Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Έκθεση

Έκθεση σύγχρονης τέχνης: "Come back to the house where nobody lives"

14 Οκτ 2016

14.10 έως 23.10

Two Elephants (Ηρακλή Κοκκινίδη 28, Αγία Τριάδα),
Ηράκλειο
Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Έκθεση σύγχρονης τέχνης: "Come back to the house where nobody lives"

Cretazine Tips

Εγκαίνια: 14/10/2016, ώρα: 20:00

Διάρκεια: 14/10/2016 – 23/10/2016

Ημέρες  & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή: 18:00 – 21:00

Ηρακλή Κοκκινίδη 28, Αγία Τριάδα, 71202, Ηράκλειο Κρήτης

 

Η Βάλια Παπαστάμου, στην έκθεση Come back to the house where nobody lives, “μετρά” στοιχεία που βρίσκονται μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Προσκαλεί το κοινό να επιστρέψει σε ένα “σπίτι που δεν ζει κανείς”, σε μια επίκληση στην επανα- οικειοποίηση του. Χρησιμοποιεί πρακτικές μέτρησης ελάχιστων ιχνών και θραυσμάτων, της άυλης υπόστασης του χώρου του σπιτιού, προκειμένου να φανερώσει την απουσία μέσα από την ελάχιστη κλίμακα της ύλης. Η διαδικασία αυτή, όμως, μοιάζει να μένει στο ενδιάμεσο της μέτρησης και η Παπαστάμου, σε μια θέση παρατήρησης. Τα ελάχιστα ίχνη που απαρτίζουν τον χώρο, καθιστούν απαραίτητη την ετοιμότητα των αισθήσεων, τον κάνουν να μοιάζει με έναν παράδοξο τρόπο, οικείος. Ο οικ(ε)ίος χώρος υπάρχει μόνο μέσα από τα ίχνη του. 

Μέσα από τα έργα, παρουσιάζονται αυτά τα ίχνη ζωής στο ελάχιστο τους, ως ενδείξεις μιας κάποιας ζωής, χωρίς την παραπομπή σε κάποια μορφολογική “οικιακότητα” ή οικειότητα σε σχέση με τα αντικείμενα του σπιτιού.  Τα ευρεθέντα οικιακά αντικείμενα μεταφέρονται στον εκθεσιακό χώρο και μεταφράζονται ως ίχνη. 

Ο αριθμός τέσσερα είναι κομβικός, καθώς τα έργα οργανώνονται σε τέσσερις ενότητες, με άλλα λόγια, σε τέσσερις πιθανές διαδρομές ή σε ένα συρτάρι με τέσσερα χωρίσματα. Το αδύνατο της νοσταλγικής κατοίκησης στο σπίτι. Ένας τρόπος κατοίκησης: ο ελάχιστος χώρος της κάψουλας. Ο τρόπος με τον οποίο δομείται το οικείο σε σχέση με την κατάσταση της ύλης μικρομοριακά. Η διάλυση του υπό δόμηση χώρου και του γραπτού λόγου, μέσα από στρώσεις και αλληλοεπικαλύψεις του σχεδίου. Κοινός τόπος όλων των ενοτήτων είναι το κάλεσμα για την επιστροφή στην κενότητα της οικίας. Το ανοίκειο φιλοδοξεί να γίνει οικείο.

Η Βάλια Παπαστάμου γεννήθηκε στη Λαμία το 1987. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαχείρισης στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ζει στην Αθήνα και σπουδάζει στο δεύτερο έτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών (ΜΕΤ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). 

Επιμέλεια: Εμμανουέλα Ανδριανάκη

Η Εμμανουέλα Ανδριανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1991. Σπούδασε Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ). Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθηνών και Κρήτης.