Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Έκθεση

"From dream to decay": Έκθεση Εικαστικών / Monitor fest

19 Οκτ 2017

19.10 έως 30.10

πρώην κτίριο Τροχαίας (Λιοντάρια),
Ηράκλειο
18.00-22.00

"From dream to decay": Έκθεση Εικαστικών / Monitor fest

Έκθεση εικαστικών με έργα που καλούν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τη δημιουργική διαδικασία, έρευνα και περιπλάνηση των καλλιτεχνών, από το όνειρο εώς τη φθορά.

Η κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι να επιτρέψει στο κοινό να εισέλθει στο μυαλό του καλλιτέχνη, να ακολουθήσει τον δρόμο του από τη στιγμή της σύλληψης ενός έργου: να αντιληφθεί πώς από την χαοτική άβυσσο του νου με οράματα, όνειρα και ιδέες, πραγματώνεται ένα έργο, ολοκληρωμένο ή ατελές (τα στούντιο μας είναι γεμάτα από τέτοιου είδους έργα). Ένα παράδειγμα είναι αυτό του Manuel Salvat που παρουσιάστηκε στο χώρο τέχνης «Μεσόγειος» το 2014. Ο Manuel αυτοκτόνησε το 2016, αφήνοντας ένα στούντιο με μη ολοκληρωμένα έργα, τα οποία οι φίλοι του επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν σε έργα και να έκθεσουν μετά τον θάνατό του. Ο Manuel δημιούργησε ένα αρχείο με όνειρα ανθρώπων (σε συνεργασία με τα αρχεία της Lyon, στη Γαλλία) το οποίο παρουσιάζουμε στο κοινό του Ηρακλείου.

 

Matrice collograph Fanny

 Fanny Allié, 2017, Collograph (matrice)

Όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν την έκθεση, παρουσιάζουν έργα που έχουν το χαρακτηριστικό της άμεσης επικοινωνίας με το κοινό. Είτε προέρχονται από μια «ουτοπική» διάσταση, είτε απο επιρροές από κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, είτε από τη διάδραση με το κοινό, όλα τα έργα δημιουργούν έναν καινούριο τόπο παρατήρησης και σκέψης μέσα από την τέχνη. 

Πολλοί από τους διεθνείς καλλιτέχνες της έκθεσης είναι άνθρωποι που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ταξιδεύοντας για τη δική μου δουλειά και όλοι τους έχουν ενδιαφέρουσες πορείες και κοινωνικές επιρροές, τις οποίες χαίρομαι που μοιράζομαι με το κοινό του Ηρακλείου. Καλλιτέχνες όπως ο Αντώνης Βολανάκης, Louise Devin, Shani Ha, Fanny Allié, Ronald Cornelissen, Blanka Amezkua, Μαρία Παπανικολάου, Dan Perjovschi, μας τίμησαν στέλνοντάς μας έργα τους από διαφορετικά μέρη του κόσμου.  

Υπάρχουν φωτογράφοι και κινηματογραφιστές που περπατούν ανάμεσά μας και μας στέλνουν εικόνες του χρόνου που σταμάτησαν, του κόσμου μας έκοψαν και απομονώσαν για να τον παρατηρήσουμε, ενός πραγματικού κόσμου πιο παράξενου κι από τον φανταστικό, όπως ο Μανώλης Φοινικιανάκης, Στυλιανός Παπαρδέλας, Βασίλης Φλουρής , Όλια Πασπαλάκη, Γιώργος Καμηλάκης, Dorota Walentynowicz , Barbara Noiret, Celine Murphy, Antje Larsen και Sibylle Meder. 

papardelas decay

Στυλιανός Παπαρδέλας, 2017, "Out of Touch"

Μέσω αυτής της έκθεσης είχα την ευκαιρία να συνδέσω πολύ ενδιαφέρουσες δουλείες από τους Mathew Halpin, Ιωάννα Ξημέρη, Τσιμήκα Αλεξία (Dizi), καθώς και καλλιτέχνες που επέλεξαν να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσω εργασιών σε εξέλιξη όπως οι Κωστής Τζωρτζακάκης και Βικυ Χρηστάκη.

Ο δημιουργικός χώρος Comeet, ως ειδικός συνεργάτης, ανοίγει τις πόρτες του (που είναι πάντα ανοιχτές σε νέες ιδέες) σε εργαστήρια και projects καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Τέλος η παλιά αίθουσα υποδοχής του κοινού στο κτίριο της αστυνομίας γίνεται ένας ανοικτός χώρος, με κεραμικά έργα σε όλα τα στάδια της δημιουργίας και μια πρόσκληση για αλληλεπίδραση με εύπλαστα υλικά όπως ο πηλός και η ζύμη. Πρόκειται για μια “carte blanche” σε κεραμίστες, μουσειοπαιδαγωγούς, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και αρτοποιούς: Mηνάς Ρασούλης, Στέλλα Μαλλιαράκη, Ηρώ Παπαλουκά, Νίκος Χ. Βενέρης, Μαργαριτα Κονδυλακη και άλλοι.

Ειρήνη Λιναρδάκη, επιμελήτρια, Ηράκλειο, Οκτώβριος 2017

"One time ago a crazy dream came to me

I dreamt I was walkin' into World War Three

I went to the doctor the very next day

To see what kinda words he could say

He said it was a bad dream

I wouldn't worry 'bout it none, though

Them old dreams are only in your head"

Bob Dylan / Talkin' World War III Blues

Artists

Dorota Walentynowicz / film projection - POLAND

Céline Murphy / photography - IRELAND- FRANCE

Ορέστης Μαυρουδής / photography installation 

Κολοφωτιάς Μάρκελλος / installation 

Τζωρτζάκης Νίκος / collage

Όλια Πασπαλάκη / photography

Φουντουλάκη Σοφία / painting 

Ιωάννα Ξημέρη / drawing

Carmen Berasategui - SPAIN

Yara Haskiel / video - GERMANY

Γιώργος Καμηλάκης / photography

Μανώλης Φοινικιανάκης / video

Louise Devin / on site installation - FRANCE

Αντώνης Βολανάκης & Ελένη Φιλιππάκι / projection, text

Davin Brainard, Warren Defever and Ronald Cornelissen / video - USA & THE NETHERLANDS 

Dan Perjovschi / mural - ROMANIA

Στυλιανός Παπαρδέλας / photography 

Shani Ha / photography - FRANCE

Barbara Noiret / photography- FRANCE

Blanka Amezkua / photography - MEXICO- USA

Fanny Allié / prints - FRANCE

Manuel Salvat / posters, PC installation - FRANCE

Vincent Parisot / drawing - FRANCE

Βασίλης Φλουρής / photography

Στέλλα Μαλλιαράκη & Ειρηνη Λιναρδάκη / art workshop - collaboration with Comeet

Sibylle Meder - GERMANY

Μαρία Παπανικολάου - video installation

Antje Larsen, GERMANY

Αντώνης Κοσμαδάκης / video

Βικυ Χρηστάκη / performance

Mathew Halpin / painting

Τσιμήκα Αλεξία (Dizi)

Μαρια Χρηστάκη / installation 

Κωστής Τζωρτζακάκης / live drawing

Playroom installation: Μηνάς Ρασούλης, Στέλλα Μαλλιαράκη, Ηρώ Παπαλουκά, Ιωάννης Κουβίδης, Νίκος Χ. Βενέρης.