Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Σεμινάριο

«Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση: Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία» - Διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο με τον Βασίλη Λουλέ στο IMK

03 Μαρ 2018

03.03 έως 05.03

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
Ηράκλειο
10.00 - 17.30

«Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση: Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία» - Διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο με τον Βασίλη Λουλέ στο IMK

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ οργανώνει ένα διήμερο κινηματογραφικό εργαστήρι με θέμα «Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση — Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία», το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Το Εργαστήριο κινείται στην περιοχή του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ και θα έχει βιωματικό χαρακτήρα, με ασκήσεις και προβολές ταινιών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο σκηνοθέτης «Το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως, που δίνει τον λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν, ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία».

Μέρος των ασκήσεων του Εργαστηρίου θα στηριχτεί σε ιστορίες της Γερμανικής Κατοχής που ήρθαν στο φως και αναδείχτηκαν μέσα από τη δουλειά του ερευνητή, συμβούλου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας κ. Κωστή Μαμαλάκη που έχει τροφοδοτήσει την εκδοτική σειρά Μαρτυρίες της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Κεντρικούς άξονες του Εργαστηρίου θα αποτελέσουν η προφορική μαρτυρία και αφήγηση ιστοριών, το πέρασμα από τη μικρή-προσωπική ιστορία στη «μεγάλη» καθολική Ιστορία και η χρήση του ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση. Η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της αποτελεί μια ακόμη βασική παράμετρο του Εργαστηρίου. 

Σε ποιους απευθύνεται το Εργαστήριο 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, σε ιστορικούς επιστήμονες, σε μελετητές της τοπικής Ιστορίας, σε κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εθνογράφους, ψυχολόγους, δημοσιογράφους, επικοινωνιολόγους, σε όσους ασχολούνται ακόμα και ερασιτεχνικά με την προφορική ιστορία και την αφήγησή της, σε σπουδαστές και επαγγελματίες του θεάτρου και του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς) και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν μια συναρπαστική όψη του σύγχρονου ντοκιμαντέρ. 

Για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο πεδίο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών τεχνών. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά και την προφορική ιστορία, υπομονή και περιέργεια.

Πρακτικές πληροφορίες

Διάρκεια Εργαστηρίου: 15 ώρες

Ημέρες: Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 | Ώρες: 10.00 – 17.30

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ 

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχών: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Περισσότερες πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχήςhttps://www.historical-museum.gr/gr/activities/view/dokimh/2018