Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016

07 Αυγ 2016

07.08 έως 10.08

Καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, ΒΙΟΠΑ Σούδας,
Χανιά
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

17.00-24.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016

Ο μύθος λέει ότι στο βουνό Βερεκυνθος ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των παραδοσιακων τεχνών (Μεταλλουργίας, Κεραμικής, Υαλουργίας, Υφαντικής).

Από το 2000 ακριβώς στούς πρόποδες του αρχαίου Βερέκυνθου, μοναδικοί τεχνίτες συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο δημιουργώντας το μοναδικό στην Ελλάδα καλλιτεχνικό χωριό «Βερέκυνθος» με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες πάντα με τη ζωή και τον πολιτισμό του Κρητικού λαού. 

Το καλλιτεχνικό χωριό «Βερέκυνθος» βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων. 

Επισκέψιμα εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, υαλουργίας, αρχιτεκτονικής, δερμάτινων ειδών, κατασκευής παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αγιογραφίας, ζωγραφικής, κατασκευής μάσκας, διακοσμητικών εφαρμογών, χειροποίητων ειδών γάμου και παραδοσιακών κρητικών μαχαιριών συνθέτουν την κοινότητα των ανθρώπων του Βερέκυνθου. Μοναδικοί τεχνίτες όλοι τους, έτοιμοι να μας γνωρίσουν την τέχνη τους αλλά και δείξουν μια μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης που δημιουργούν.

Σε αυτό τον τόπο, το χωριό των τεχνών γεννήθηκε το 2015 το Φεστιβάλ Βερέκυνθος.

Η ιδέα δεν είναι άλλη από το να αγκαλιάσει ο «Βερέκυνθος» όλες τις τέχνες. Να αποτελέσει το σημείο συνάντησης δημιουργών των χεριών και του πνεύματος. Ένα χωριό κοιτίδα πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Βερέκυνθος αγκαλιάστηκε με το ξεκίνημα του από τους Χανιώτες αλλά και από τους επισκέπτες του τόπου. Παραδοσιακές μουσικές, δημιουργικά εργαστήρια, θέατρο, δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους συνθέτουν ένα φεστιβάλ συνάντηση ΤΕΧΝΩΝ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

Έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία της πρώτης χρονιάς το Φεστιβάλ Βερέκυνθος θα γίνει και φέτος, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων, την Αντιπεριφέρεια και το Περιφερειακό Ταμείο, το τετραήμερο 7 - 8 - 9 - 10 Αυγούστου ακόμα πιο πλούσιο, ακόμα πιο δημιουργικό, ακόμα πιο συμμετοχικό και με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Με τους φιλόξενους κατοίκους του «Βερέκυνθου» να υποδέχονται τους επισκέπτες του χωριού - από νωρίς το απόγευμα - σε ανοιχτά εργαστήρια έτοιμοι να δείξουν την τέχνη αλλά και την τεχνική τους.

Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σχεδίασαν οι άνθρωποι του «Βερέκυνθου» για το φεστιβάλ τους, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο μουσικό Γιάννη Παπατζανή. Ένα πρόγραμμα με πολλές δράσεις, βιωματικά εργαστήρια και φυσικά πολλή μουσική πλαισιώνει το Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016. 

Εργαστήρια – Δραστηριότητες 

Οι επισκέπτες του τετραήμερου φεστιβάλ (7-8-9-10) Βερέκυνθος 2016 θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής μαριονέτας, κατασκευής μαντούρας, ψωμιού, εργαστήριο κρουστών, υπαίθρια καμίνια κεραμικής, διαδραστικό εργαστήριο χορού σε εργαστηριακούς χώρους, ζωγραφική εξωτερικών χώρων. 

Θα παρακολουθήσουν παραστάσεις μαριονέτας, σύγχρονου χορού, διαδραστική παράσταση Αργεντίνικου Τάνγκο, θεατρικού παιγνιδιού μια εικαστική εγκατάσταση εσωτερικού χώρου και να ταξιδέψουν στα αστέρια του ουρανού στα πλαίσια της Αστροπαρατήρησης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα

Όσοι βρεθούν στον Βερέκυνθο 7-8-9-10 Αυγούστου θα έχουν την τύχη να απολαύουν στην μουσική σκηνή του Φεστιβάλ – με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ -10 ιδιαίτερα μουσικά σχήματα, 2 χοροθεατρικές παραστάσεις και μια εξαιρετική παράσταση κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους . Συγκεκριμένα :

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η προφεστιβαλική βραδιά στον Βερέκυνθο ξεκινά με ένα Πραχτικό μάθημα γιά αληθινό ψωμί στις 6.00μ.μ., με την κυρία Μαλάμω Μυλογιαννάκη.

