Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Ομιλία

Δαρβινική Δευτέρα: "Η ευθανασία ως ιατρική, ηθική και κοινωνική πρόκληση'

15 Μαϊ 2017
Ξενοδοχείο Ατλαντίς (Υγείας 2, Αίθουσα Μίνως ΙΙ),
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

19.00

Δαρβινική Δευτέρα: "Η ευθανασία ως ιατρική, ηθική και κοινωνική πρόκληση'

Το «ευ-θνήσκειν» αφορά κάθε άτομο και κάθε κοινωνία. Αποτέλεσε πάντοτε κεντρικό σημείο φιλοσοφικών και θρησκευτικών θεωριών. Όμως σήμερα η πρόοδος της ιατρικής και η παγκόσμια διάχυση ιδεών έχει καταστήσει το ευ-θνήσκειν θέμα άμεσης και υψίστης ηθικής σημασίας. Ο διεθνής όρος «ευθανασία» (euthanasia), αναφέρεται αποκλειστικά στον ιατρικά υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Βιοηθική και της σειράς διαλέξεων «Δαρβινικές Δευτέρες» του Τμήματος Βιολογίας θα παρουσιάσει το θέμα της ευθανασίας στο ευρύτερο κοινό του Ηρακλείου. 

Θα ομιλήσουν α) Ανδρέας Καραμπίνης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας  του Ωνάσειου Νοσοκομείου, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, με θέμα Τέλος ζωής στην εντατική: Βιοηθικοί και νομικοί προβληματισμοί, β) Ευάγγελος Μάλλιος, Διδάκτωρ Νομικής, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική», με θέμα Ευθανασία:Νομικές ρυθμίσεις και συνταγματικές προκλήσεις, γ) Ιωάννης Λίλης, Διδάκτωρ Θεολογίας, Λέκτορας Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, Πρόεδρος Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων, με θέμα Οι σύγχρονες Χριστιανικές Ομολογίες απέναντι στην πρόκληση της ευθανασίας και δ) Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική», Μέλος Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας Κλινικών Μελετών (ΕΟΦ), με θέμα Ευθανασία: τα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Λευτέρης Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης, Αντεπιστέλλον Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική», Υπεύθυνος της σειράς διαλέξεων «Δαρβινικές Δευτέρες». Τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει διάλειμμα και αμέσως μετά ευρεία και ανοιχτή συζήτηση κατά το πρότυπο των Δαρβινικών Δευτέρων. 

Δευτέρα 15 Μαΐου, 7 μμ ακριβώς, ξενοδοχείο Ατλαντίς (Υγείας 2, Ηράκλειο, Αίθουσα Μίνως ΙΙ). Είσοδος ελεύθερη.  Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.