Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Συναυλία

Κουαρτέτο Εγχόρδων "Evenos"

19 Απρ 2017

19.04 έως 24.04

Ηράκλειο, Ρέθυμνο & Χανιά

Κουαρτέτο Εγχόρδων "Evenos"

Πρόσθετες Πληροφορίες

Το κουαρτέτο Evenos ιδρύθηκε το 2013 από τέσσερις νέους μουσικούς αποφοίτους ανωτάτων μουσικών Ακαδημιών της Γερμανίας (Έσσεν και Κολωνίας) και έχει έδρα του την Γερμανία. Από τότε το σύνολο έχει διακριθεί δύο φορές με το πρώτο βραβείο: στο διεθνή διαγωνισμό στην Βαρκελώνη «Paper de Musica», το 2015, τον οποίο ακολούθησε σειρά συναυλιών σε όλη την Ισπανία και στο διαγωνισμό του ιδρύματος Köhler Osbahr, στο Duisburg της Γερμανίας, το 2016. Στο πλαίσιο προγράμματος ανάδειξης ανερχόμενων καλλιτεχνών εμφανίστηκε ζωντανά το 2014 στη Γερμανική Ραδιοφωνία. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ συμπράττοντας με διακεκριμένους μουσικούς, όπως: ο Claudio Bohorquez, Garreth Lubbe, Julian Arp, Ewa Kupiec κ.α.. Το κουαρτέτο είναι τα τελευταία δύο χρόνια υπότροφο του ιδρύματος Villa Musica του κρατιδίου Rheinland Pfalz της Γερμανίας. Από το 2015 τα μέλη του κουαρτέτου συμμετέχουν μόνιμα στη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα «KlangVerwaltung»,  περιοδεύοντας σε όλη την Ευρώπη, στη βόρεια και νότια Αμερική και στην Ασία. Επίσης αυτή την περίοδο τα μέλη του κουαρτέτου ολοκληρώνουν τις ανώτατες σπουδές «Konzertexamen» μουσικής δωματίου ως σταθερό κουαρτέτο, με επιβλέποντα  καθηγητή τον διακεκριμένο βιολιστή Andreas Reiner (πρώτο βιολί του διάσημου κουαρτέτου εγχόρδων Rosamunde) στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Έσσεν. 

Το σχήμα εμφανίζεται συχνά σε όλη την Γερμανία αποσπώντας θερμότατες κριτικές. Το Μάρτη του 2017 το κουαρτέτο συνεργάστηκε με τον Γιάννη Χαρούλη στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του καλλιτέχνη. Συμμετείχε επίσης στο διεθνές φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Σερβίας. Το καλοκαίρι του 2017 το κουαρτέτο θα συμμετάσχει στο διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Stelenbosch της Νότιας Αφρικής. 

Ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου είναι ο κρητικής καταγωγής Γιάννης Πετράκης, διπλωματούχος βιολιού από το δημοτικό ωδείο του Ρεθύμνου, ήδη σε ηλικία 18 χρονών, ο οποίος από τότε βρίσκεται στην Γερμανία, όπου έχει ολοκληρώσει πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μουσικής στο σολιστικό, παιδαγωγικό, ορχηστρικό και τμήμα μουσικής δωματίου. Ο Γιάννης Πετράκης, με καταγωγή από το Ρέθυμνο και την Βιάννο, είναι ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης», γιος του ιδρυτή της Σάββα Πετράκη, και σημειώνει εντονότατη πολιτιστική δράση στο νησί μας.

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Φέτος το κουαρτέτο περιοδεύει για τρίτη φορά στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, ενώ παράλληλα συνεχίζει την εκπαιδευτική του δράση, διοργανώνοντας σε συνεργασία με την Δη.Κ.Ε.Η. σεμινάριο μουσικής δωματίου και ορχήστρας για νέους μουσικούς, στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, από 20-23 Απριλίου. Στο σεμινάριο νέοι μαθητές εγχόρδων οργάνων από όλη την Κρήτη θα διδαχτούν σε σύνολα μουσικής δωματίου, τρίο και κουαρτέτο εγχόρδων, κομμάτια από την μπαρόκ έως και τη σύγχρονη εποχή, καθώς επίσης θα δημιουργηθεί ορχήστρα εγχόρδων υπό την καθοδήγηση των τεσσάρων μουσικών. 

Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία των συμμετεχόντων με τη σύμπραξη του κουαρτέτου, στην αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής Ηρακλείου στις 23 Απριλίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι Δωρεάν.

Έκτακτη εμφάνιση του κουαρτέτου «Evenos» στο Ηράκλειο το Σάββατο 22 Απριλίου

Το κουαρτέτο «Evenos» σε συνεργασία με το Σωματείο Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης» και με τη στήριξη της ΔΗΚΕΗ, μετά την επιτυχή του εμφάνιση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου την Τετάρτη 19 Απριλίου και κατ’ απαίτηση πολλών φιλόμουσων, που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την παράσταση, θα πραγματοποιήσει έκτακτη εμφάνιση το Σάββατο 22 Απριλίου στην αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, στις 9.00 μμ, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η περιοδεία του στην Κρήτη.

Επιθυμία των μελών του κουαρτέτου είναι τα έσοδα της έκτακτης αυτής παράστασης του Σαββάτου να καλύψουν εικαστική εκπαιδευτική δραστηριότητα για νέους στην Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης» κατά την επόμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό, το κουαρτέτο, ορίζει ως γενική είσοδο στη συναυλία αυτή το συμβολικό αντίτιμο των 5€.

 

Τα μέλη του κουαρτέτου είναι οι:

Βιολιά: Ivan Knezevic (Σερβία),

Γιάννης Πετράκης (Ελλάδα)

Βιόλα: Οδυσσέας Λάβαρης (Ελλάδα)

Τσέλο: Mathieu Jocque (Βέλγιο)

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Ρεπερτόριο συναυλιών

Α‘ Μέρος

Dimitri Schostakovich: Κουαρτέτο εγχόρδων Αριθμός 3 σε Φα ματζόρε

1. ==

2. Moderato con moto

3. Allegro non troppo

4. Adagio –

5. Moderato

Β` Μέρος 

Franz Schubert: Κουαρτέτο εγχόρδων Αριθμός 15 “Ο Θάνατος και η κόρη” σε Ρε μινόρε.

1. Allegro

2. Andante con moto 

3. Scherzo. Allegro molto

4. Presto

Ηράκλειο

Τετάρτη 19 Απριλίου, Συναυλία του Κουαρτέτου «EVENOS», ώρα 9 μ.μ., στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου 

Οργάνωση: Δη.Κ.Ε.Η..

Στην εμφάνιση του κουαρτέτου στο Ηράκλειο θα συμμετάσχει φιλικά ο Γιάννης Χαρούλης, με τρία τραγούδια από την πρόσφατη συνεργασία του με το κουαρτέτο στο Βερολίνο .

Εισιτήρια: 10€ και 5€ για μαθητές και φοιτητές

Ρέθυμνο

Παρασκευή 21 Απριλίου, 9 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνου( Γιαλιτζέ Τζαμί)

Εισιτήρια: 5€ προπώληση (βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης),  6€ στην είσοδο.

Οργάνωση: Σύνδεσμος διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου 

Ηράκλειο

Κυριακή 23 Απριλίου, 20.00, συναυλία συμμετεχόντων του σεμιναρίου με τη σύμπραξη του κουαρτέτου, στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

Ελεύθερη είσοδος Οργάνωση: Δη.Κ.Ε.Η..

Χανιά 

Δευτέρα 24 Απριλίου, 9 μ.μ., στο ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου)

Ελεύθερη είσοδος.  Οργάνωση : ΚΕΠΠΕΔΗΧ