Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Θέατρο

«Τα μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή» από την καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ

03 Δεκ 2016
κινηματοθέατρο Αστόρια,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

€8

12.00

«Τα μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή» από την καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ

Cretazine Tips

  • Εισιτήρια πωλούνται στο ταμείο του Κινηματοθέατρου Αστόρια και στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης.
  •  Το έργο θα παιχτεί στο κινηματοθέατρο Αστόρια το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 το πρωί. Την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν πρωινές παραστάσεις του έργου για τα σχολεία της πόλης.

 

H καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, γνωστή για τα θεατρικά της έργα για παιδιά, στο πλαίσιο της περιοδείας της ανά την Ελλάδα έρχεται στο Ηράκλειο με την παράσταση «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή», η οποία ανέβηκε για δύο συνεχείς χρονιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το έργο θα παιχτεί στο κινηματοθέατρο Αστόρια το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 το πρωί. Την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν πρωινές παραστάσεις του έργου για τα σχολεία της πόλης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 

ERMHS 52Ο μικρός Ερμής, ένα παιδί κεφάτο και δραστήριο περνάει ώρες στη δανειστική βιβλιοθήκη διαβάζοντας παραμύθια και ιστορίες για δράκους. Έχει όμως ένα τρομερό ελάττωμα: είναι ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος και παθιασμένος ψεύτης! Με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι του, προτείνει στον φούρναρη να τρώει κάμπιες και μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα τα βράδια! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει, πέρα για πέρα, αληθινό; Η ζωή του γίνεται άνω κάτω και ο μικρός Ερμής μπλέκει σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων! Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέμα; Η παράσταση δίνει τις δικές της απαντήσεις και οι θεατές μένει να τις πιστέψουν...ή όχι!

Δείτε  το τρέιλερ της παράστασης: 

Το έργο μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνέπεια των πράξεών μας, αλλά και τις συνθήκες που επιτρέπουν στο ψέμα να ανθίσει! Κεντρικός άξονας της πλοκής είναι το ψέμα και μερικές από τις πτυχές του: η πλάνη, η απόκρυψη, η υπερβολή και η παραποίηση. Από πού πηγάζει η ανάγκη για το ψέμα; Ποιες επιθυμίες ικανοποιεί; Δίνει λύση στα προβλήματα ή τα σκεπάζει, κρύβοντάς τα προσωρινά; 

Κύρια συστατικά της παράστασης είναι το χιούμορ και η χειμαρρώδης δράση, ενώ τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις έννοιες της Βιβλιοθήκης και της φιλαναγνωσίας.

ERMHS6.sm

Το έργο, μετά την επιτυχία του, διασκευάστηκε και κυκλοφόρησε στο ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Παπαδόπουλος, ενώ συγγραφείς του είναι οι βραβευμένοι με Α’ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά, Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη που πρόσφατα τιμήθηκαν με την εξαιρετική διεθνή διάκριση White Ravens.

Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη,

Σκηνοθεσία: Ομάδα Κοπέρνικος και Βάσια Παρασκευοπούλου,

Σκηνικά - Ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου,

Κατασκευή κούκλας: Τα φτερά του Μύθου (Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου),

Μουσική: Άγγελος Αγγέλου 

Παίζουν: Γιώργος Τσαγκαράκης, Γιάννης Αδρίμης

Βιογραφικά Συντελεστών

O ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ και η ΕΜΗ ΣΙΝΗ έχουν γράψει δεκάδες ιστορίες, θεατρικά έργα και τραγούδια για παιδιά ξεκινώντας την πορεία τους το 2005. Το 2007 κερδίζουν το Α΄ Κρατικό Βραβείο για τη Συγγραφή θεατρικού έργου για παιδιά, ενώ το 2009 ιδρύουν την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (www.kopernikos.gr) με την οποία παρουσιάζουν πρωτότυπες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Έχουν δημιουργήσει δύο μουσικοθεατρικές εκπομπές για το ραδιόφωνο: «Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου» (2007) και «Ο μικρός Κοπέρνικος και οι εφτά άθλοι» (2008). Θεατρικά τους έργα έχουν παρουσιαστεί στους δημοφιλέστερους χώρους της Αθήνας. Μερικά από αυτά: «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων» (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2012-14), «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» (Μέγαρο Μουσικής, 2013-15), «Ο κύριος ΚΙΧ και η επιστροφή της χαμένης σφραγίδας» (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2014-15), «Απαγορεύεται η μουσική» (Μέγαρο Μουσικής, 2014-16) και «Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες»  (2015 -16) που παίζεται μέχρι σήμερα μέσα σε ένα πραγματικό τρένο! Επίσης έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους με μουσική για παιδιά: το «Ο Κόσμος Ανάποδα», (Yafka Records, 2009) και το «Απαγορεύεται η μουσική» (Raw Material, 2015) και έχουν εκδώσει τα βιβλία: «Θέλω να αρρωστήσω» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2012), «Ο Κοπέρνικος και ο ξυπόλυτος μύωψ» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2013), «Ο Κοπέρνικος και ο μικρός Άμπακος» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2013), «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει» (εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, 2014), «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» (εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, 2014) και «Ένα Αλφάβητο ταξίδι» (εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, 2015). Σήμερα ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ. Γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στο ΤΕΙ Κοζάνης και είναι απόφοιτος της ανώτερης σχόλης δραματικής τέχνης «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη από το 2010. Έκτοτε έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους: Δήμο Αβδελιώδη, Γιώργο Ηλιόπουλο, Τάσο Μπεκιάρη, Δημήτρη Αντωνιάδη, x-act theater, Σαβίνα Γιαννάτου, Kollektiva. Έχει παίξει στους θεατρικούς χώρους: θέατρο «Τζένη Καρέζη», θέατρο «πετράς», Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», θέατρο «Βαφείο», ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης κ.ά. Έχει παίξει σε έργα συγγραφέων όπως: Αισχύλος, Αριστοφάνης, Henrik Ibsen, Oscar Wilde, L. Sepulveda, Antoine de Saint-Exupery και σε πρωτότυπα έργα των: Γ. Ηλιόπουλος και της ομάδας ΑντίχειραΣ, της οποίας είναι και ιδρυτικό μέλος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΡΙΜΗΣ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γ. Αρμένη και έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε διάφορες θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές από το 2007 που αποφοίτησε και μετά. Το 2010-11 σπούδασε κινηματογράφο στην Ακαδημία κινηματογράφου και τηλεόρασης «ACT multimedia / Cinecittà» στην Ρώμη. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το 2012-13 έζησε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε στο Ιταλικό σχολείο «Marco Polo» συντονίζοντας ένα καλλιτεχνικό και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Από το 2014 είναι υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του "Caravan Project" με το οποίο συνεργάζεται μέχρι σήμερα. Επίσης συνεργάζεται με τις εταιρίες "Χρόνος - Δράσεις Πολιτισμού" και "Η ορχήστρα των Χρωμάτων" για τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.