτήν την Παρασκευή 8 Ιουλίου (ώρα 21:30) στο «3ο Aegean Arts International Festival» και στο Πάρκο Παναγιωτάκη στην Επισκοπή Πεδιάδος. Λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Ιουλίου (ώρα 21:00) η παράσταση ταξιδεύει στην ακριτική νήσο Γαύδο για το «2ο Φεστιβάλ της Άμμου» όπου και θα παιχτεί -χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα- στο πέτρινο θεατράκι του Σαρακήνικου. Και στις δύο παραστάσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

«Αθοκουτάλα» είναι το όνομα της ηρωίδας ενός πασίγνωστου παραμυθιού στα πέρατα του κόσμου. Πρόκειται για τη Σταχτοπούτα, όνομα με την ίδια ετυμολογική εξήγηση (άθος = στάχτη)∙ ένα μάλλον κοινό παραμύθι της μεσαιωνικής Ευρώπης.  Η κρητική παραλλαγή της Σταχτοπούτας αντλεί υλικό από τα περήφανα Αστερούσια Όρη και δη τα Καπετανιανά, ιδιαίτερη πατρίδα του λαογράφου-συγγραφέα Γιώργη Γρ. Σταματάκη, ο οποίος είχε την τύχη να ακούσει το παραμύθι από τη γιαγιά του στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και να το καταγράψει διατηρώντας -στο ακέραιο- τη ντοπιολαλιά, το σκοτάδι και τα «πρεπά» μιας αλλοτινής εποχής.  

Συντελεστές                                                                              

Κείμενο: Γιώργης Γρ. Σταματάκης, Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης, Αφήγηση: Ελένη Στρατάκη, Πρωτότυπη μουσική – εκτέλεση: Κωστής Μακάκης, Κοστούμι: Μανωλία Κοκολογιάννη, Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη, Αφίσα – φωτογραφίες: Κατερίνα Καμηλάκη.

www.protasi.org  

ΟΜΑΔΑ προΤΑΣΗ

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙  ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν. 

Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.