Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Συναυλία

Μουσικές Παρασκευές 2017 στον Λαβύρινθο - Παρασκευή 14/7 "Οθωμανική Αστική Μουσική"

14 Ιουλ 2017
ΧΟΥΔΕΤΣΙ, Κήπος Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

21.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Μουσικές Παρασκευές 2017 στον Λαβύρινθο - Παρασκευή 14/7 "Οθωμανική Αστική Μουσική"

Οι Μουσικές Παρασκευές στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς διαρκείας της Κρήτης σήμερα. Κάθε Παρασκευή και σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κορυφαίοι μουσικοί που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου να διδάξουν στα σεμινάρια του Λαβυρίνθου μοιράζονται την τέχνη τους δωρεάν με την τοπική κοινωνία.

Παρασκευή 14/7/2017

Η Οθωμανική αστική μουσική είναι από τα πιο αναπτυγμένα και εκλεπτυσμένα μουσικά ιδιώματα στο χώρο της τροπικής μουσικής της μέσης Ανατολής. Το γεωγραφικό κέντρο αυτής της μουσική πάντα ήταν και παραμένει η πόλη της Κωνσταντινούπολης όπου αναπτύχθηκε επί αιώνες σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον κατοικημένη από ανθρώπους διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών καταβολών που συνέβαλαν όλοι στη μοναδικότητα και στην ομορφιά της παράδοσης αυτής. Ως μουσικό ιδίωμα παιζόταν είτε ως αυλική μουσική στα σαράι των Σουλτάνων, είτε στα πλαίσια των θρησκευτικών τελετών του τάγματος των Μεβλεβί ντερβίσηδων, ή στους νυχτερινούς χώρους αστικής διασκέδασης που κοσμούσαν την Πόλη τότε, στα meyhane.

O Ömer Erdoğdular, γεννημένος στο Ικόνιο, όπου έζησε σχεδόν όλη τη ζωή του ο μεγάλος Πέρσης μύστης και ποιητής Mevlâna Jalal'uddin Rumi, ο γιος του οποίου ίδρυσε το τάγμα των Μεβλεβί ντερβίσηδων, είναι ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της Τουρκίας σήμερα και ειδικεύεται στο νεϋ, το εμβληματικό όργανο των Μεβλεβί που κατάγεται από αυλούς της αρχαίας Μεσοποταμίας. Όλοι οι μουσικοί της Τουρκίας τον αποκαλούν Ömer hoca (ο δάσκαλος Ομέρ) αναγνωρίζοντας έτσι την μοναδική δουλειά που έχει κάνει εδώ και δεκαετίες διδάσκοντας το νέυ και τη μουσική του σε αμέτρητους νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ο γιος του, ο Ahmet είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της Τουρκίας που ζει σήμερα στη Νέα Υόρκη όπου διδάσκει μουσική και συμμετέχει σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. 

Μαζί οι Ömer και Ahmet Erdoğdular θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει κομμάτια από τις διάφορες περιόδους και τα διάφορα είδη της Οθωμανικής αστικής μουσικής. Μαζί τους θα παίξει βιολί ο Senih Ündeğer, ένας σπουδαίος βιολιστής από την Τουρκία που ζει εδώ και δεκαετίες στην Πάτρα. Ο Senih είναι πασίγνωστος στους φιλόμουσους της Ελλάδας για τον πολύ γλυκό και αισθησιακό ήχο του καθώς και για τους μοναδικούς του αυτοσχεδιασμούς (ταξίμια). Ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης, μαθητής, για πολλά χρόνια, του Yurdal Tokcan και σήμερα δάσκαλος και αυτός τόσο στο Λαβύρινθο όσο και αλλού, θα παίξει ούτι μαζί τους. 

Ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης έχει συμμετάσχει σε πολλά σύγχρονα μουσικά σχήματα στην Ελλάδα και Τουρκία και έχει κυκλοφορήσει ένα CD με δικές του συνθέσεις που τιτλοφορείται "Καρπός".  

Στις 9:30 στον κήπο του Λαβυρίνθου (Χουδέτσι) με ελεύθερη είσοδο.