Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Συναυλία

Μουσικές Παρασκευές 2017 στον Λαβύρινθο - Παρασκευή 7/7

07 Ιουλ 2017
ΧΟΥΔΕΤΣΙ, Κήπος Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

21.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Μουσικές Παρασκευές 2017 στον Λαβύρινθο - Παρασκευή 7/7

Οι Μουσικές Παρασκευές στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς διαρκείας της Κρήτης σήμερα. Κάθε Παρασκευή και σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κορυφαίοι μουσικοί που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου να διδάξουν στα σεμινάρια του Λαβυρίνθου μοιράζονται την τέχνη τους δωρεάν με την τοπική κοινωνία.

Παρασκευή 7/7/2017

1ο μέρος: Murat Aydemir (ταμπούρ), Ross Daly (λύρα, τάρχου, ραμπάμπ), Κέλυ Θωμά (λύρα), Μαρίτζια Κατσούνα (κρουστά)

Ο Murat Aydemir είναι από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του Οθωμανικού κλασικού Τανμπούρ, ένα πολύ μακρύ όργανο της οικογένειας του λαούτου που, από τα πρώτα οθωμανικά χρόνια, κατέχει μια κεντρική θέση στην παράδοση αυτή. Ως όργανο το τανμπούρ διακρίνεται για το βαθύ και αισθησιακό του ήχο και συνήθως απαντάται στην κάπως αυστηρή και κατανυκτική μουσική της Οθωμανικής αυλής ή στους τεκκέδες (χώροι λατρείας) των Μεβλέβι δερβίσηδων. Ο Murat Aydemir έχει μελετήσει σε βάθος αυτές τις παραδόσεις και είναι ο ίδιος συγγραφέας ενός από τα καλύτερα βιβλία που υπάρχουν σχετικά με τα Μακάμ (τρόποι) της Οθωμανικής μουσικής. Πέρα από αυτό όμως, έχει πειραματιστεί με διάφορα άλλα είδη μουσικής προσαρμόζοντας το τανμπούρ σε αυτα χωρίς ωστόσο να θυσιάζει το βασικό του ύφος και χαρακτήρα. Θα παίξει μαζί με τους Ross Daly, Κέλυ Θωμά και Μαρίτζια Κατσούνα.

2ο μέρος: Γιώργης Ξυλούρης (λαούτο), Γιάννης Πολυχρονάκης (κοντραμπάσο), Γιάννης Παπατζανής (κρουστά)

Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) είναι ένας εμβληματικός μουσικός για την Κρήτη που έχει κερδίσει την αγάπη και την βαθειά εκτίμηση των φιλόμουσων πέρα από τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας ακόμα. Αναγνωρισμένος δεξιοτέχνης του λαούτου, τραγουδιστής συναρπαστικός με μια εσωτερικότητα που σπάνια συναντάμε πια στους σύγχρονους καλλιτεχνες, και ένας μουσικός που η συνολική του παρουσία στο χώρο της Κρητικής μουσικής αποπνέει μια ξεχωριστή ποιότητα και αισθητική. O Ψαρογιώργης δεν είναι απλώς ένας καλός λαουτιέρης, ή ένας καλός τραγουδιστής, είναι μάλλον μια μορφή που ενσαρκώνει όλες τις αρετές και τους ανοικτούς ορίζοντες του Κρητικού πολιτισμού με απόλυτη ισορροπία και φυσικότητα. Θα παίξει επιλογές από το Κρητικό ρεπερτόριο μαζί με τους Γιάννη Πολυχρονάκη στο κοντραμπάσο και Γιάννη Παπατζανή στα κρουστά.

 

Στο τέλος της συναυλίας τα δυό συγκροτήματα θα συμπράξουν σε συγκεκριμένες συνθέσεις και σε αυτοσχεδιασμούς.

Στις 9:30 στον κήπο του Λαβυρίνθου (Χουδέτσι) με ελεύθερη είσοδο.