Στις 9.00 μ.μ. Ασπασία Βασιλικάκη και Κοσμάς Λιλικάκης: Καμίνι - αντικείμενο ή αντικείμενο - καμίνι. Υπαίθριο ψήσιμο κεραμικών, στη στρογγυλή πλατεία.

Στις 9.00 μ.μ. ο Λεωνίδας Μαριδάκης σε μία σόλο εμφάνιση, σε ένα ακουστικό πρόγραμμα με την κιθάρα του θα πάρει την σκυτάλη . 

Στις 10.00 μ.μ. ακολουθεί μιά διαδραστική παράσταση από τον Δημήτρη και την Φρύνη. 

Θα συνεχίσουμε με μία Τάνγκο Μιλόγκα, με τον Δημήτρη στο ρόλο του Dj και χορό. 

Η βραδιά θα κλείσει με ένα dj set με μουσικές από την Mεσόγειο.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016 

Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου.

Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο Μαντούρας με τον Γιώργο Σκρέτη.

Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο κατασκευής Μαριονέτας με την Βαγγελιώ Φασουλάκη και την Εύη Καμπουράκη.

Χοροθέατρο (ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)

Στις 8.00μ.μ. "Η Ομάδα Κινησιολογίας του Garaze...σε κίνηση" (Ρέθυμνο)

Πως είναι όταν τα σώματά συν-ταξιδεύουν και μοιράζονται τις αναζητήσεις τους; 

Ο δομημένος αυτοσχεδιασμός και ή χορογραφική φόρμα που θα παρουσιάσει ή ομάδα κινησιολογίας προέκυψε, από την παρατήρηση των προσωπικών στοιχείων του κάθε ερμηνευτή αλλά και τις συναισθηματικές και εκφραστικές διαδράσεις της ομάδας.

Χορογραφική δομή: Σοφία Φαλιέρου.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.00μ.μ. Άκης Πιτσάνης με το «The lonely man project»

Ένα solo project που συνδυάζει ηχοχρώματα ανατολής και δύσης. Με βάση την ηλεκτρική κιθάρα και τη συνύπαρξη παραδοσιακών οργάνων, όπως το νέυ και η αχλαδόσχημη λύρα

Στις 10.00μ.μ. XYLOURIS WHITE.

Ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) εξαιρετικός λαουτίστας. Ο Jim White από την άλλη, χρόνια ντραμερ στους Dirty Three, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με Nick Cave, Warren Ellis, Will Oldham και PJ Harvey. Μουσικοί από διαφορετικά ηχητικά μετερίζια, συνδιαλέγονται και φέρνουν στο τραπέζι το δικό τους μουσικό φορτίο με το οποίο καθηλώνουν τον τελευταίο χρόνο το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Στις 12.00μ.μ. Donkey Hoties 

Τέσσερις μουσικοί με διαφορετικές μουσικές καταβολές ενώνουν τις πορείες τους το 2016, με άξονα την αγάπη τους για τα μελωδικά φωνητικά της soul και τους έντονους ρυθμούς του funk. Ακολουθούν τη διαδρομή της soul και του funk στο χρόνο και εμπνέονται από τη διαφορετικότητα των σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών της. 

Τρίτη 9 Αυγούστου

Στις 5.00 μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου.

Στις 6.00 μ.μ. Εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ (ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)

Στις 8.30 μ.μ. ‘Ο ΣΩΤΗΡΗΣ Ο ΦΑΚΙΡΗΣ’ Βαγγελιώ Φασουλάκη Εύη Καμπουράκη.

Ο Σωτήρης ο φακίρης μετά από το μακρινό του ταξίδι ονειρεύεται ένα ζεστό πιάτο με φακές....

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα γι αυτόν...

Όμως δε θα το βάλει κάτω...θα μπορέσει με τη μαγεία, αλλά και τη βοήθεια μας, να νικήσει όλα τα εμπόδια;

Μαγικά κόλπα, φίδια που χορεύουν, πολύ μουσική και κωμικές σκηνές που διαδέχονται η μία την άλλη...όταν η Ανατολή συναντά τη Δύση...

