Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Έκθεση

«WHO IS LALAS?»: Έργα και αντικείμενα από τα notebooks του εικαστικού Θανάση Λάλα

15 Σεπ 2017

15.09 έως 09.10

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου,
Λασίθι
Τιμή Εισόδου

Eλεύθερη είσοδος

09.00-15.00 (Τρ-Κυ) & 18.30-21.30 (Τε-Σα-Κυ)

«WHO IS LALAS?»: Έργα και αντικείμενα από τα notebooks του εικαστικού Θανάση Λάλα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΟΥ

Έργα και αντικείμενα από τα NOTEBOOKS του εικαστικού Θανάση Λάλα

Ο Θανάσης Λάλας έχει μια «ολιστική» προσέγγιση στη ζωή και αυτό είναι που τον χαρακτηρίζει διότι είναι ένας καλλιτέχνης που δεν περιορίζεται σε μία μορφή τέχνης. Επιπλέον, είναι ικανός να δημιουργήσει τέχνη με οτιδήποτε καταπιάνεται.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχει αφοσιωθεί στην ζωγραφική και την γλυπτική. Ζει μεταξύ Αθήνας, Μαϊάμι και Παρισιού. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορες εκθέσεις. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις (2003, 2006 και 2010) που όρισαν την καριέρα του και την εικαστική του πορεία και ματιά.

Η εικαστική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου συγκροτεί μια πολύπλευρη εικόνα από το πολυσχιδές έργο του εικαστικού δημιουργού.

Σελίδες από το «Σημειωματάριο» της μνήμης του Θανάση Λάλα! Σημειώσεις που έγιναν έργα και αντικείμενα που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος! Μια σειρά από προσχέδια μιάς μελλοντικής "ανασκαφής", με αφορμή μια έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου της Κρήτης!

Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα «WHO IS LALAS?» Παρουσιάζεται το υλικό από τα NOTEBOOKS του εικαστικού καλλιτέχνη και δημιουργού: σκέψεις, σχέδια, ζωγραφιές, φωτογραφίες, επεμβάσεις στον χώρο, παρεμβάσεις σε καθημερινά αντικείμενα χρήσης. Ένας κόσμος που προσεγγίζει την παρουσία του δημιουργού Θανάση Λάλα τα τελευταία σαράντα χρόνια στα δημόσια δρώμενα της χώρας, αλλά και εκτός της χώρας.

Ένα εσωτερικό ταξίδι που η αφήγησή του αποκτά ενδιαφέρον για τον θεατή, μια μυθιστορία με υλικά τις λέξεις, τα χρώματα, τις εικόνες, τα αντικείμενα. Η απόπειρα δημιουργίας ενός κόσμου που ερεθίζει και αφυπνίζει τις αισθήσεις, ένας κήπος "αφορμών" που βάζει σε κίνηση την κοινωνική αταραξία σε μια εποχή που όλοι γύρω, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, εύχονται: "Κάτι να γίνει", "Ας δούμε κάτι να κινείται"! Ένα δρώμενο που δίνει μια σημασία σε δώδεκα λευκούς τοίχους!

Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου

Τα Εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, Ώρα 20.00 Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Ώρες λειτουργίας 09.00-15.00 (Τρ-Κυ) & 18.30-21.30 (Τε-Σα-Κυ) / Είσοδος: Ελεύθερη

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΛΑ

Ο Θανάσης Λάλας ξεκίνησε σχεδιάζοντας τετράδια καθημερινών σκέψεων και συναντήσεων, καλλιτεχνικά ημερολόγια και την ίδια περίοδο, ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε τραπεζομάντιλα εστιατορίων και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (χαρτιά, σεντόνια, ρούχα, τηλεοράσεις, παπούτσια, σερβίτσια, τραπέζια, πόρτες, τοίχους, καρέκλες... παντού) δημιουργώντας το δικό του μοναδικό εικαστικό κόσμο, τον κόσμο του Θανάση Λάλα. Αυτός ήταν και ο τίτλος της τελευταίας του έκθεσης στην οποία παρουσιάστηκαν 130 έργα του, ζωγραφικής και γλυπτά.

