Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Πολλαπλές εκδηλώσεις

"Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών" στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου

02 Οκτ 2016
Φράγμα Ποταμών, Αμάρι,
Ρέθυμνο
10.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

"Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών" στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου

Το έργο «LIFE Natura2000 Value Crete» γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (γνωστή και ως EuroΒirdwatch16), το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 10 π.μ. στο Φράγμα Ποταμών στον Δήμο Αμαρίου. Στην οργάνωση και υλοποίηση συμμετέχουν η ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής), το ταξιδιωτικό γραφείο “Greentour” και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πατσού, Βολεώνων και Παντάνασσας, με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρίου. 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά αλλά και ενήλικες, απελευθέρωση άγριων πουλιών, ορνιθοπαρατήρηση και οικο-περιήγηση στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου (Πατσού). 

Πιο συγκεκριμένα: 

Εκκλησία Αγ. Κυριακής – Φράγμα Ποταμών 

10:00π.μ. Διαδραστικά παιχνίδια: Συντονίστρια κα Όλγα Μπρεδάκη, ΜΦΙΚ 

10:30π.μ. Απελευθέρωση Άγριων Πτηνών: Συντονίστρια κα Τάνια Πλουμή, ΜΦΙΚ 

Φράγμα Ποταμών 

11:00π.μ. Παρατήρηση πτηνών: Συντονιστής κος Μιχάλης Δρετάκης, ΜΦΙΚ 

Φαράγγι Αγ. Αντωνίου 

12:00μ. Οικο-περιήγηση: Συντονιστής κος Χάρης Παπαγιαννάκης, GreenTour 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη του ΜΦΙΚ θα βρίσκονται στον χώρο του Φράγματος για να ενημερώσουν παιδιά και ενήλικες για τα μεταναστευτικά πτηνά και τους βιοτόπους τους, οι περισσότεροι των οποίων ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης και θα απελευθερώσουν άγρια πτηνά, τα οποία εντοπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη είτε δηλητηριασμένα, είτε τραυματισμένα, είτε αδύναμα. Τα πουλιά στάλθηκαν στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη και αποκατάσταση και θα απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 10.30-11.00 π.μ. στην εκκλησία της Αγ. Κυριακής, στο Φράγμα Ποταμών.

Την οικο-περιήγηση στο φαράγγι του Πατσού θα συνοδεύσουν στελέχη του ταξιδιωτικού γραφείου “Green Tour”. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 12μ. από τον Άγιο Αντώνιο με διάρκεια περίπου δύο ώρες. Η διαδρομή είναι βατή και εύκολη τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. 

Η παραπάνω δράση υλοποιείται από το ΜΦΙΚ στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE Natura 2000 Value Crete» («Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura 2000 στην Κρήτη» - LIFE13 INF/GR/000188). Στο έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), συνεργάζονται επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).