Η παράσταση παίζεται ήδη εδώ και τρία χρόνια σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους, κλ., ενώ έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ κούκλας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.30μ.μ. ‘ΜΕΛΤΕΜΙΑ"

Μελωδικοί άνεμοι από τη Μεσόγειο έως και τη Βορειοδυτική Ευρώπη αναμιγνύονται και αποκτούν μια ιδιαίτερη έκφραση. Ένα ταξίδι γεμάτο ρυθμούς και ηχοχρώματα Δύσης και Ανατολής με ούτι, βιολί, φλάουτο, ακορντεόν, μαντολίνο, κοντραμπάσο και κρουστά.

Στις 10.30μ.μ. Αχιλλεας Περσίδης quintet

Ήχοι δωματίου, βιωματικοί, πότε ονειροπόλοι κι άλλοτε τελετουργικοί, ήχοι της υπαίθρου και των μυστικών τόπων, μουσικοί δρόμοι φτιαγμένοι σαν πάνω σε ζωγραφική παλέτα οι συνθέσεις του κιθαρίστα Αχιλλέα Περσίδη ενσωματώνουν στοιχεία και επιρροές από την παλαιά γεωγραφική μουσική συνάφεια Πόλης, Κρήτης, Μεσογείου και την σύγχρονη αισθητική της οργανικής μουσικής. Αυτός μεταξύ άλλων είναι ο Αχιλλέας Περσίδης που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει μουσικά…

Στις 12.00μ.μ. Alan Dalon

Με swing διάθεση και ατμοσφαιρές διασκευές οι Alan Dalon αναλαμβάνουν να κλείσουν την Τρίτη βραδιά του Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016.

Οι Alan Dalon είναι :

Βαγγελιώ Φασουλάκη, φωνή

Σωτήρης Αλεξάκης, κιθάρα - φωνή

Νίκος Βέργος, κιθάρα

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 

Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου.

Στις 6.00μ.μ. Σεμινάριο κρουστών με τον Γιάννη Παπατζανή.

Από τις 9.00μ.μ. Αστροπαρατήρηση γιά το κοινό με εξοπλισμό από τον Σύλλογο φίλων Αστρονομίας Κρήτης.

Χοροθέατρο (ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)

Στις 8.30μ.μ. "Alicante" dueto & "πρόσκληση για τσάι" ομαδικό

Το πρώτο dueto, είναι εμπνευσμένο από το ποίημα "Alicante" του Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ. Ενώ το δεύτερο, από την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων". Η χορογραφική σύνθεση είναι της Σοφίας Φαλιέρου και των ερμηνευτριών. 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.00μ.μ. Ταξιάρχης Γεωργούλης & Γιώργος Ψάλτης

Τραγούδια, οργανικοί σκοποί, τουρκόφωνα Zeybek θα αποτελέσουν το κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού. Παράλληλα το εν λόγω corpus θα πλαισιωθεί από μια σειρά τραγουδιών της Καππαδοκίας και της Μακεδονίας

Στις 10.00μ.μ. Ross Daly, Bασίλης Σταυρακάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά, Γιάννης Παπατζανής.

Ο Ross Daly έχει χαράξει την μουσική με τα απέραντα ταξίδια του στους πολιτισμούς της Μεσογείου και όχι μόνο. Δεξιοτέχνης, ανιχνευτής, δάσκαλος αλλά κυρίως παθιασμένος ακροατής των μουσικών του κόσμου. Ο Βασίλης Σταυρακάκης εμβληματικός ερμηνευτής. Οι Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά και Γιάννης Παπατζανής σταθεροί καλλιτεχνικοί συνοδηπόροι …

Στις 12.00μ.μ. Μαρία Φασουλάκη ‘Δυτικός άνεμος στο Ανατολικό παράθυρο’

Η Μαρία Φασουλάκη παρουσιάζει με τους Χάρη Βλαστάκη, Γιάννη Πολυχρονάκη και Παναγιώτη Καπιζιώνη τραγούδια που γεννήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο από επιρροές της Δύσης και της Ανατολής.

 

 

*Τρίτη 9 & Τετάρτη 10 Αυγούστου 8.30μ.μ.: Στο εργαστήριο Νο 33 θα γίνει εικαστική εγκατάσταση - performance με τίτλο “το φλάουερ” από τον Δημήτρη Μακράκη.