Για το Θανάση Λάλα η αξιοποίηση των σκουπιδιών είναι “η απόδειξη του πολιτισμού μιας χώρας, του κόσμου μας.” “Όσα λιγότερα σκουπίδια παράγουμε τόσο μεγαλύτερη δόση πολιτισμού απολαμβάνουμε… Τα πάντα γύρω μας είναι μια ευκαιρία, ένα νέο ξεκίνημα για να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο. Όλα αρχίζουν με το σημάδι του καθενός μας. Αυτό το σημάδι είναι η υπογραφή μας… Ένα ξεχωριστό σημάδι το οποίο προσπαθεί να απεικονίσει την αγωνία, το πνεύμα, το αίσθημα που ζει μέσα μας… Αυτή είναι μια δουλεία της τέχνης σήμερα. Η τέχνη μεταμορφώνει το τίποτα σε κάτι, τον χρόνο σε αιωνιότητα, και τον άνθρωπό επι γης σε ένα πουλί με φτερά στους ουρανούς... Η τέχνη έχει να κάνει με ικανότητες και αδεξιότητα που κρύβουν την βαθιά μας επιθυμία να απαντήσουμε στο φαινόμενο της ζωής και του θανάτου... Η τέχνη είναι ένας καθημερινός απαραίτητος περίπατος, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, στους κάμπους του λευκού, στην χώρα του τίποτα. Η τέχνη είναι το ένστικτό της επιβίωσης, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, του ελαττώματος του ανθρώπου που είναι η δημιουργία…

Ο Θανάσης Λάλας σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έπαιξε ποδόσφαιρο, συναντήθηκε νωρίς με την τύχη του. Στα 19 του δημιούργησε το πρώτο του προσωπικό περιοδικό με τον τίτλο «Περιοδικό». Αγαπούσε πάντα να δημιουργεί ομάδες εργασίας στις οποίες οφείλει πολλά. Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στον Στρατή Τσίρκα, έναν σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, και να τον καθοδηγήσει στο χώρο της ποίησης ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος και ο Μίλτος Σαχτούρης. Στην ηλικία των 23 γνώρισε τυχαία τον Άντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ξεκίνησε να παίρνει συνεντεύξεις και να επιδιώκει συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και λόγιους, άρχισε να κάνει καθημερινότητά του αυτές τις συναντήσεις. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 3500 συνεντεύξεις με μοναδικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε μεγάλα Ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει διακριθεί ως δημιουργός νέων περιοδικών, έχει δημιουργήσει 33 καινούργια concept για περιοδικά. Στις δεκαετίες ’80 και ’90 οι ραδιοφωνικές του εκπομπές ξεπερνούσαν το 70% σε ακροαματικότητα, που τον έκαναν πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα. Από καιρό σε καιρό εμφανίζεται στην τηλεόραση σε μια σειρά από εκπομπές διασημοτήτων. Η τελευταία του τηλεοπτική εκπομπή στο κρατικό κανάλι λεγόταν «Ο Χορός των Απαντήσεων».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Υπήρξε Διευθυντής και Αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ελληνικής εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», δημιούργησε τα ένθετα «Το Άλλο Βήμα», «Βήμα Donna» και «ΒΗΜΑgazino» καθώς και το best seller περιοδικό για νέους «FREE» καθώς και το free press περιοδικό «FAQ». Τώρα διευθύνει το περιοδικό Portrait Documentaries. Το 2003 του απονεμηθεί το Βραβείο Δημοσιογραφίας «Αλέκος Λιδωρίκης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιβραβεύοντας το ήθος, την συμβολή του καθώς και την καινοτομία που εισήγαγε στο δημοσιογραφικό επιτήδευμα.

Ο Θανάσης Λάλας ειδικεύεται σε συνεντεύξεις και είναι γνωστός όχι μόνο στη χώρα του αλλά σε όλο τον κόσμο.